İzmir, çok kültürlü bir yapıya sahiptir. Bu tespit, bölgede zeybek ezgilerinin yanı sıra semah, bengi, mengi ve güvende gibi oyun ezgilerinin yanı sıra ağıt ve gurbet havalarının da varlığını sürdürmesi ile desteklenir.
Ege Bölgesi,zeybek türü oyun ve türkülerin bölgesi olarak kendisini göstermektedir. Kerem türküleri ve uzun hava türküler yaygınlık göstermektedir. Yörede icra edilen çalgılar, bağlama, divan sazı, tambura, kabak kemane, zurna, davul, dilsiz kaval, zil, kaşık ve deftir.
Konu olarak bakıldığında zeybek türküleri, hayat hikâyelerine uygun olarak iki ana başlık altında toplanırlar: Zeybeklerin kahramanlıkları ve gönül ilişkilerini anlatan türküler. Zeybeklerin ölümüne ilişkin ağıt niteliğinde söylenmiş türküler.
Zeybek ezgileri “kadın zeybeği”, “kent zeybeği” ve “kır zeybeği” olarak da sınıflandırılır. Ege'nin birçok yerinde oynanan zeybeğin en ağır ve gösterişli olanlarına Aydın, Muğla ve Manisa illeri ile birlikte İzmir'de rastlanır. Oyun figürleri, oyuncunun duygu ve becerilerine göre değişir.
İlgili 42 soru bulundu
Oyunun bir çok kısmına yer alan diz kırma figüründen dolayı bu ismi alan zeybek türüdür. Ege düğünlerinde en çok oynanan zeybek türüdür. İsminden anlaşılacağı üzere yavaş ritimli, kol ve ayak figürlerinin daha ön plana çıktığı bir zeybek türüdür. Daha çok İzmir, Manisa ve Aydın bölgelerinden görülmektedir.
Ege bölgesinin ana halk oyunu olan zeybek illere, ilçelere ve köylere göre farklı müziklerle ve figürlerle oynanarak farklı isimlerle anılmaktadır. Zeybek isimleri yöreye ait müziğe göre isim alabildiği gibi, bölgede ün salmış kişiye göre de isim alabilmektedir.
Yöresel müzik; Belirli bir yöreye ait enstrümanlar ile çalınan edilen ve o yöreye özgü ağız ve şive ile icra edilmesidir. “Her kültürün/topluluğun içyapısını anlatan ve bireyler arasında duygusal bütünleşme sağlayan müziği vardır.
İzmir, Türkiye'de Ege Bölgesi'nde yer alan ve İzmir ilinin merkezi olan şehirdir.
Konumu: İzmir, Ege kıyı bölgesinin tipik bir örneği gibidir. Kuzeyde Madra Dağları, güneyde Kuşadası Körfezi, batıda Çeşme Yarımadası'nın Tekne Burnu, doğuda ise Aydın, Manisa il sınırları ile çevrilmiş İzmir, batıda kendi adıyla anılan körfezle kucaklaşır.
Geleneksel Denizli El Sanatları; dokumacılık, hasırcılık, dericilik, testi ve bardak yapımcılığı, urgancılık, bakırcılık, demircilik, tarakçılık, semercilik-saraçlık, tel kırma gümüş işleri, iğne işleri, ağaç işleri olarak sıralanabilir.
Ege Bölgesi'nde Türkiye'nin de en ünlü turistik merkezleri yer alır. Bodrum, Çeşme, Marmaris gibi önemli turistik destinasyonlar ile Efes, Bergama, Pamukkale gibi dünya mirası yerleri barındırır. İzmir köfte, kabak çiçeği dolması, çökertme, börülce ve zeytinyağlı bir çok yemek yöreye özgü en ünlü lezzetler.
Adını kıyısında olduğu Ege Denizi'nden alan Ege Bölgesi Türkiye'nin en uzun kıyı şeridine sahip bölgesi. Ege Bölgesi illeri şu 8 kendine has kentten meydana geliyor: İzmir, Manisa, Aydın, Denizli, Muğla, Afyonkarahisar, Kütahya, Uşak.
EGE YÖRESİ
Ege yöresinde erkekler keçe fes üzerine kefiye, gömlek, kartal kanatlı işlemeli cepken, belinde dolama, kuşak, hançer, nakışlı iğne oyalı mendil, kısa şalvar ve körüklü çizmedir. Bayanlarda ise başta fes, poşi, gömlek, kollu salta ya da ceket, tokalı kemer, saten şalvar ve deri ayakkabıdır.
Horon, Doğu Karadeniz Bölgesi'nde oynanan geleneksel halk danslarının genel adıdır.
Onun ekibini meydana getiren şahıslara zeybek ve yardımcı zeybeklere de kızan denir. Bunlar atak, savaştan çekinmez, yiğit, gözüpek kimselerdir. Zeybekler, efeden izinsiz evlenmezler.
Zeybek geleneksel bir halk oyunudur, Harmandalı ise bu oyunun türlerinden biridir. Tıpkı Kerimoğlu Zeybeği, Çakal Çökerten Zeybeği ve Çökertme gibi. Harmandalı da diğer tüm Zeybek oyunları gibi asil duruşuyla yiğitliği, mertliği ve cesareti temsil eder. Harmandalı figürleri ağır ve büyük ayak hareketleri ile oynanır.
Zeybekle eş anlamlı olan "kızan" sözü de; erkek çocuk, genç, delikanlı anlamına gelir. Aslında efe, zeybeklerin başı ve başkanı olan kişidir. Onun ekibini meydana getiren şahıslara zeybek ve yardımcı zeybeklere de kızan denir.
Dağlar. İzmir'de dağlar denize dik uzanır. Yamanlar Dağı, Nif Dağı, Yunt Dağları, Aydın Dağları, Bozdağlar ildeki dağlardan bazılarıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri