Nişasta, içerisine girdiği hamur işlerinin ağızda dağılan bir yapıda olmasını sağlar. Homojen bir görünüm elde eder ancak özellikle kurabiyelerde kum gibi denilen o kıvamı sağlayan malzemedir.
Baklava gibi sevilen lezzetlerin tarifinde yer alan nişasta ise; hamurların birbirine yapışmasını önlemek için kullanılmaktadır. Sütlü tatlılarda yer alan önerilen nişasta, kıvam vermek için eklenir.
Nişasta ile yapılan kurabiye hamurları dolapta bekledikçe daha çok sertleşirken, unla yapılanlar o kadar sertleşmiyor. O yüzden uzun süre dayansın dediğiniz kurabiye hamurlarını unla yapmanızı öneririz.
Nişasta, farin veya amidon, suda çözünmeyen, kompleks bir karbonhidrat. Bitkiler tarafından fazla glikozu depolamak için kullanılır. Endüstride tutkal, kâğıt ve tekstil yapımında kullanılır. Gıda sanayisinde kıvamlandırıcı, yemek yapımında sıvıları koyulaştırmakta kullanılır.
Kullanım alanı çok yaygın olan patates nişastası özellikle gıda alanında salep üretimi, unlu mamullerde, hazır çorbalarda, ekmek üretiminde, kuruyemişlerde ve daha birçok farklı besin maddesinde kullanılmaktadır. Patates nişastası hamur işi, sos ve tatlılarda kullanılmaz.
İlgili 44 soru bulundu
Dilediğiniz şekilleri rahatlıkla verebilmek adına nişasta kullanmanızı öneririz. Bunun dışında nişasta hamurlarınızı daha kolay açmanızı sağlar ve hamurların birbirlerine yapışmalarını engeller. Bu nedenle nişasta baklava hamuru açımında da mutlaka kullanılır.
Nişastalı Mayalı Poğaça Tarifi Nasıl Yapılır? Ilık süt ve su ile maya eritilir. Sıvı yağ, yumurta akı, tuz ve şeker eklenir ve karıştırılır. Nişasta ve un yavaş yavaş eklenir.
Hamuru için; 5 su bardağı un (artırılabilir ya da hamurun kıvamına göre azaltılabilir) 1 su bardağı buğday nişastası
İnce öğütülmüş pirinçlerden elde edilen pirinç unu, reçetelerde sık sık nişasta ikamesi olarak kullanılan bir malzeme. Özellikle Asya mutfağına özgü tatlı, erişte ve çorba reçetelerinde karşımıza çıkabiliyor.
Pirinç unu
Bu sayede yemeklerin rengini değiştirmez. Ayrıca gluten içermediği için, glutensiz beslenenlerin listelerinde yer alan temel malzemelerden biridir. Pirinç ununu nişasta yerine kullanacaksanız, tarifte yazan nişastanın iki katı kadar pirinç unu eklemeniz gerekir.
Pastane Usulü Elmalı Kurabiye Tarifi İçin Malzemeler
1çay bardağınişasta. 3su bardağıun. 1paketkabartma tozu.
Hangi Nişastayı Kullanmalıyız? Kurabiye yapımında en çok mısır ve buğday nişastası tercih edilir. Nişasta, kurabiyelerin daha uzun süre dayanmasını sağlar ve kurabiyenin ağızda dağılmasına yardımcı olur. Hamura şekil vermek ve daha ince bir şekilde açmak için, buğday nişastasını tercih edebilirsiniz.
Un kurabiyesi bu nedenle çokça sevilir. Üstelik, nişasta ile hazırlanan bu kıtır lezzetlerden bolca yapıp, aynı hissi yarında alabilmek adına bir kapta saklayabilirsiniz.
Taze ve ince buğday nişastası yufkalarınızı açmak için en doğru seçimdir.
Kek üretiminde kullanılan buğday nişastası (Selva), mısır nişastası (Güneş, Sakarya), yumurta, şeker ve kabartma tozu dâhil tüm bileşenler yerel bir marketten temin edilmiştir. ipek elekten geçirilerek elek altı materyal kek üretiminde kullanılmıştır.
Unda en önemli gıda maddemiz olan başta ekmek yapımında kullanılmaktadır. Buğday çeşitli işlemlerden geçerek nişastaya çevrilir nişasta, muhallebilere ve sütlü tatlılara kıvam dengelemekte kullanılmaktadır. Ayrıca buğday nişastasından bebek ve çocuklar için besleyici ve vitaminli muhallebiler yapılabilmektedir.
Nişasta ve pudra şekeri, farklı amaçlar için kullanılan malzemelerdir ve genellikle birbirlerinin yerine kullanılmazlar. Pudra şekeri (veya toz şekeri), tatlıların üzerine serpildiğinde veya glazür yapımında kullanılan ince öğütülmüş bir şekerdir.
Siz normal bir kek kalıbında pişirecekseniz süre 10 dakika kadar kısalabilir. İlk nişastalı kek tarifimde içinde hiç un olmadığı için şaşıran ve acaba biraz un eklesem mi diye soranlar olmuştu. Kesinlikle ama kesinlikle un eklemenize gerek yok. Evde hangi cins nişasta varsa onu kullanabilirsiniz.
Mısır nişastası sıvı bazlı gıdalarda (örneğin, çorba, soslar, salça, muhallebi) düşük sıcaklıktaki sıvılarla karıştırarak hamursu veya bulamaç kıvamına getirmek amacıyla kıvam artırıcı olarak kullanılır. Opak yerine saydam bir karışım elde etmek amacıyla bazen tamamen un yerine kullanılır.
Yoğururken hamurun kıvamı cıvık kaldı denilerek sürekli un ilave ediliyor, bu da poğaçaların kıvamlarının sert olmasının başlıca sebeplerinden biri oluyor. Fırınınızın ısı dengesizlikleri, fırın kapağını sürekli açarak poğaçanın kabarıp kabarmadığını kontrol etmek poğaçanızın sert olmasına neden olabilir.
Kıyır kıyır olan ve çok sevilen katmer poğaçayı birde nişastalı denemelisiniz. Pratik bir şekilde yapabileceğiniz nişastalı katmer poğaçayı henüz denememişseniz daha fazla zaman kaybetmemelisiniz.
Mayasız Nişastalı Poğaça İçin Malzemeler :
1 adet yumurta. 1 tatlı kaşığı elma sirkesi. 1 tatlı kaşığı tuz. 1 su bardağı mısır nişastası
Hamurun kabarmamasındaki en yaygın neden, malzemelerin gereken sıcaklıklarda olmamasıdır. Yani çok sıcak veya aşırı soğuk olarak eklenen su ve süt gibi malzemeler, mayanın yapısını bozar ve kabarmasını önler. Yapılan diğer hata ise şeker ve tuzu mayanın içine birlikte koymaktır.
İyi mayalanmayı sağlayan bir diğer faktör ise şeker kullanımıdır. Zorunlu olmasa da şeker kullanıldığında mayalanma hızlanırken daha lezzetli hamur işleri elde edilmiş olur. Mayalı hamura daha çok elastikiyet, yumuşaklık ve lezzet vermek için süt de kullanılabilir.
Siz hamuru hazırlarken fırınınızı 120 derecede ısıtmaya başlayın. Yaklaşık 15 dakika fırınınızı bu ısıda ısıtın, içerisine de içi su dolu bir kap koyun ki nem dengesizliği yaşanmasın. Ardından fırının kapağını kapalı bir şekilde bırakın ve fırınınızı kapatın. 5 dakika kadar bu şekilde dinlendirin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri