Darıya darı denir, Mısır güneyde bir ülkedir.
Darı: Darı, Anadolu'nun farklı coğrafyalarında da mısır yerine kullanılan bir sözcüktür. Söz konusu bölgelerden biri de İzmir'dir. Süt mısır İzmir'de süt darıdır.
Bu ifadeyi daha önce duymuş olabilirsiniz. Sadece Ege'de değil, ülkemizin farklı birçok bölgesinde kullanılan darı kelimesi “süt mısır” anlamına geliyor.
Her ne kadar 'Klorak' bir çamaşır suyu markası olsa da İzmir'de çamaşır suyuna klorak denir. Rumcadan gelen asfalya, sigorta kutusunun adıdır.
Ülkemizde yaygın olarak tüketilen ve "simit" olarak adlandırılan bu bol susamlı halka şeklindeki hamurişine İzmirliler gevrek derler.
İlgili 26 soru bulundu
Türkler'in giriştikleri bütün kuşatmalar, savaşlar ve mücadeleler işte bu sahildeki kısmı ele geçirmek için idi. Şimdi hâlâ vârolan “Gâvur İzmir” deyimi o devirlere dayanır ve bu söz ile bundan altı asır öncesine kadar Hristiyanlar'ın elinde bulunan “sahil İzmir'i” kastedilir.
Banyodan genel temizliğe kadar evin her yerinde kullandığımız çamaşır suları, eski ismiyle klorak diye bilinir. Pek çoğumuzun ilk defa duyduğu bu kavram, İzmir ilinde yaygın olarak kullanılır.
Belki gevrekten bile daha şaşırtıcı bulunan İzmirlilerin ay çekirdeğine çiğdem demesidir. Bu kadar lezzetli bir şeyi çekirdek diye geçiştirmek haksızlıktır. İşte bu yüzden İzmirliler çok daha zarif bir isim kullanır: çiğdem.
yemiş ise meyvedir. izmir ve aydın bölgelerinde özellikle bolca incir yetiştiği için çokca incir yerine yemiş isim olarak kullanılmaktadır.
İzmir'de mutfak tezgahına bango denir.
Darıya darı denir, Mısır güneyde bir ülkedir.
Ğodiş: Mısır / koliva. Ğoli: Deniz yosunu.
Muhlama: Bazı yörelerde kuymak da denilen muhlama; mısır unu, tereyağı ve tel veren peynirden yapılır.
Bugün İzmir olarak kullandığımız isim aslında Smyrna kelimesinden dönüşmüştür. Bazı kaynaklar Smyrna kelimesinin daha erken söyleniş biçimlerine ilişkin Samorna ve Smurna adlarını da vermektedirler. Ama kentimiz 20. yüzyılın başına kadar yaygın olarak Smyrna ismiyle tanınmıştır.
İzmir Saat Kulesi, İzmir Tarihi Asansör Binası, Efes Müzesi, Konak Meydanı, Kadifekale Dağı, Efes Müzesi, İzmir Arkeoloji Etnografya Müzesi, T.C Kültür ve Turizm Bakanlığı Smyrna, Key Museum, Şirince gibi yerler İzmir'in meşhur gezilecek yerlerindendir.
İzmir, Türkiye'de Ege Bölgesi'nde yer alan ve İzmir ilinin merkezi olan şehirdir.
Sıcak Akdeniz iklimi sayesinde ilimizde kayısı, can eriği ve kirazda ilk turfanda yetiştiriciliği yapılmaktadır. Kemalpaşa ilçesinde kiraz, Menemen'in Emirâlem'inde çilek, Beydağı ilçesinde kestane, Çeşme'de kavun tanınmış meyve çeşitleridir. Yine nar ve ceviz İzmir çevresinde yetiştirilmekte olan meyvelerdendir.
Bango Kelimesinin TDK Sözlük Anlamı
Türk Dil Kurumu üzerinden bakıldığı vakit bango kelimesi bir masa veya tezgah olarak ifade edilir. Ancak bu durum belli bir sektöre uygun şekilde kullanılmaktadır. Daha çok günümüzde Manifatura ya da Tuhafiye için bu mağazalardaki masa ile tezgah olarak adlandırılır.
Kuraklığa dayanıklı olan buğdaygillerden bitki türü darı olarak bilinir. Aynı zamanda buğday yerine besin olarak kullanılan bir tohum şeklinde de öne çıktığını söylemek mümkün. Halk arasında ise mısır şeklinde ifade edilir.
Hücre çekirdeği ya da nükleus, ökaryot hücrelerin hepsinde bulunan zarla kaplı bir organeldir.
İzmir'de simit ve boyoz yarından itibaren 10 liradan satılacak. Egede Sonsöz'ün haberine göre 19 Nisan'da 5 lira olan simidin fiyatı 7 liraya yükseltilmiş, yeni tarife 20 Nisan'dan itibaren uygulanmaya başlanmıştı.
İzmirliler kent içi toplu ulaşımda yeni bir döneme “merhaba” dedi. Çağın gereksinimleri doğrultusunda konforlu ve hızlı ulaşımı hedefleyen İzmir Büyükşehir Belediyesi ile TCDD'nin işbirliği sonucu yapımı tamamlanan Aliağa-Menderes Banliyö Sistemi'nin Güney Aksı'nda “Yolculu Ön İşletme” seferleri başladı.
3. İzmir. Homeros destanlarında anlatılışına göre kent ismini Kıbrıs Kralı Kinyras'ın kızı Smyrna'dan almıştır. Yine mitolojiye göre Tanrıça Artemis İzmirli'dir.
İzmir'de kimler yaşıyor? (2020 yılı) 4.365.022 kişiden; 1-İzmirli: 1.703.514 kişi 2-Manisalı: 207.207 kişi 3-Mardinli: 169.115 kişi 4-Erzurumlu: 150.369 kişi 5-Konyalı: 130.176 kişi 6-Aydınlı: 93.441 kişi 7-Afyonlu: 92.810 kişi İnteraktif haritalar:drdatastats.com/yasadigim-ilde…
Gâvur, Türkçede Müslüman olmayan kişileri belirtmek için kullanılan aşağılayıcı bir sıfattır. Osmanlı Devleti döneminde Farsça gebr sözcüğünden Türkçeye girmiş ve bu dönemde gayrimüslimleri, özellikle de Rumları nitelemek için kullanılmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri