Ciltte kızarıklık, kaşıntı ve ödem plakları (ürtiker), dudaklarda ve göz çevresinde şişlik, karın ağrısı, kusma, nefes darlığı, öksürük, boğazda tıkanıklık hissi, dilde şişme, göğüs ağrısı, çarpıntı ve tansiyon düşüklüğü besin alerjisine bağlı bulgulardır.
Alerji belirtileri, sadece anne sütü alan bebeklerde annenin aldığı ya da ek gıda döneminde bebeğe yedirilen gıdalara bağlı olarak değişebilir. Besin alerjisi belirtileri alerjik besinin alımından sonraki 2 saat içinde olabildiği gibi, 2-3 gün, hatta bir hafta sonra bile görülebilmektedir.
Çocuklarda alerjenin teşhis edilebilmesi için deri prick testleri ve kan testleri yapılır. Alerji testi sırasında alerjik reaksiyon gösterme riski oldukça düşüktür. Alerjik reaksiyonu saptamada kan testleri de yapılabilir.
Bağırsakla ilgili (gastrointestinal) gıda alerjilerinde bebekte beklenen bulgular: Kanlı veya kanlı mukuslu kaka. Sürekli ishal.
İlgili 19 soru bulundu
Genellikle ilk 2 saat içerisinde ortaya çıkan belirtiler daha ciddidir. Bebeklerdeki ve çocuklardaki besin alerjisinin vücutta birçok belirtisi olabilir. Besin alerjisi 1-2 yıl içinde de iyileşebilir ömür boyunca da sürebilir.
Egzama, besin alerjisi, astım ve alerjik rinit bebeklik döneminde en çok rastlanan alerji türleridir. Genetik yatkınlık bebeğin alerjisini belirlemektedir. Anne babasında alerji olan bebeklerin alerjisinin olma ihtimali daha yüksektir.
Beslenme sonrası kusmalar ve buna bağlı olarak tartı alamama. Kanlı ve sümüksü dışkılama ve bazen de kabızlık. Ciltte egzema tarzında kızarık ve kaşıntılı deri döküntüleri. Geçmeyen bir hışıltı, öksürük, burun tıkanıklığı
Son yıllarda giderek artan mide bağırsak alerjilerinin bulgusu olarak bulantı, kusma, karın ağrısı, şiddetli gaz sancısı, kanlı ve mukuslu kaka olabilir. Burunda hapşırma, kaşıntı ve akıntı, nefes darlığı, öksürük de besin alerjisinin bulgusu olarak görülebilir.
Yapılan araştırmalar; süt, yumurta, tuzlu fıstık, buğday gibi alerjik besinlerin anne sütünden bebeğe geçebileceğini göstermektedir. Bu besinleri tüketmeniz durumunda, bebeğiniz bu besinlere karşı duyarlanıp bahsedilen alerjik yakınmaları gösterebilir.
Kaşıntı, burun tıkanıklığı, sık hapşırma, kronik öksürük, nefes darlığı veya hırıltı, vücutta döküntü veya şişlik belirtiler arasında sayılabilir.
Çocuklarda besin alerjisi en çok bu gıdalarda görülür; süt, yumurta, buğday, yer fıstığı, ağaç fındıkları (fındık, ceviz vb), balık, kabuklu deniz ürünleri, susam ve kivi. Sıkça çikolata ve kakao tüketimi nedeniyle alerjik burun akıntısı, migren, deride kızarma, kaşıntı ve sindirim sistemi bozuklukları görülebilir.
Çocukluk döneminde görülen besin alerjileri kimi zaman gelişme süreci içinde kendiliğinden kayboluyor kimi zaman da yetişkinlik döneminde de devam edebiliyor. Besin alerjisinin geliştiği şüphelenilen çocukların vakit kaybetmeden bir uzman tarafından muayene edilmesi gerekir.
Yetişkinlikte ortaya çıkan besin alerjileri ise birçok hastada ömür boyu sürmektedir. Ciltte kızarıklık ve kaşıntı gibi basit reaksiyonlar tedavi edilmese bile genellikle aynı gün geçer.
Yetişkinlerde besin alerjisi için immünoloji ve alerji hastalıkları bölümündeki doktorlara başvurmak gerekir.
En tehlikeli reaksiyon ise 'anafilaksi' adını verdiğimiz reaksiyondur. Aniden başlayıp ölüme neden olabilir. Eğer alerjen soluduğunuz bir şey ise gözleriniz, burun ve solunum sisteminiz etkilenir.
Alerjik besinler: Her besinin alerjik reaksiyonlara neden olması mümkündür. Ancak alerjik besin reaksiyonlarının çoğundan sadece belli besinler sorumludur. Bunlar süt, yumurta, buğday, soya, kuruyemişler (fıstık, fındık, ceviz, badem, ayçekirdeği gibi), susam, mercimek, kiwi, balık ve kabuklu deniz hayvanlarıdır.
“Bebeklerde besin alerjisi ne zaman geçer?” sorusu şu şekilde yanıtlanabilir: Birçok çocuk, erken çocukluk döneminde gıda alerjisinden kurtulabilir. Yumurta, süt, buğday ve soya alerjilerinin %80 ile %90'ının çocuk 5 yaşına gelene kadar ortadan kalkacağı tahmin edilmektedir.
Süt alerjisi olan bebeğiniz, anne sütü alıyorsa emzirmeye devam edebilirsiniz. Eğer sütünüz yeterli miktarda değilse, doktor önerisiyle inek sütü proteini içermeyen özel çocuk devam sütü(alerji formulü) ile bebeğinizin beslenmesini destekleyebilirsiniz.
Süt alerjisi olan bebek nasıl beslenmelidir? Bebek sadece anne sütü alıyorsa anne diyetinden sütü ve süt ürünlerini içeren besinleri (yoğurt, peynir, ayran, kefir, sütlü tatlılar, tereyağı) çıkarmalıdır. Ayrıca çapraz alerji nedeni ile anne dana eti de yememelidir.
Meyveler özellikle ürtiker olmak üzere, sıklıkla alerjik reaksiyonlara neden olurlar. Özellikle çocuklarda elma, armut, asitli meyveler, çilek, kavun, karpuz ve sert çekirdekli meyveler (kiraz, vişne, kayısı, şeftali) alerjiye neden olabilir.
Belirtileri sıklıkla ciltte döküntü, kızarıklık, kuruluk, kaşınma ve egzema olarak mide barsak sisteminde ise kusma, reflü, ishal, kanlı mukuslu dışkılama bazen de huzursuzluk, karın ağrısı, beslenmeyi reddetme ve gaz sancılarını andıran ağlama krizleri şeklinde olabilir.
Anafilaksi: Çocuğunuzun besin alerjisi teşhis edilip tedavi edilmediği ve bu yüzden alerjik olduğu gıda bilinmediği için, alerjik olduğu, vücudunun tepki gösterdiği besini yediğinde anafilaksi olarak adlandırılan şok durumu meydana gelebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri