Resmi olarak, İzmit kenti 27 Haziran 1921 tarihinde Türk topraklarına katıldı. Cumhuriyet'in ilanından yaklaşık 1 yıl sonra 20 Nisan 1924 tarihinde “Kocaeli” adında bir il kuruldu. İzmit ise bu ile bağlanarak günümüzdeki yerini aldı.
Kent, 1888 yılında bağımsız sancak oldu ve ismi İzmit olarak değiştirildi. Daha sonra bölgeye fatihi Akçakoca'dan dolayı Akçakoca'nın yurdu manâsına gelen 'KOCAELİ' adı verildi.
İzmit'in ilk fatihi Akçakoca'nın mütevazı anıt mezarı Kandıra ilçesinde bulunmaktadır. Birinci Dünya Savaşında İngilizler ve Yunanlılar tarafından işgal edilen İzmit, 28 Haziran 1921 de düşman işgalinden kurtarılmış, 1924 yılında ise İl olmuştur.
Nikomedia adı şehre orada egemen olan Bitinya Kralı Nikomedes dolayısıyla verilmiştir. Şehrin ismi olan Nikomedia zaman içerisinde, önce İznikomid, Osmanlılardan sonra İznikmid ve çok daha sonraysa İzmid şeklinde evrilerek, 1928 sonrası Latin harflerine geçilmesiyle bugünkü şeklini almıştır.
İl, Kocaeli adını ise, bu yöreyi Osmanlı Devleti'ne katan, Osman Bey ve oğlu Orhan Bey'in uç beylerinden olan Akçakoca'dan almıştır. Bu tarihten sonra kente, önce İznikmid, daha sonra İzmid (İzmit) adı verildi.
İlgili 41 soru bulundu
İzmit, körfezin güneydoğusunda Başiskele mevkiinde Megaralılar tarafından tesis edilen (m.ö. 712) Astakos şehrinin Bitinyalılar'ın saldırısı sırasında harap olması üzerine Bitinya Kralı I. Nikomed tarafından bugünkü şehrin doğu kesiminde milâttan önce 262'de Nikomedya adıyla kuruldu ve Bitinya Krallığı'nın başşehri ...
330 yılında İmparator Büyük Konstantin, başkenti Yeni Roma'ya yani Konstantinople'a (İstanbul) taşır. Bu tarihe kadar 46 yıl içinde dört Roma imparatoru; Galerius, Maximin Daia, Licinius ve Konstantin İzmit'i başkent olarak kullanırlar.
Gebze, İzmit, Darıca, Körfez, Gölcük, Derince, Çayırova, Kartepe, Başiskele, Karamürsel, Kandıra, Dilovası, Kocaeli'ye bağlı ilçelerdir.
Uzun yıllar Kocaeli'ye bağlı bir ilçe olarak yaşayan Adapazarı, TBMM'de 17 Haziran 1954 tarihinde kabul edilen bir yasa ile “Sakarya” adıyla vilayet haline gelmiştir. Sakarya ilinin merkez ilçesi ise Adapazarı olmuştur.
Şehirlerden geçenlerin veyahut gelenlerin en çok aklına gelen şey genelde pişmaniyedir. Ayrıca, kente özgü “Değirmendere fındığı”, “Yarımca kirazı”, “Kandıra yoğurdu” ve “İzmit pişmaniyesi”, “İzmit simidi”, “Maşukiye armudu”, “Eşme ayvası”, kendin bilinen en önemli tatlarıdır.
Fakat Kocaeli, Rumeli ve Tunceli birleşik kelimeleri de belirtisiz isim tamlaması yapısında olmalarına rağmen, günümüzde “tek bir kelime” olarak algılanmaya başladıkları için “y” bağlayıcı ünsüzü ile kullanılmaktadır (Kocaeli'ye, Kocaeli'yi vb.).
Gölcük, Kocaeli'nin bir ilçesi. İzmit Körfezi'nin güney kıyısında yer almaktadır.
Orhan Bey, bu kuşatmadan altı sene sonra (1337) şehri şiddetli bir şekilde tekrar kuşattı. Bu kuşatma üzerine dışarıdan yardım alamayan şehir, teslim olmak zorunda kaldı. İzmit'in fethi ile Kocaeli Yarımadası'nın tamamı Osmanlıların eline geçmiş oluyordu.
kocaeli'nin merkezi izmit'te yer alır, ama izmit bir şehirdir, kocaeli ise ildir. türkçede genelde il = şehir anlamı çıkar ama bu duruma istisna bir yerdir kocaeli. çünkü içerisinde gebze ve darıca gibi iki ilçe mevcut.
İstanbul'a yakınlığı ve ulaşım kolaylığı bölgenin sanayileşmesine etki etmiştir. 1934'te İzmit'te ilk kağıt fabrikası açılmıştır. Kocaeli, 2 Eylül 1993'te çıkarılan 504 sayılı kanun hükmünde karaname ile büyükşehir unvanı kazandı.
Daha net olarak bölgeye (1864-1866) yılları arasında Adıge, Abhaz, Gürcü ve Lazlar gelmiştir. 700 yıldır bu coğrafyada yaşayan Manavlar vardır kentin 'yerlisi' olarak bilinirler. Muhacırlar vardır bir de.
Gebze (Antik dönem adları: Dakibyza ve Libyssa), Kocaeli'nin bir ilçesidir.
Tığcıları içine alan toprak parçası Sakarya'nın iki kolu arasında sıkışmış bir ada görünümünde olduğundan, daha sonraki yıllarda bu yerler ADA adıyla anılır oldu. Giderek bir alış veriş merkezi özelliği kazanmaya başlayan yerleşim merkezi Ada Karyesi ve Adapazarı adını aldı.
Kocaeli - Sakarya arası yaklaşık olarak 44 km'dir. Kamil Koç ile Kocaeli - Sakarya seyahatiniz tahmini olarak en az 20 dakika saat sürer. Bu durum hava ve trafik koşullarına bağlı olarak değişkenlik gösterebilmektedir.
İlçe bazında ise Gebze 407 bin 19 kişilik nüfusuyla yine Kocaeli'nin en büyük ilçesi oldu. Onu 376 bin 56 kişilik nüfusuyla İzmit takip ederken, listenin son iki sırasında ise 53 bin 416 kişilik nüfusuyla Dilovası ve 52 bin 874 kişilik nüfusuyla Kandıra yer aldı.
1'i Büyükşehir Belediyesi ve İzmit, Derince, Körfez, Gebze, Gölcük, Karamürsel, Kandıra, Başiskele, Kartepe, Çayırova, Darıca, Dilovası 12 İlçe Belediyesi olmak üzere toplam 13 Belediyesi bulunmaktadır. İlkçağlardan itibaren yerleşim için cazibe teşkil eden Kocaeli 1924 yılında vilayet olmuştur.
Türkiye'nin sanayi ve lojistiğinde önde gelen şehirlerinden biri olan İzmit'te, toplam 12 ilçe vardır.
İzmit'in çevre ilçelerinde bulunan plajlar sayesinde ilçeye geldiğinizde tatilinizi doya doya yaşayabilirsiniz. Başta Altınkemer Halk Plajı olmak üzere; Kovanağzı Plajı, Kerpe Halk Plajı, Cebeci Halk Plajı, Bayramoğlu Kadınlar Plajı bölgenin denize girilebilen en popüler plajlarındandır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri