Kendi kendine yeterlilik, kişinin kendi ihtiyaçlarını dışarıdan yardım almadan karşılayabilmesidir veya kişinin kendi kaynaklarına güven duyması anlamına da gelebilir. Basitçe yaşamak, muhtemelen kendi kendine yetebilmenin en önemli anahtarlarından biridir.
Otarşi, (İngilizce autarky, Fransızca autarcie) kendi kendine yeterli olma niteliğidir.
(Autarky) Bir ülkenin çok yüksek gümrük tarifeleri, kotalar ve kambiyo denetimi gibi araçlarla kendini dünya ekonomisinden soyutlamak için uyguladığı iktisaden kendi kendine yeterlilik politikasıdır. Sovyetler Birliği, 1917'de, Almanya 1934'te ve Arnavutluk 19751980 döneminde otarşi yöntemini denemiştir.
Kapalı ekonomi ülkeleri Brezilya, Moldova, Ukrayna, Fas, Cezayir, Tacikistan, Vietnam ve Afrika olarak bilinmektedir. Kapalı ekonomiye en yakın olan ülke de Vietnam olarak bilinmektedir. Kapalı ekonomisi olan ülkeler kendilerini dış ticarete ve ithalata kapatarak kendilerini yeterli görürler.
(Open economy) Bu terim diğer ekonomilerle çeşitli yöntemlerle ilişki kuran bir ekonomiyi tanımlar. Açık ekonomilerde ithalat ve ihracat üzerinde bir sınırlama yoktur.
İlgili 23 soru bulundu
Çalışmada kendi kendine yeterlilik seviyesi (üretim*100)/(üretim+ithalat-ihracat) formülü ile hesaplanmıştır. İthalata bağımlılık seviyesi ise (ithalat*100)/(üretim+ithalat-ihracat) formülü ile tahmin edilmiştir (FAO, 2012).
Gelelim şu kendi kendine yeten 7 ülke konusuna. “Kişi başına düşen günlük kalori arzı” diye bir ilginç istatistik var ve ülkemiz gerçekten de ilk 7'de! (5. Sıradayız) Diğerlerini de sayayım: Avusturya, ABD, Belçika, Kuveyt, Yunanistan ve İrlanda.
Yeni bir yol haritası belirlenmezse enerji ve teknolojinin ardından tarımda da ithalata bağımlı olma riski yüksek. "Türkiye tarımda kendi kendine yetebilen 7 ülkeden biridir."
Yeterlilik derecesi; bir bölgenin kullanılabilir üretiminin (iç üretim) o bölgenin talebini ya da yurt içi kullanımını (insan, hayvan ve endüstrinin bütün ihtiyaçlarını) ne ölçüde karşılayacak durumda olduğunu gösterir.
Yeterlilik derecesi; bir bölgenin kullanılabilir üretiminin (iç üretim) o bölgenin talebini ya da yurt içi kullanımını (insan, hayvan ve endüstrinin bütün ihtiyaçlarını) ne ölçüde karşılayacak durumda olduğunu gösterir.
Ürün denge tabloları, tarımsal ürünlerin arz kaynaklarını ve kullanım şekillerini belirli bir referans dönem boyunca karşılaştırarak ayrıntılarıyla ortaya koyan tablolardır.
etkinlik, bir firmanın veri girdiler setinden maksimum çıktıyı elde etme yeteneği olarak tanımlanmaktadır. Tahsis etkinliği ise, fiyatlar ve üretim teknolojisi veri iken, girdileri optimal oranlarda kullanma yeteneği olarak tanımlanmaktadır (Farrell, 1957: 254-255).
Birleşmiş Milletler'in (BM) Haziran ayında yayımladığı iki ayrı gıda görünümü raporunda Türkiye en çok buğday ithal eden ülkeler arasında sıralanıyor. Ancak aynı zamanda en çok buğday üreten ülkelerden biri. Uzmanlara göre, Türkiye'nin buğday ithalatı, ihracata yönelik üretimde hammadde olarak kullanılıyor.
Bugün Çin dünyanın en büyük tarım ekonomisi.
Çin genel olarak en büyük tarım üreticisi olmasına rağmen, en fazla ürünü Amerika ihraç ediyor. Dünya Tarım Ürünü İhracatı Sıralamasının en başında yer alan Amerika aynı zamanda en büyük mısır üreticisi ve en büyük yulaf,soya, baharat, soya fasulyesi ve domates üreticileri arasındadır.
Tarım sektörüne yapılan yatırımlarla birlikte, Türkiye; tarımsal hasılada dünyada 10'uncu sırada, yer alırken Avrupa'da ise 1. sıraya yükseldi.
Geleneksel ürünlerin üretimindeki azalış pek çok üründe arz açığına neden olarak; yüksek katma değerli ürünlerdeki üretim artışı da tarımsal hammadde talebini arttırarak sektörde ithalata bağımlı bir yapının oluşmasına neden olmaktadır.
Hollanda, geçen yıl yaklaşık 116 milyar dolarlık tarımsal ürün ihracatıyla ABD'nin ardından yine ikinci sırada gelirken, Türkiye 19.4 milyar dolarla (geçici dış ticaret rakamlarıyla tahmini) 23'üncü sırada yer aldı.
Bölümden mezun olduktan sonra, “iktisatçı” ünvanı alınır.
Bazı iktisatçılar kendilerine “ekonomist” ünvanı da vermektedir.
Üniversitelerin dört yıllık ya da iki yıllık eğitim veren iktisat ya da işletme fakültelerinden mezun olan öğrenciler ekonomist olarak çalışabilmektedirler. Ekonomistler işletme ve kuruluşların ekonomik süreçlerini yönetir, para işlemlerini idare eder ve kâr/zarar analizinde etkin rol oynar.
Modern ekonomi kavramını içeren kavram asıl olarak Lionel Robbins'in 1932 yılındaki makalesinde yer almaktadır: "İnsan davranışını ürün ve değişik kullanım alanları olan kısıtlı kaynakların arasındaki ilişki ile çalışan bilimdir".
Türkiye ekonomisi, Uluslararası Para Fonu (IMF) tarafından gelişmekte olan piyasa ekonomisi olarak tanımlanan bir ekonomidir. Türkiye, dünyanın yeni sanayileşen ülkeleri arasında görülür. The World Factbook'a göre Türkiye büyük ölçüde gelişmiş bir iktisada sahiptir.
İlk 20'nin yeni üyesi İran oldu. IMF ve Dünya Bankası'nın verilerine göre 2021'de, Türkiye en büyük ilk 20 ekonomi içerisinden çıkarak 21. sıraya geriledi. İlk 20'nin yeni üyesi ise İran oldu. Ülkelerin ekonomik güçleri Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) büyüklüğü ve kişi başına düşen GSYH ile ölçülüyor.
En büyük 10 ekonomi
Bu ülkeyi 18 trilyon 100 milyar dolarlık GSYH ile Çin, 4 trilyon 233,5 milyar dolarla Japonya izledi. Sıralamada daha sonra 4 trilyon 75,4 milyar dolar GSYH ile Almanya, 3 trilyon 386,4 milyar dolarla Hindistan, 3 trilyon 70,6 milyar dolarla İngiltere ve 2 trilyon 784 milyar dolarla Fransa geldi.
TÜİK yeterlilik derecesini şöyle tanımlıyor: Bir bölgenin kullanılabilir üretiminin (iç üretim) o bölgenin talebini ya da yurt içi kullanımını (insan, hayvan ve endüstrinin bütün ihtiyaçlarını) ne ölçüde karşılayacak durumda olduğunu gösterir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri