Ana vatanı Güneydoğu Asya olan Japon gülü Türkiye'de özellikle Ege ve Akdeniz'de bahçelerde yetiştirilirken diğer illerde de saksı çiçeği olarak evlerde yetiştirilebilir. Yakıcı güneş sevmemesinin yanı sıra ılık ortamlarda yetişen Japon gülü çiçeğini özellikle kış soğuklarından korumak gerekir.
JAPON GÜLÜ BAKIMI
Bol güneşli, havadar ve aydınlık ortamlarda tutulmalıdır. Ancak direkt yakıcı güneş ışığına maruz bırakılmamalıdır. Nemi seven bu bitki, humus açısından zengin toprağı sever. Bahçe toprağına yaprak çürüntüsü (kompost toprak), kil ve yanmış çiftlik gübresi ekleyerek humuslu toprak elde edebilirsiniz.
Japon gülü bitkisinin bol güneşli ve havadar ortamları sever.
Ilık ortamları seven Japon gülü, kışın ortalama 13-18 derece arasında yaşar, 7 derecenin altında ise çürür ve ölür. Bolca güneş alan, aydınlık ve havadar ortamlarda tutulması gerekse de direkt olarak güneş altında kalmamalıdır. Gölge yerlerde yetişmeye çalışırsa hiç çiçek açmaz.
Hibiscus (Japon Gülü) hakkında bilmen gerekenler: Latince adı (Hibiscus rosa-chinensis) “Çin gülü” anlamına gelse de Türkçe'de "Japon gülü" ya da "gül hatmi" olarak bilinir.
İlgili 15 soru bulundu
C vitamini açısından zengin bir bitki olduğundan, bağışıklık sistemini güçlendirerek vücut direncini arttırır. Hibiskusun bir diğer faydası da hazımsızlığı gidermesidir. Bağırsak hareketlerini arttırır, bu nedenle kabızlık için çözüm sağlar. Regl dönemindeki ağrılara ve kramplara karşı oldukça faydalıdır.
Hibiscus çiçeği, Japon gülü olarak da bilinir. Hibiscus, uzun yıllar muhafaza edilebilir. Uygun ortam sağladığınızda ve yeterli ışık aldığında her hafta yeni bir çiçek açar.
Japon gülü; Yakıcı güneş ışıklarını sevmeyen bir bitkidir. Ilık ortamlarda yetişmeyi sever. Özellikle kış soğuklarından korumanız gereken bitkilerden biridir.
Japon gülü çoğaltma işlemi için en uygun zaman nisan ve ağustos ayları arasıdır. Çünkü bu dönem, hava sıcaklığı ve havadaki nem oranı olarak en uygun zamandır. Bu aylarda yapacağınız çoğaltma işlemi, bitkiyi şoka sokmaz ve özellikle yeni bitkinin köklenmesi ve büyümesini sağlar.
Japon Gülü Yaprakları Neden Sararır ve Ne Yapılmalıdır? Japon gülü yapraklarının sararmasının sebebi düşük sıcaklık olabilir. Bu yüzden bitkinin bulunduğu ortamın 7 derecenin altında olmadığına emin olmak gerekir. Aynı şekilde ortam sıcaklığının bitkinin dayanabileceğinden yüksek olması da sararma yaratabilir.
Biyolojik yapısı gereği hızlı büyüyen ve fidan dikildiği yıl dahi çabuk meyve veren bir çalı grubu bitkidir. Çok hızlı büyür, çok miktarda çiçek ve meyve verir.
Güzel çiçekler yetiştirmek için güllerin suya ihtiyacı vardır. Sık sulama yapmamız gerekir, özellikle yaz aylarında haftada bir veya iki defa düzenli olarak sulamak gerekir.
Akdeniz kıyı kesimlerinde 4-5 metre kadar uzayan ağaç şeklinde gelişir. Kışın hava şartlarının gidişine göre yapraklarını döker ya da gelişime devam ederek az da olsa çiçek açmaya devam eder. Japon gülü evlerde güneşli pencere önünde yetişmeye uygundur.
Japon gülü ya da diğer adıyla Çin gülü (Hibiscus rosa-sinensis), ebegümecigiller (Malvaceae) familyasından Doğu Asya kökenli saksı ve bahçe süs bitkisi türü.
Türkiye'de “Japon Gülü” veya “Çin Gülü” ismiyle anılan bu çiçek özellikle koyu kırmızı tonlarıyla Malezya'nın istikrarını ve sosyal ahengini temsil ettiği düşünülüyor. Çin gülünün beş yaprağı, 5 ilkeye atıf yapar: Allah inancı, krala ve ülkeye bağlılık, anayasanın üstünlüğü, hukukun egemenliği ve ahlâk güzelliği.
Japon gülü, humus bakımından zengin toprakları sevmektedir. İlkbahar ve yaz aylarında özellikle çiçek tomurcuklarının oluşması ile bol su verilmeli, sıcak havalarda ise yapraklarına su püskürtülmelidir. Saksı değişiminin ilkbahar aylarında yapılması tavsiye edilmektedir.
Bol güneşli, havadar ve aydınlık ortamlarda tutulmalıdır. Ancak direkt yakıcı güneş ışığına maruz bırakılmamalıdır. Nemi seven bu bitki, humus açısından zengin toprağı sever. Bahçe toprağına yaprak çürüntüsü (kompost toprak), kil ve yanmış çiftlik gübresi ekleyerek humuslu toprak elde edebilirsiniz.
Güllerin daha çok çiçek açması için kış sonunda veya ilkbaharda budama yapmak gerekir. Budama, güllerin hava almasını, hastalıklardan korunmasını ve yeni sürgünler vermesini sağlar . Solan çiçekleri de düzenli olarak keserek güllerin enerjisini yeni çiçeklere yönlendirebilirsiniz.
Hibiskus, halk arasında hatmi çiçeği, Mekke gülü, nar çiçeği isimleriyle de biliniyor. Ekşimsi bir tada sahip olan bu bitkinin, eski çağlarda Afrika çöllerinde yaşayan bedeviler tarafından susuzluğu giderici bir bitki olarak kullanıldığı söyleniyor. Hibiskus, en yüksek C vitamini oranına sahip bitkilerden biridir.
Latince adı "Çin gülü" anlamına gelse de Türkçede kullanılan "Japon gülü" adı çiçekçilerde ve halk arasında çok yaygındır. Dona yarı dayanıklı, çalı formlu ağaccık çeşitidir.
KOHLERİA JAPON KÜPELİSİ ÇİÇEĞİ NASIL ÇOĞALTILIR? Kohleria çiçeğini çoğaltmak için yine ilkbahar ve yaz mevsimini tercih etmelisiniz. Rizomlu köke sahip olduğu için rizomlarından çoğaltmak mümkündür. Yine yapraktan da çoğaltılabilir.
Japon şemsiyesi çiçeği haftada yaz aylarında 2 defa kış aylarında ise 1 defa sulayarak bakımı yapılması gerekir. Özellikle saksının üst kısmından hafif bir şekilde sulanması gerekir. Mutlaka bol ışık alan bir bölgeye yerleştirilmesi gerekir. Aynı zamanda bulunduğu ortam 14 ya da 15 derecenin altına düşmemelidir.
⏩ Sulama toprak tam kurumadan yapılmalı ancak çok sık yapılmamalıdır, haftada 1 sulanması yeterlidir. Sulama yaparken yapraklara ve çiçeklere su değdirilmemelidir. Fısfıs ile sulama yapılmamalıdır.
Uzun ömürlü çiçek çeşitleri arasında en öne çıkanlar ; gelincik çiçeği, ezan çiçeği, çan çiçeği, ekinezya çiçeği, kasımpatı çiçeği ve haseki küpesi olarak sıralanabilir. İlk olarak çan çiçeğini inceleyelim.
Ölüm çiçeğinin gelişiminde sulama büyük önem taşır. Bu güzel çiçeğin 7-10 günde bir kez sulanması önemlidir. Tek seferde sulama hacmi ise bir kova su şeklinde olmalıdır. Ancak çiçeğin dibinde aşırı miktarda su birikmesi olmamasına özen gösterilmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri