Çok hızlı büyür, çok miktarda çiçek ve meyve verir.
Hibiscus (Japon Gülü) hakkında bilmen gerekenler: Latince adı (Hibiscus rosa-chinensis) “Çin gülü” anlamına gelse de Türkçe'de "Japon gülü" ya da "gül hatmi" olarak bilinir.
Bolca güneş alan, aydınlık ve havadar ortamlarda tutulması gerekse de direkt olarak güneş altında kalmamalıdır. Gölge yerlerde yetişmeye çalışırsa hiç çiçek açmaz. Tropikal özellikli bir bitki olduğu için gece gündüz sürelerinin farklılaşmasından etkilenmeden japon gülü, yılın her zamanı çiçek açabilir.
Bunun için çiçeğin bir sürgün dalını kesip suda bekleterek köklendirmen gerekir. Bu şekilde köklendiği zaman toprağa alabilirsin. Japon gülü suda köklendirme işleminin bir diğer adı da çeliklemedir ve bu işlem için odunlaşmamış sürgünleri tercih etmen gerekir.
İri ve renkli çiçekleri ile dikkat çeken bir görüntüye sahip olan Japon gülü çiçeği halk arasında Çin gülü ve hibiskus isimleriyle de bilinir. Malezya milli çiçeği olan bu bitki saksıda veya bahçede kolaylıkla yetiştirilebilir.
İlgili 40 soru bulundu
Japon gülü bitkisinin bol güneşli ve havadar ortamları sever. Gölge veya yarı gölge ortamlarda çiçek açmazlar. Tomurcuklar çiçeğe dönüşemeden döküleceklerdir. Direkt güneş ışığı alan bölgelerde de rahatlıkla yaşayabilirler.
Soğuğa karşı çok dayanıklı değildir. Donlardan kolaylıkla zarar görür. Suyu sever ama kışın soğuk havalarda sulamanın azaltılması gerekir. Budama işlemi zorunlu değildir ancak yapılırsa bitki daha verimli gelişir.
Japon gülü, saksı da yetiştirilebildiği gibi bahçelerde de yaygın olarak görülür. Bu özgün bitkinin boyu 3 metreye yayılma alanı ise yaklaşık olarak 2 metreye varabilmektedir. Japon gülü ağacı, sık dallanan ve çalı formunda bitkilerdir. Japon gülü ağacı, ılıman iklimi sever.
JAPON GÜLÜ BAKIMI
Bol güneşli, havadar ve aydınlık ortamlarda tutulmalıdır. Ancak direkt yakıcı güneş ışığına maruz bırakılmamalıdır. Nemi seven bu bitki, humus açısından zengin toprağı sever. Bahçe toprağına yaprak çürüntüsü (kompost toprak), kil ve yanmış çiftlik gübresi ekleyerek humuslu toprak elde edebilirsiniz.
Güllerin daha çok çiçek açması için kış sonunda veya ilkbaharda budama yapmak gerekir. Budama, güllerin hava almasını, hastalıklardan korunmasını ve yeni sürgünler vermesini sağlar . Solan çiçekleri de düzenli olarak keserek güllerin enerjisini yeni çiçeklere yönlendirebilirsiniz.
Hibiscus çiçeği, Japon gülü olarak da bilinir. Hibiscus, uzun yıllar muhafaza edilebilir. Uygun ortam sağladığınızda ve yeterli ışık aldığında her hafta yeni bir çiçek açar. Hibiscus'un devamlı çiçeklenmesi için en önemli şart güneştir ve sıcak iklimlere çok uygun.
C vitamini açısından zengin bir bitki olduğundan, bağışıklık sistemini güçlendirerek vücut direncini arttırır. Hibiskusun bir diğer faydası da hazımsızlığı gidermesidir. Bağırsak hareketlerini arttırır, bu nedenle kabızlık için çözüm sağlar. Regl dönemindeki ağrılara ve kramplara karşı oldukça faydalıdır.
Japon Gülü Nasıl Budanır? Japon gülü yeterli sulandığında ve iyi bakıldığında çok hızlı bir şekilde uzar. Özellikle iç mekanlarda bakılıyorsa düzenli olarak budamasının yapılması gerekir. Japon gülünü düzenli ve doğru bir şekilde budayarak daha sağlıklı ve çok sayıda çiçek açmasını sağlayabilirsiniz.
Japon gülü ya da diğer adıyla Çin gülü (Hibiscus rosa-sinensis), ebegümecigiller (Malvaceae) familyasından Doğu Asya kökenli saksı ve bahçe süs bitkisi türü. L. İri ve göz alıcı çiçeklere sahip olan Japon gülü (Çin gülü), yaygın biçimde saksılarda ve süs bitkisi olarak bahçelerde yetiştirilir.
Hibiskus, halk arasında hatmi çiçeği, Mekke gülü, nar çiçeği isimleriyle de biliniyor. Ekşimsi bir tada sahip olan bu bitkinin, eski çağlarda Afrika çöllerinde yaşayan bedeviler tarafından susuzluğu giderici bir bitki olarak kullanıldığı söyleniyor. Hibiskus, en yüksek C vitamini oranına sahip bitkilerden biridir.
Japon gülü çoğaltma işlemi için en uygun zaman nisan ve ağustos ayları arasıdır. Çünkü bu dönem, hava sıcaklığı ve havadaki nem oranı olarak en uygun zamandır. Bu aylarda yapacağınız çoğaltma işlemi, bitkiyi şoka sokmaz ve özellikle yeni bitkinin köklenmesi ve büyümesini sağlar.
Güzel çiçekler yetiştirmek için güllerin suya ihtiyacı vardır. Sık sulama yapmamız gerekir, özellikle yaz aylarında haftada bir veya iki defa düzenli olarak sulamak gerekir.
Hibiskus; tohum, çelik ve aşı ile üretilebilen bir bitkidir. Tohumla üretim pek tercih edilen bir yöntem değildir. Bu bakımdan hibiskus üretimi genellikle aşı ve çelik ile yapılmaktadır. Aşılama işlemi için en uygun dönem bahar aylarıdır ve işlem göz aşısı şeklinde uygulanmaktadır.
Akdeniz kıyı kesimlerinde 4-5 metre kadar uzayan ağaç şeklinde gelişir. Kışın hava şartlarının gidişine göre yapraklarını döker ya da gelişime devam ederek az da olsa çiçek açmaya devam eder. Japon gülü evlerde güneşli pencere önünde yetişmeye uygundur.
KOHLERİA JAPON KÜPELİSİ ÇİÇEĞİ NASIL ÇOĞALTILIR? Kohleria çiçeğini çoğaltmak için yine ilkbahar ve yaz mevsimini tercih etmelisiniz. Rizomlu köke sahip olduğu için rizomlarından çoğaltmak mümkündür. Yine yapraktan da çoğaltılabilir.
Satın aldığınız tohumu ekmeden önce ılık suda bir süre bekletin (bu işlem çimlenme hızını artıracaktır) hazırlamış olduğunuz dikim yerine belirlediğiniz aralıkta ekimini yaparak üzerini 1-2 cm toprak yada torf ile kapatarak ekimini sağlayabilirsiniz.
Pilea, minik beyaz soluk yeşil çiçek açar. Açan çiçekler, bitkinin yaprakları gibi çok fazla dikkat çekmezler. Pilea çiçeği çoğaltma işlemi de son derece pratiktir. Pilea çiçeğini çoğaltarak çiçek koleksiyonunuzu oluşturabilir veya sevdiklerinize armağan edebilirsiniz.
Bu çiçek türü 7 derece altında maalesef yaşayamamaktadır. Kış aylarında ortam sıcaklığının 13 ile 18 derece olması gerekmektedir. Her daim bol güneşli, aydınlık ve havadar bir ortamda bulundurulması gerekmektedir. Japon gülü çiçeğini direk olarak güneş ışığına maruz bırakmamanız gerekmektedir.
Unutmadan, kendisi ülkemizde de hemen her yerde kolayca yetişebiliyor, bizden söylemesi. Hatta kendisi ülkemizde güle benzetilen çiçeklerin başında geliyor; bamya çiçeği, gülhatmi, Mekke çiçeği, kerkede, Jamaika gülü gibi farklı isimlerle de anılıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri