Arkeolojik araştırmalara göre Japonlar, Paleolitik çağın son döneminden beri Japon adalarında yaşıyorlardı. Milattan 8. bin yıl öncesinden başlamak üzere Japon adalarına ilk yerleşenlerin, Kuzey Asya'dan gelen insanlar olduğu ileri sürülmektedir.
Çalışma, günümüz Japonya nüfusunun genetik kökenini kesin bir şekilde belirledi. Genlerin %13'ü Jōmonlardan, %16'sı Kuzeydoğu Asyalı toplumlardan, kalan %71'i ise Doğu Asya toplumlarından aktarılmış. Modern nüfustaki Doğu Asya genlerinin baskınlığı bir kez daha doğruluyor.
Japonya, yüzyıllar boyunca Çin hanedanlarından etkilenmiş, ancak kendine özgü kimliğini korumuş ve çağdaş dünyaya çok şey katmış bir ülkedir. Japonya'nın kültürü, MÖ 1000 ile MS 300 yılları arasında Japonya'ya yerleşen Yayoi halkından gelmektedir.
Japon Takımadalarının yerlisi olan Jōmonlarla etkileşime geçen Yayoiler, yerli halkı öldürerek ve/veya yerli halkla karışarak günümüzdeki Japon halkını oluşturmuştur. Günümüzde Japonya nüfusunu oluşturan halkın büyük çoğunluğu Yayoi kökenlidir.
Dr. Duran Canatan'ın verdiği bilgiye göre; 16 ilde yaklaşık 900 bin kişiden alınan kan örneklerinin incelendiği araştırmada Türkler ve Japonların ortak bir genetik geçmişe sahip ve akraba olduğu, özellikle Ege ve Trakya'da yaşayan Türkler ile Japonların aynı kan özellikleri taşıdığı ortaya çıkmıştır (Asialogy, 2017).
İlgili 18 soru bulundu
Genetik bilimi açısından bakacak olursak, aslında Japonlar eski Jomon ve Yayoi halklarının karışımıdır. Jomonlar -gerçek Japonlar- Güneydoğu Asya'dan; Yayoiler, Çin'in Yangtze bölgesi ve Jiangsu yakınlarındaki bir bölgedendir. Bu yüzden Türklerle herhangi bir genetik paylaşmıyorlar.
Türkiye ile Japonya arasındaki diplomatik ilişkiler 1924 yılında kurulmuş, Japonya nezdindeki ilk temsilciliğimiz 1925 yılında faaliyete geçmiştir. 2013 yılında “Stratejik Ortaklık” düzeyine yükseltilen siyasi ilişkilerimiz karşılıklı üst düzey ziyaretlerle hızla gelişmektedir.
Türkler ile Japonlar akraba mı sorusunu TÜBİTAK evet şeklinde yanıtlıyor. TÜBİTAK araştırdı, sonuçlar Amerika'da onaylandı! Japonlar'la akraba çıktık… 16 ilde yaklaşık 900 bin kişiden alınan kan örneklerinin incelenmesi sonucu, Ege ve Trakya'da yaşayan Türkler'le Japonlar'ın akraba oldukları anlaşıldı.
Koreliler, Han Çinlileri ve Japonlar gibi diğer Doğu Asya halklarıyla benzer genetiğe sahiptir. Primorskiy Krayında bulunan Neolitik dönemden kalma örnekler de genetik olarak Korelilere benzemektedir. Genographic Project'te Koreliler %94 Doğu Asyalı ve %5 Güneydoğu Asya ve Okyanusyalı olarak gösterilmektedir.
Turanî bir halk olan Japonlar, tarihi olarak Japon adaları dışında pek bir siyasi aktör olmamışlardı. İlk defa 16 yüzyılda bu yönde faaliyetlere başlamışlardı.
Harita ve resimler internetten alınmıştır. veya Nihon isimlerini bir yazıcı, çevirisinde Şipango veya Zipango'ya benzetmiş; bu isimlendirmeler zamanla değişerek “Japonya” şeklinde Latinceye girmiştir.
Japonca, Korece, Moğolca, Tunguzca ve Türkçe arasında köklü bir birikim ilişkisi bulunduğuna kuşku yok. Aynı şekilde Japoncanın eski Altay dilleriyle akraba olduğuna da kuşku yok ancak Japoncaya kök veren tek dil Proto Altayca değildir. Japonca özellikle deniz yoluyla gelen başka dillerin de izlerini taşımaktadır.
Japonya'da Şintoizm ve Budizm olarak 2 din hakimdir. 2006 ve 2008 yıllarında yapılan araştırmalara göre, Japonya nüfusunun %40'ından azı örgütlü bir dine mensuptur (yaklaşık % 35'i Budist, % 3-4'ü ise Şinto mezheplerine ve türetilmiş dinlere ve % 1 Hristiyan).
Ülkenin ilk kurucu imparatoru, yarı mitolojik bir karakter olan Jimmu Tenno'dur. Jimmu'nun tahta oturduğuna inanılan MÖ 11 Şubat 660 tarihi, Japonya'nın millî kuruluş günü olarak kabul edilmektedir. Jimmu Tenno'nun kurduğu feodal sistem, MÖ 97 yılına kadar varlığını sürdürmüştür.
Uzun bir iç savaştan sonra Japonya'yı birleştiren Tokugawa Ieyasu imparator tarafında 1603 yılında şogun olarak görevlendirilmiştir. Tokugava Ieyasu fethettiği toprakları destekçilerine dağıttı ve Edo'da kendi Tokugawa Şogunluğunu kurdu. İmparator bu dönemde eski başkent Kyoto'da kalmaktaydı.
Kendini Tanımlama: Huaxia, bugünkü Çinlilerin ataları var sayılan, eski dönemlerdeki insan topluluklarının genel adıdır.
9.Güney Kore'de, aile soyadları genellikle Çince veya Korece kökleri olan üç harfli bir kelimeyle temsil edilir. Bu soyadları, aynı soyadını paylaşan insanların aynı kökenden geldiğini gösterir ve ülkenin tarihine ve kültürüne ait bir yönü yansıtır.
Çince, Korece ve Japonca Benzerliğinin Nedeni
Diğer dillerden farklı olarak harf değil simge resimlerden oluşan alfabeleri birbirine benzer. Ünlü, ünsüz yapılarıyla ve ses tonlamalarıyla birbirlerinden ayrılırlar. Üç dilin de temeli eski Çinceye dayanır. Çincede tonlama daha önemlidir.
Turkish DNA Project'in yaptığı Dodecad K12b projesine göre, Anadolu Türklerindeki Orta Asya genetik mirası %25 ile %45 arasında, Anadolu yerlisi genetik mirası ise %55 ile %75 arasında değişmektedir.
türkler köken olarak orta asyalıdır ama şu an ne fenotip ne de yaşam tarzı olarak orta asyalılık kalmamıştır. şu anki türklerse hem coğrafi hem kültürel olarak avrasyalıdır ne eksik ne fazla.
Uygurların ve Çin'de yaşayan diğer “Türk dilli” halkların bunlarla hiçbir alakası (kan bağı veya soy akrabalığı) yoktur. Bu halklar, hasbelkader Türk (Gök Türk) Kağanlığı'nın egemenliği altından yaşamışlar; Bizans, Arap ve Fars kaynakları “yanlışlıkla” bu halkların hepsine “Türk” demişler.
6 Ocak 1945'te Türkiye, Japonya ile ilişkisini kesti. 23 Şubat 1945'te Japonya'ya savaş ilan etti. 15 Ağustos'ta Japonya, şartsız yenilgiyi kabul ettiğinde yenilen ülkeler tarafındaydı. 25 Haziran 1950'de Türkiye, Kore Savaşı'na 1 tugayla katıldı ve 1952'de NATO'nun kurucu üyelerinden oldu.
Japonya'da ilk belirlenen evlilik yaşı bundan 124 yıl önce, kadınlar için 15 erkekler için ise 17 idi. Daha sonra 15 olan yaş sınırı kadınlar için 16'ya yükseltildi. 2022'ye gelindiğinde ise hem kadınlar hem erkekler için evlenme yaşı 18'e çıkarıldı.
Orada, Japon olmayan herkes "gaijin" yani "yabancı"dır. Sözlük anlamı ile Japonya'da yaşayan yabancılar olarak ifade edilen "gaijin" kavramının, günlük hayatta, İngilizce konuşan beyaz Amerikalı veya Avrupalılar için kullanılan bir ifade olduğu görülmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri