Shōgakkō (小学, İlkokul) 6 - 12 yaş Chūgakkō (中学, Ortaokul) 12 - 15 yaş Kōkō (高校, Lise) 15 - Yaş Daigaku (大学, Üniversite) veya Senmongakkō (専 門 学校, Meslek okulu) 2 - 4 yıl arası eğitim.
Japon okul sistemi okul öncesi, 6 yıl ilkokul, 3 yıl ortaokul, 3 yıl lise ile ortala- ma 4 yıl üniversite olmak üzere dört aşamadan oluşmaktadır. İlkokul ve ortaokulu kapsayan zorunlu öğrenim süresi 9 yıldır. Ülkede ulusal okullar, kamu okulları ve özel okullar olmak üzere üç tür okul bulunmaktadır.
2. Zorunlu eğitim 6 yıl ilkokul ve 3 yıl ortaokul olmak üzere 9 yıl olarak düzenlenmiştir [Japonya'da zorunlu okula başlama yaşı altıdır (Taguma, Litjens ve Makowiecki, 2012, s. 40)]. 3. Eğitimde bütünlük ve aşamalılık ilkesi benimsenmiştir.
Ortaokul ve liselerde her gün 6 ders olmaktadır. Dersler 50 dakika sürmekte ve derslerden sonra da sportif aktiviteler ve etkinlik çalışmaları başlamaktadır. Japonya'daki okulların % 90'ında jimnastik salonu, %70'ine ise yüzme havuzu yer almaktadır.
Japonya'da eğitim öğretim yılı 1 Nisan'da başlar ve bir sonraki yılın 31 Mart'ında biter. Ders yılı, Nisan-Temmuz ortası, Eylül-Aralık sonu ve Ocak-Mart sonu olmak üzere üç dönem halinde yapılır. Cumartesi yarım gün olmak üzere, haftada 5.5 gün okula gidilir. Yılda 240-250 iş günü vardır.
İlgili 27 soru bulundu
Japonya'da liseye geçiş sınavları büyük bir önem taşıdığı için gençler üzerinde ciddi bir baskı yaratıyor ve bu sınavlar genel olarak 'giriş sınavı cehennemi' (juken jigoku) olarak biliniyor. Devlet ve özel liselere giriş genellikle üç kritere göre belirleniyor: Sınav, mülakat ve ortaokul notları.
Yıllık ders saatleri 1. sınıflar için 850, 2. ve 3. sınıflar için 910, 4.,5. ve 6. sınıflar için ise 1015 saattir. Dersler 8:30'da başlar 15:30'da biter. Ayrıca cumartesi günleri de 12:30'a kadar ders vardır.
Japonya'da, çocuklara bağımsızlığı öğretebilmek için ilginç ama bir o kadar da basit bir uygulama var. Küçük çocuklar bağımsız olmayı öğrenebilsin diye okula kendi başlarına gidiyor. Bu yolculuk esnasında da trafikte ve taşıtlarda daha kolay fark edilmeleri için sarı şapka takıyorlar.
Dünyanın en iyi eğitim sistemi olan ülkelerden Norveç eğitim sistemi ile örnek teşkil etmektedir. Norveç eğitim sistemi genel olarak şu özelliklere sahiptir: Norveç eğitim sistemi, ücretsiz ve zorunlu eğitimi içeren bir sistemdir. Norveç'teki eğitim sistemi, ilköğretim, ortaöğretim ve yükseköğretimden oluşur.
Dersler 45 dakikadır. İlkokulda Japonca, sosyal çalışmalar, matematik, fen bilgisi, müzik, resim ve el sanatları, ev işleri ( 5. ve 6.sınıfta ), beden eğitimi, ahlak eğitimi ve özel faaliyetler dersleri verilir.
Ulusal Nüfus ve Sosyal Güvenlik Araştırmaları Enstitüsünün tahminlerine göre, 100 yaş üstü nüfusun beş yıl içerisinde 100 bini, on yıl içinde 170 bini aşması öngörülüyor. Ülkede yaşam beklentisi geçtiğimiz yıl için kadınlarda 87.26, erkeklerde ise 81.09 yıl. Ortalama yaş ise 47 ile dünyanın en yükseklerinden biri oldu.
Dünyanın en hızlı yaşlanan ülkeleri arasında gösterilen Japonya'da, kadınların ortalama yaşı 87,74 ve erkeklerin ortalama yaşı 81,64 olarak kayıtlarda yer alıyor.
Son yürürlüğe giren kurala göre her okul, kendi kurallarını düzenleyecek ve bu yasağı kendi belirleyecek. Başka bir deyişle bazı okullarda telefon kullanımı yasak olabilirken bazı okullar bu durumu onaylayabilecek.
Çin'de Lise Eğitimi
Lise eğitimi 3 yıl sürer ve zorunlu değildir. Lise eğitimlerini tamamlayan öğrenciler lise bitirme sınavına girerler ve burada alacakları puanlar üniversiteye giriş sınavlarında çok önemlidir. Bu konuda büyük rekabet yaşanır.
Japonya bizden 5 saat azda olsa haftalık tam 40 saat çalışıyor. Ancak bu manzaraların oluşmasının altında yatan başka bir sebep ise gelenekler ile alakalı.
Türk eğitim sistemi 12 yıllık zorunlu kademeli eğitim olarak üç kademeye ayrılmıştır. Birinci kademe dört yıl süreli ilkokul (1. 2. 3. ve 4. sınıf), ikinci kademe dört yıl süreli ortaokul (5. 6. 7. ve 8. sınıf) ve üçüncü kademe dört yıl süreli lise (9. 10. 11. ve 12. sınıf) olarak düzenlenmiştir.
OECD'nin eğitim endeksinde, Finlandiya listede ilk sırada yer alırken, Estonya, Danimarka, Polonya ve Avustralya sırayla onu izledi. Sondan dördüncü sırada yer alan Türkiye'yi Güney Afrika, Brezilya, Meksika takip etti.
Türkiye eğitimde dünyada 31. sırada.
Dünyanın en iyi akademik eğitim kurumlarının listelendiği QS Dünya Üniversiteleri Sıralaması'nda 2024 yılında da Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD) faaliyetlerini yürüten Massachusetts Teknoloji Üniversitesi (MIT) zirveyi kimselere kaptırmayarak bu alanda rekor kırdı.
Japonya'da Şintoizm ve Budizm olarak 2 din hakimdir. 2006 ve 2008 yıllarında yapılan araştırmalara göre, Japonya nüfusunun %40'ından azı örgütlü bir dine mensuptur (yaklaşık % 35'i Budist, % 3-4'ü ise Şinto mezheplerine ve türetilmiş dinlere ve % 1 Hristiyan).
Japonya'da çocuklara 7 yaşından itibaren kahvaltı saati en az 2 yumurta yediriyorlar. Ekmek genellikle yok varsa da çok az... Her akşam ise kesinlikle sofrada deniz ürünü yani balık, kesinlikle oluyor. Japonya ve Güney Kore'de ceviz ithalatı son 50 yılda %140 artmış.
Japonlar, dünyanın kalanından farklı olarak partnerleriyle ayrı yataklarda uyumayı tercih ediyor. Bu tercih, Japonların uykuya son derece önem vermesinden kaynaklanıyor. Dünya çapında birçok kültürde çiftlerin aynı yatakta yatması gerektiği düşünülür. Hatta ayrı yataklar, ayrılık sinyali olarak değerlendirilir.
Doğum yoluyla vatandaşlık kazanılması noktasında; anne-babasının en az birinin Japonya vatandaşı olması halinde çocuğun da Japonya vatandaşı olduğu kabul edilir. Eğer Japonya'da doğan çocuğun ailesinin kim olduğu bilinmiyorsa yine Japon vatandaşı sayılır.
Japonya çalışma hayatı Çalışanların yılda 10 gün ücretli izin hakkı bulunmaktadır.¹⁰ Bu ücretli izin süresi, kişinin devamlı çalışma süresine bağlı olarak artabilmektedir. Örneğin, bir iş yerinde en az bir buçuk yıl düzenli çalışmış bir çalışan 10 güne ek olarak 1 gün daha ücretli izin yapma hakkına sahiptir.
Japonya'da yıllar önce sadece kadınlara eğitim vermek üzere açılan çok sayıdaki üniversite hala hizmet vermeye devam ediyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri