Baharatlı ve yoğun EDP parfümlerin, daha çok serin havalarda kullanılması önerilir. Floral bir EDP koku ise daha çok yaz aylarında tercih edilir.
EDP ile EDT arasındaki temel fark EDP parfümlerin daha uzun süre kalıcı olmasıdır. Ayrıca EDP'de yüksek bir konsantrasyonda bulunduğu için daha aromatik olmaktadır. Sıcak havalarda EDT parfümler tercih edilirken soğuk havalarda EDP parfüm seçilmesi daha uygun olmaktadır.
Vücut ısımız parfümün vücudumuzdan ne kadar uzaklaşacağını, nasıl bir yoğunlukta uzaklaşacağını etkiler. Bu yüzden sıcak yaz günlerinde daha çok çiçek ve narenciye gibi hafif kokuları, kış aylarında ise vanilya, gül ve karamel gibi daha yoğun kokuları tercih edebilirsiniz.
EAU DE PARFUM (EDP)
Esans yoğunluğu yüzde 10 ile 20 arasında değişir. Yoğun ve kalıcılığı fazla olan parfümleri bu grupta aramak en doğru tercih olacaktır. EDP'ler yüksek esans konsantrasyonuna sahip olduğu için soğuk aylarda veya gece saatlerinde kullanılmaları tercih edilir.
Soğuk havalar parfümün etkisinin üzerinizden daha çabuk gitmesine neden olur. Bu nedenle yaz aylarında kullandığınız hafif kokuların kış aylarında kullanımı önerilmez. Kış aylarında ağır ve oryantal esansları olan kokular tercih edilmelidir.
İlgili 38 soru bulundu
Normalden daha sıcak, aydınlık, nemli veya güneş gören bir yerde parfümünü bırakırsan kokunun etkisi çok kısa sürede kaybolacak veya şekil değiştirecektir. Bu nedenle parfümünü mutlaka serin, karanlık ve kuru bir yerde saklamalısın.
Parfümünüzü serin ve sıcaklığı sabit bir yerde saklayın. Şişenizin, ister sıcak ister soğuk olsun, aşırı sıcaklıkların ve sıcaklık dalgalanmalarının olmadığı bir yerde olduğundan emin olun. 15-20 derece arası, parfümünüzü saklarken hedeflemeniz gereken en uygun aralıktır.
Parfümün gerçek rayihasını denemenin en iyi yolu direkt cildinize sıkmaktır, tercihan da bileğinize veya parmak uçlarınıza. Bu iki nokta güçlü nabız noktalarıdır, kan akışı yoğun olduğu için de teninizin ısısı yüksektir. Bu da kokunun yayılmasının başlıca sebeplerindendir.
EDT parfüm yaklaşık 4-6 saat süren %8-15 oranında koku esansına sahip olur. Buna karşın EDP parfüm ise koku esansı %30'a kadar çıkabiliyor. EDP parfümler 8-10 saat arasında kalıcılık gösteriyorlar. Özel geceler için mutlaka EDP parfümü kullanmalısın.
Edp olarak ifade edilen parfümlerin daha kalıcı olduklarını belirtmeliyiz. Tuvalet olarak karşımıza çıkan Edt için de kalıcılığın daha az olması söz konusudur.
İsveç'teki Karolinska Enstitüsü ve Oxford Üniversitesi iş birliğiyle yürütülen araştırma, insanların kültürleri ne olursa olsun koku alma konusunda benzer tercihleri paylaştığını ortaya koydu. Sonuçlara göre en hoş koku vanilya olurken onu şeftali takip etti.
Yaşadığınız yerin iklimini göz önünde bulundurmalısınız. Örneğin nemli bir yaz geçiriyorsanız şekerli kokuları unutun. Odunsu ve şekerli kokular nemli iklimde değişerek katlanılmaz bir hal alıyor.
- Yazın esintisini etrafınızdakilere taşıyacak parfüm tasarımı hafif ve baharın canlı renklere sahip çiçeklerinden oluşan parfüm tasarımlarıdır. Bahar ve yaz döneminde notaları yoğun ve güçlü kış parfümlerini kullanmaya devam etmek, etrafa rahatsız edici bir kokunun yayılmasına neden olabilir.
EDC ürünler genellikle 1 – 2 saate kadar, EDT'ler 3 – 5 saat aralığında, EDP'ler 6 – 8 saat süre ile tende kalır. Extrait de Parfum ürünlerinin kalıcılığı ise 12 saate kadar uzayabilir.
Genel olarak EDP'ler kış aylarında veya gece aktivitelerinde daha çok öneriliyor. EDT parfümlerde esans yoğunluğu EDP'ye oranla çok daha az; yüzde 4 ile 10 arası. Bu oran EDT'leri gündelik kullanım için en uygun parfümler yapıyor. Tüketim oranı en yüksek olan EDT'ler dört mevsim kullanılabiliyor.
EDT'lere kıyasla daha yoğun kokulara sahip olan EDP parfümleri genellikle kış aylarında ve gece etkinliklerinde tercih edebilirsiniz.
Eau de parfum, eau de toilette'den daha kalıcıdır. Cilde zarar vermemesi açısından her iki çeşidi de kıyafete sıkılmalı. Bilekler, boyun ve kulak arkası kolay ısınan bölgeler olduğu için kokuyu daha iyi yansıtır.
eau de toilette ve eau de parfum. adında anlaşılacağı gibi eau de toilette kıyafet üzerine sıkılırken eau de parfum tene sıkılır. boyun,göğüs arası, el bilekleri içleri. en ideali, evden çıkmadan 45 dk ila 1 saat önce elbisenize 4-5 kez sıkmanız.
Parfümlerin daha kalıcı olmasını sağlamak için mutlaka banyo ve duş sonrasında cilde uygulanması önerilir. Banyo sonrası açılan cilt gözenekleri parfümün tene nüfuz etmesini sağlar ve uzun süre kalıcılık etkisi korunur. Parfüm nereye sıkılırsa kalıcı olur konusu da önemlidir.
Parfümü çok uzaktan ya da çok yakından sıkmayın. 10-15 cm parfüm sıkmak için ideal uzaklıktır. Kuru cilt yerine nemli ya da yağlı bir ciltte parfüm daha kalıcı olur. Bu sebeple parfüm sıkmadan önce o bölgeyi nemlendirebilirsiniz.
Parfüm kaç fıs sıkılır? Parfümün kaç fıs sıkılacağı tamamen tercihe göre değişir ama çok boğucu olmayan, eşit ve abartılı olmayan bir koku için ortalama 3-4 fıs sıkılabilir.
Erkeklerde Boyun, Kadınlarda Kulak Arkası!
Örneğin erkeklerde boyun bölgesi ve omuzlar öncelikli olmakla beraber bilekler ve göğüs kısmı da önerilir. Kadınlarda ise kulağın arka kısmı, boyun ve göğüs bölgesi kalıcı bir koku için en uygun bölgelerdir.
Parfüm neden bozulur? Parfümlerin en yaygın bozulma sebeplerinden biri oksitlenmesidir. Parfüm sıktıkça içine giren hava parfümün oksitlenmesine yol açar. Bunun dışında güneşe maruz kalması, aşırı sıcak veya soğuk bir ortamda tutulması da parfümün bozulmasına yol açabilir.
Parfüm içeriğindeki alkol ısıya maruz kaldığında buharlaştığı için parfümü asla sıcak bir ortamda saklamamalısınız. Bu yüzden parfümlerinizi kendi kutularında, kapağı kapalı bir şekilde buzdolabında saklamak, herhangi bir ısıya maruz bırakmadığından dolayı daha uzun süreli kullanım deneyimi sunacaktır.
İyi kalitedeki parfümler esans yağların birbirine tamamen karışması için yaşlandırma adı verilen bir süreçte soğuk ve karanlık bir ortamda bekletilir. Yapay esans yağları kullanılan parfümlerde bu süre çok daha kısa tutulur. Böylece daha kalıcı bir koku elde edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri