Sakalın Jiletle Kesilmesi Haramdır!
Sakalını traş eden erkekler kadınlara benzemektedirler. Erkeklerin kadınlara benzemesi de dinen yasaklanmıştır. Ancak sakalı kesmenin haram olduğunu söyleyen bazı alimlerimiz, sakalın bırakıldıktan sonra kesilmesinin haram olduğunu kasdetmişlerdir. Yoksa sakalı bırakmadan tıraş olmak haram olmaz.
Alimlerin hemen hemen hepsi sakal bırakmayı müminlerin ayırıcı özelliği ve dini bir hüküm olarak kabul etmişler ve sakal kesmeyi haram kılmışlardır. Hanefi mezhebinde ise bu konu mekruh olarak tanımlanmıştır.
Selamünaleyküm. Tıraşla sakalı kastediyorsanız, kazımanın hangi çeşidi olursa olsun sakal, özürsüz olarak kazındığında haramdır. Diğer temizlik bölgelerinde ise jiletin kullanılmasında bir sakınca yoktur. Eğer tıbben kullanmanız sakıncalı ise o zaman kullanmazsınız.
Bu emir ve uygulamalardan tavsiye anlamını çıkaran Gazzâlî, İbn Hacer el-Heytemî, Şemseddin er-Remlî ve Hatîb eş-Şirbînî gibi âlimler sakalı kesmenin haram değil mekruh (Hanefîler'in terimiyle tenzîhen mekruh) olduğunu söylemiştir (Ebû Bekir b. Muhammed ed-Dimyâtî, II, 340; Cezîrî, II, 44).
İlgili 23 soru bulundu
İslâm âlimleri sakalı bırakma ölçüsü olarak, bir tutamdan fazlasının kesilmesini ifade ederler. Hz. Ömer (ra), sakalını uzatmış birini görerek bir tutamdan fazlasını kesmesini söylemiştir. Ebû Hüreyre (r.a.) gibi büyük bir sahabî de sakalını tutar, bir tutamdan fazlasını keserdi.
Top sakal bırakmak caizdir, Fakat sünnet değildir. Yani bu şekil sakal bırakmak Peygamber Efendimiz (asm)'in bir uygulaması değildir. Belki de bu hadislerin ruhundan hareketle söylenen, "Kalıbı ile başkalarına benzeyenin zamanla kalbi ile de benzeyeceği."
Permati̇k Kullan-At Tıraş Bıçakları
Tek bıçaklı Permatik cildinize zarar vermeden sakalın kolayca kesilmesini sağlar. Kolay temizlenebilmektedir.
Dört mezhep sahibi imamlar ve diğer büyük zatlar sakalı kesmenin haram ve kesenin de fâsık olduğu görüşündedirler.
Yüz paso jilet. Bu mesaj silindi. Jilet vurmanın veya bir şeyler sürmenin sakal çıkmasına faydası yoktur. Jilet vurmanın veya bir şeyler sürmenin sakal çıkmasına faydası yoktur.
İngiliz cerrah Asim Shahmalak'ın yaptığı araştırmaya göre, sakal erkeği 8 yaş büyük gösteriyor. Shahmalak, gönüllü gruba aralarında David Beckham ve George Clooney'nin de olduğu ünlülerin sakallı ve sakalsız fotoğraflarını gösterdi. Gönüllüler, sakallı fotoğraflarda ünlülerin yaşlarını 5-8 yaş daha büyük tahmin etti.
Sakal bırakma konusunda hanımın izni aile içi tatsızlık çıkmaması için alınmalıdır. Zira sakal bırakmak sünnet iken aile huzuru bu sünnetten daha önemlidir. Ancak bir kimse hanımından izin almadan sakal bırakırsa da günah işlemiş olmaz, izin alma mecburiyeti yoktur.
"Damat tıraşı" olarak da bildiğimiz "sinek kaydı tıraş" ise, en basit tabirle hiçbir sakal tanesi bırakmayacak şekilde, çok yakın ve pürüzsüz tıraş olmak demektir. Cilt mermer gibi olur ve sakal uçları ya hiç görünmez ya da çok az görünür. Yüzünüz gözünüz açılır.
Bu yirmi senedir bana resmî hücumlarda bazı arkadaşlarımın sakallarını kestirmeleriyle, benim sakal bırakmadığım, bir hikmet, bir inayet-i İlâhiye olduğunu ispat etti. Eğer sakal olsaydı, tıraş edilseydi, Risale-i Nur'a büyük bir zarardı. Çünkü ölecektim, dayanamayacaktım.
Sakalın uzunluğu konusunda sünnet olan "bir tutam" uzunluğunda olmasıdır. Sakalı bırakırken toplum içinde çok abes durmayacak şekilde ve temizliğine önem gösterecek şeklide bırakmak en uygun olanıdır... Sakalın dört parmaktan kısa olmasının haramlık helallik açısından bir sıkıntısı olmaz.
İşte sakal bırakmak, hem -başta Hz. Muhammed (asm) olarak- peygamberlerin yolunu takip etmek, hem de fıtrat / yaratılış prensiplerine uygun hareket etmek manasına gelir. İster vacip ister sünnet diyelim; sakal bırakmak Hz. Peygamberi (asm) taklit etmek, ona benzemenin bir yoludur.
CEVAP: Cennette ibadet etmek olmadığı gibi, sıkıntı verecek herhangi bir iş de yoktur. Orada herkes sakalsızdır. Sakal çıkmaz.
7- Sakalın sağlık açısından faydalarını biliyor olabilirler. Örneğin; sakal cildin yaşlanmasını yavaşlatır, güneşe, soğuğa, rüzgâra ve dış etkenlere karşı cildi koruyucudur. Cilt kanserini önler. Cildi sakal, bakteri ve mantarlardan oluşan enfeksiyonlara karşı korur.
Bilim insanları sakalın sadece yüzdeki kusurları örtmekle kalmadığını, aynı zamanda sakalın birçok faydası da bulunduğunu belirtiyor. Sakal cilt hastalıklarını önlüyor, enfeksiyon riskini azaltıyor, alerjiden koruyor ve dinimizde de büyük öneme sahip.
Tıraş bıçağı kıl köklerine ulaşmadığı için direkt olarak bir etkisi olduğu söylenemez. Fakat jiletin kestiği tüyler daha sert bir form alarak uzar. Bu da daha kalın ve güçlü kıllar oluşmasına sebep olur.
O halde, kılın uzama yönüne mi yoksa tersine doğru mu tıraş olmalısınız? Her iki yöntem de doğrudur. Sakal ve bıyık kılları her iki yöne doğru da uzar, bu nedenle tıraş olurken duruma göre hem uzama yönüne hem tersine doğru tıraş olabilirsiniz. Kendinizi en rahat hissettiğiniz yöne doğru tıraş olun.
Bazı erkekler daha yakın bir tıraş isteyerek sakal çıkış yönünün tersine tıraş oluyor ancak biz bunu önermiyoruz. Ters yönde tıraş olmak, özellikle cildi fazla gerdirerek ters yönde kesim yapmak, batık gibi cilt problemlerine yol açabilir.
Bir tutamdan fazlasını kesmek sünnettir ve hatta gereklidir. Zira Peygamber Efendimiz (asm), sakalının bir tutamından fazlasını kesmiş, hem eninden hem de boyundan almak suretiyle (Tirmizi, Edeb 17) sakalını şekil itibariyle her zaman düzenli tutmuştur.
Hayatı hep zorluklar, sürgünler ve hapislerde geçtiği için, sakalı bıraktıktan sonra kesilme tehlikesine tedbir olmak için baştan bırakmamıştır. Yani denebilir ki sakalı, harama düşmemek niyeti ile bırakmamıştır.
Sünnet olarak kabul edildiği için, Müslüman erkekler genellikle uçları dudak kenarını geçmeyecek biçimde ve üst dudağı kapatmayacak uzunlukta bıyık bırakırlardı. Bıyık insanların hayatına o kadar girmiştir ki banker bıyık ya da junior bıyık diye lakap konur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri