Bilinen en sert mineral olan elmasa 10 öteki minerallere de daha düşük değerler vermiştir. Kuvars fluoriti çizerken fluoritle çizilmez, jips tırnakla çizilebilir vb.
Şekil olarak kısa ya da uzun prizmatik olarak bulunmaktadır. Masif, taneli, lifli ve iğnemsi biçime sahiptir. Jips taşı sağlam yapılı değildir. Hatta ele alındığında sabun gibi yumuşak ve kaygan bir hissiyat vermektedir.
Jips(Alçıtaşı) kimyasal bileşimi kalsiyum sülfat (CaSO4.2H2O) olan bir mineral çeşididir. Türkiye' nin çeşitli illerinde jips yatakları milyonlarca ton rezervlerde bulunmaktadır. Başlıca maden yataklarından birisi de Balıkesir-Susurluk Jips sahası olup, yaklaşık 1.000.000 ton rezerve sahip olduğu bilinmektedir.
Alçı taşı aynı zamanda jips olarak bilinen kayaçların kırılmasıyla elde edilir. Bir çeşit doğal katmanın bir sonucu olarak meydana geldiği bilinir. Alçı taşı, yani bir diğer formuyla jips taşı, eriyerek un kıvamına gelir. Dolayısıyla, kolaylıkla su ile karışabilen özelliğe sahiptir.
Jips, adını Yunanca alevler halinde yanan şey anlamına gelen “GYPS” kelimesinden alır. Latincede ise jips, kalsiyum sülfatın buharlaşması anlamındadır. Beyaz renkli ve bir kimyasal tortul taş olan jips, alçıtaşı olarak da isimlendirilir.
İlgili 36 soru bulundu
Türkiye'de Alçıtaşı Yataklarının Durumu
Alçıtaşı rezervleri ayrıca Güney, İç Anadolu ve Güney Doğu Anadolu'da yaygın bir şekilde mevcuttur. Yapılan kaynak araştırmalarına göre Balıkesir-Susurluk-Demirkapı havzasında yaklaşık 1Mton civarında jips rezervleri gözlenmiştir.
Başlıca kimyasal tortul kayaçlarına örnek: • Kireç taşı (kalker), • Traverten, • Jips (alçı taşı) ve • Kaya tuzu • Dolomit. Suda eriyerek çözünebilen minerallerin daha sonra çökelerek birikmesi sonucunda oluşmuşlardır. Kimyasal süreçler sonucunda çökelme ile oluşurlar.
Yukarı Kızılırmak Havzası'nda, özellikle Sivas-İmranlı arasındaki jips alanı Türkiye'nin en önemli jips karstı alanını oluşturmaktadır.
Jipsli topraklar jeolojik dönemlerde aşırı buharlaşma so- nucu oluşmuş ekstrem habitatlardır. Jipsin fiziksel yapısı genellikle cam kristalleri şeklindedir. Jips, kristal hâlde su ihtiva eden kalsiyum sülfat (Ca2SO4.2H2O) ya da su ihtiva et- meyen anhidrit (CaSO4) şeklindedir.
Sıcak asitten etkilenen ve suda eriyen bu kayacın yaygın olduğu sahalarda suda çözünme özelliğine bağlı olarak meydana gelmiş obruk, dolin, uvala gibi özel yerşekilleri görülür. Bunlar jips karstı yerşekilleri olarak tanınırlar.
Karstik göller, kalker, jips, kaya tuzu gibi eriyebilen kayaçların bulunduğu yerlerde oluşan göllerdir.
JİPS KARSTI
Çankırı ve Sivas çevresinde por koyağı adı verilen dolinler, zamanla gelişer ek uvala ve polye boyutlarına ulaşan şekillere dönüşebilmektedir.
İnceleme sahasında ki en önemli ve bilindik yapı olan Pamukkale travertenleri diğer bir karstik şekil olarak görülmektedir.
Gypsum (alçı) çeşitleri de her geçen gün zenginleşmektedir. Alçı çeşitleri kartonpiyer alçı, saten alçı, yapıştırma alçısı, perlitli alçı, derz alçı, makine sıva alçısı şeklinde sıralanabilir.
Jips genellikle sert tabanlı kırmızı topraklarda veya tuzlu topraklarda yüzey çatlamalarını önlemek ve drenajı iyileştirmek için kullanılır. Uygulama oranı 1 ile 10 t/ha arasında değişmektedir. Jips iyi ve genellikle ucuz yarayışlı kükürt kaynağıdır.
Kalsiyum Sülfat, CaSO4, doğal olarak oluşan bir kalsiyum tuzudur. Kalsiyum Sülfat yaygın olarak dihidrat formunda, CaSO4∙2H2O, alçı adı verilen beyaz veya renksiz bir toz olarak bilinir. Kalsine edilmemiş alçıtaşı olarak sülfat, toprak düzenleyici olarak kullanılır.
Alçıtaşı kimyasal bileşimi kalsiyum sülfat olan bir mineraldir. Bileşiminde iki molekül kristal suyu bulunan türüne jips ( CaSO4 + 2H2O ) denir.
NUH ANHİDRİT ince öğütülmüş , kararlı , doğal alçı taşından ( jips) Kalsine edilerek üretilmiş susuz kalsiyum sülfattır (CaSO4). Yapı malzemelerinde, kendiliğinden yayılan şaplarda kullanılır.
Kireçli topraklarda, kireçle reaksiyona girerek arzu edilen çözünebilir kalsiyumu sağlamak ve jipsi oluşturmak yoluyla alkali toprakların ıslahına yardımcı olurlar. Jips, ucuz ve kolay elde edilebilir olması nedeniyle şimdiye kadar alkali toprakların ıslahında en yaygın olarak kullanılan ıslah maddesidir.
Karst, tortul kayaçların su ve sıcaklık etkisiyle erimesiyle, aşınması, birikmesi ve taşınması olaylarının görüldüğü; kaya tuzu, jips, kireç taşı ve dolomit gibi çeşitli çözünür taşlar içeren bölge.
Dolin karstlaşma sonucu oluşmuş (lapyaların birleşmesiyle), boyutları bölgenin karstik özelliklerine bağlı olarak değişen, kapalı veya yarı açık çukurluklar. Kalkerli arazilerde erime ve çökme sonucu oluşan tava şeklindeki çukurluklardır.
Kireçtaşlarının yağış suları tarafından eritilmesi ve aşındırılması veya toprak altında biyolojik CO2'nin yoğun eritme gücü sonucu oluşan oluk şekilli çukurluklarla bunlar arasındaki genellikle keskin görünüşlü sırtçıklardan oluşan mikro karstik şekillerdir.
Örneğin, kil, mika ve kireç taşı metamorfizma sonucunda mermer şekline dönüşür.
Yerkabuğunu oluşturan 3 temel kayaç türü vardır. Bunlar: Magmatik (Püskürük) kayaçlar, • Tortul (Sedimenter) kayaçlar ve • Başkalaşım (Metamorfik) kayaçlar'dır.
Breş, kırık çimentolu mineral parçalarından oluşan bir kaya veya ince taneli bir matris ile bir araya getirilmiş, kayaların bileşimine benzer veya bunlardan farklı olabilen bir kayadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri