JPEG, formatı 1980'lerin sonunda ve 1990'ların başında standartlaştıran uluslararası bir kuruluş olan Joint Photographic Experts Group'un kısaltmasıdır.
JPEG, Joint Photographic Experts Group (Birleşik Fotoğraf Uzmanları Grubu) tarafından standartlaştırılmış bir sayısal görüntü kodlama biçimidir. Bu biçim, 1994 yılında ISO 10918-1 adıyla standartlaşmıştır.
JPG'ler ve JPEG'ler aynı dosya formatıdır. JPG ve JPEG, Joint Photographic Experts Group'un kısaltmasıdır ve her ikisi de raster görüntü dosyası türleridir. JPG'nin dört karakter yerine üç karakter uzunluğunda olmasının tek nedeni Windows'un ilk sürümlerinin dosya adları için üç harfli bir uzantı gerektirmesidir.
JPEG'ler ve PNG'ler raster görüntü dosyası türleridir. Bu, vektör dosyalarında kullanılan ızgaralar, noktalar ve matematiksel formüller yerine sabit sayıda renkli pikselden oluştukları anlamına gelir.
JPG açılımı Joint Photographic Eperts Group şeklindir. JPG özellikle fotoğraflar için en çok kullanılan kayıplı dosya uzantılarından biridir. Bir çok içerik üreticisi tarafından kabul edilmiş ve en sık kullanılan görsel uzantılardan bir tanesidir.
İlgili 45 soru bulundu
Portable Network Graphic'in kısaltması olan PNG, bir raster görüntü dosyası türüdür. PNG'ler, grafikleri saydam veya yarı saydam arka planlarla işleyebildiğinden, özellikle web tasarımcıları arasında popüler bir dosya türüdür.
PNG, "Taşınabilir Ağ Grafiği" anlamındaki (Portable Network Graphics) 'in kısaltmasıdır ve kayıpsız sıkıştırarak görüntü saklamak için kullanılan bir saklama biçimidir. PNG biçiminde paletli ya da gerçek renkte görüntüler seçimlik bir saydamlık kanalıyla saklanabilir.
Dosyaların boyutu önemli değil ve daha yoğun bir görüntü üzerine çalışıyorsanız PNG seçiminiz en doğru seçim olacaktır. GIF gibi PNG'de kayıpsız bir görüntü sunar bu nedenle sıkıştırmalarda veri kaybı yaşamazsınız. Ayrıntılı görseller için PNG seçimi idealdir, saydamlık desteği de en büyük avantajı.
PNG dosyaları, daha büyük dosya boyutuna sahiptir ve görüntü kalitesini korur. JPG dosyaları ise, bir miktar kalite kaybına uğrasa da dosya boyutları çok daha küçüktür ve dosyalar çok yönlüdür. JPG, resimleri depolamak için varsayılan dosya biçimidir.
JPG ve JPEG formatları arasında aslında bir fark yoktur. Tek fark kullanılan karakter sayısıdır. JPG yalnızca Windows'un önceki sürümlerinde (MS-DOS 8.3 ve FAT-16 dosya sistemleri) dosya adları için üç harflik bir uzantı gerektirdiği için vardır. Bu yüzden .
Joint Photographic Experts Group (JPEG) dosyası, görüntüleri sıkıştırarak dosyayı küçülten kayıplı bir raster dosya formatıdır.
Merak edilen konular arasında jpg dosya uzantısının ne işe yaradığı geliyor. Bu uzantılı dosyaları raster görüntü dosyaları olarak sınıflandırma özelliğine sahiptir. Özellikle dijital fotoğraf ve görüntülerin yapılanması noktasında yaygın olarak kullanılmaktadır.
JPG dosyası ji- peg olarak telaffuz edilir. .jpg uzantısına sahip soyalar görüntü içerir. JPG dosyası çok yaygın olarak kullanılmaktadır. Çünkü bu algoritma sayesinde görüntüler sıkıştırılarak çok küçük boyutlara getirilebilir.
JPG, en yaygın kullanılan görüntü formatlarından biri olduğundan destek konusunda bir problem yaşanmaz. Bir JPG dosyası, Windows işletim sisteminde Fotoğraflar uygulamasıyla ve MacOS işletim sisteminde Apple Fotoğraflar ile kolay bir biçimde açılabilir.
MP4 (MPEG-4 Part 14) en yaygın video dosyası formatı türüdür. Apple'ın tercih ettiği format olan MP4, diğer birçok aygıtta da oynatılabilir. Video ve ses dosyaları ile metinleri depolamak için MPEG-4 kodlama algoritmasını kullanır ancak diğer bazı formatlara kıyasla daha düşük tanım sunar.
Tabir olarak fabrika ayarlarına, yani başlangıçtaki boş ve kullanıma hazır hale getirmeye denir.
Dosya (Bilgisayar Dosyası/Dijital Dosya)
En çok kullanılan dosya türleri ve uzantıları; metin dosyaları(txt), word dosyaları(doc, docx), excel dosyaları (xls, xlsx), powerpoint dosyaları(ppt, pptx), pdf dosyaları(pdf), resim dosyaları(png, jpg, jpef), ses dosyaları(wav, mp3) ve video dosyaları( avi, mp4)'dır.
Baskı için hazırlık aşamasında kullanılacak imajların formatları, TIF, JPEG veya EPS olmalıdır. Bu çalışmalar RGB (4 renge ayrılmamış mod) değil CMYK modunda çalışılmış olmalıdır. Eğer dosya RGB formatı kaynaklıysa, CMYK moduna geçişte doğru profilde olması çok önemlidir.
PNG görüntü dosyası, görüntüleri kayıpsız sıkıştırarak kaydeden bir dosya saklama şeklidir. Portable Network Graphics kelimelerinin baş harflerinden oluşan bir kısaltmasıdır. Türkçeye Taşınabilir Ağ Grafiği olarak çevrilir.
BMP ve PNG, büyük boyutlu ve yüksek kaliteli görüntü dosyası türleridir. BMP dosyaları ham ve sıkıştırılmamış olsa da PNG dosyalarını sıkıştırarak daha küçük ve daha kolay yönetilebilir hale getirebilirsiniz.
Portable Network Graphics, kısaca PNG, Türkçesi ile Taşınabilir Ağ Grafiği; görüntü saklama amacıyla kullanılan bir görsel dosya formatıdır. JPG ve JPEG dosya formatlarından sonra en çok kullanılan görüntü saklama biçimi olan PNG, diğer görsel dosya formatlarından farklı olarak pek çok avantaj da sunar.
Tag Image File Format'ın kısaltması olan TIFF, raster grafikler ve görüntü bilgileri depolamak için kullanılan bir bilgisayar dosyasıdır.
PSD dosyaları Adobe Photoshop'un yerel dosya formatıdır. Özellikle bir Adobe Photoshop kullanıcısıysanız . psd uzantılı dosyaları görmüşsünüzdür. Tasarımcıların ve sanatçıların yaygın olarak kullandığı Photoshop Documents, görüntü verilerinin depolanması ve oluşturulması için güçlü araçlardır.
BMP formatı, Windows'da yüksek kaliteli resimleri görüntülemek ve yazdırılabilir fotoğrafları depolamak için tasarlanmış, sıkıştırılmamış bir raster dosyasıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri