Uyku apnesi tedavisi için alanında tecrübeli bir kulak burun boğaz uzmanına başvurulmalıdır. Hastanelerin KBB polikliniklerine de başvurulabilmektedir. Doktorunuz öncelikle sağlık öykünüzü dinleyecek ve ayrıntılı bir fizik muayene uygulayacaktır.
Gece terörü hastalığı tedavi yöntemleri nelerdir? Gece terörü hastalığı çoğunlukla ergenlikten sonra kendiliğinden ortadan kalkar. Ataklar hastalık dönemlerinde de oldukça nadirdir. Eğer bu durum her gün veya birkaç gün arayla tekrarlıyorsa psikiyatr uzmanına veya nöroloji uzmanına danışmak gerekir.
Devlet Hastanesinde Uyku Testi
Devlet hastanesinde de uyku testi yapılmaktadır.
Horlama, uykuda nefes tıkanması gibi şikayetleri olan hastanın KBB hekimi tarafından yönlendirilmesi ile gidilen nöroloji uzmanı, uyku apnesi rahatsızlıklarını teşhis edilmesi için gerekli aksiyonları alan doktordur.
Uyku apnesi problemi yaşayan kişilerin alanında uzman ve deneyimli kulak burun boğaz uzmanlarına başvurması gerekmektedir.
İlgili 40 soru bulundu
Polisomnografi(uyku testi) ile hastaya ilk gece tanı konulur. Hastanede, uyku testi için özel düzenlenmiş odalarda yapılan bu test ile başta uyku apnesi sendromu olmak üzere birçok uyku hastalığına tanı koyabilmek ve tedavi edebilmek mümkündür.
Polisomnografi, uyku bozukluğunun nedeni bulmak için bütün gece boyunca cihazlar yardımıyla kayıt yapılarak yapılan bir işlemdir. Yaşam süresinin üçte birini oluşturan uyku, yeterli ve düzenli olmadığı takdirde birçok sağlık sorunu ortaya çıkabiliyor.
Uyku laboratuvarı fiyat ortalaması sigortalı ve sigortasız farklı fiyatlara sahip olabilir. Sigorta kapsamında karşılanan uyku apnesi testleri 1000₺ -1500₺ arasında değişiklik göstermektedir. Özel uyku testleri ise 5000₺ -7000₺ arasında değişiklik göstermektedir.
Uyku testi hastanelerin; nöroloji, kulak burun boğaz ve göğüs hastalıkları bölümlerinden randevu alınabilmektedir.
Nörolog: Uykusuzluğunuzun nedeni, nörolojik bir sorun olabilir. Örneğin, RLS (Restless Leg Syndrome) gibi durumlar uykusuzluğa neden olabilir. Nörolog, semptomları değerlendirerek uyku günlüğünü ve tıbbi geçmişi inceleyerek nörolojik bir sorun olup olmadığını belirleyebilir ve uygun tedavi yöntemleri önerilebilir.
Uyku problemleri olan kişi, doktora başvurduğunda, öncelikle bir değerlendirme yapılır. Üst solunum yolu muayenesi gerçekleştirilir. Değerlendirme sonrasında, kişi uyku laboratuvarına alınır. Burada "polisomnografi" adı verilen uyku testleri yapılır.
Uyku Bozuklukları Polikliniği
Randevular Alo 182-Merkezi Hastane Randevu Sistemi veya internet aracılığı ile (https://www.mhrs.gov.tr/Vatandas/) alınmaktadır. Uyku özel dal polikliniğimiz hafta içi (pazartesi sabah hariç) 08.30 – 16.30 saatleri arasında hizmet vermektedir.
Uyku testi sonucu ne kadar sürer? Uyku testi için hasta bir gece uyku laboratuvarında uyutulur. Gece boyu izlenimler kaydedilir. Uzman hekim tarafından yapılıyorsa eğer testin sonucu ertesi gün çıkmaktadır.
Uyku terörü, parasomni grubunda bir uyku bozukluğudur. Derin REM dışı uyku döneminde oluşur. Uykunun ilk saatlerinde genellikle ağlama ya da yüksek sesli bir çığlıkla başlar. Kişi genellikle yatakta oturur pozisyonda ve dış uyaranlara karşı yanıtsızdır.
Gece terörü, gün içerisinde yaşanan sorunlar, bireylerin psikolojik problemleri nedeniyle ortaya çıkmaktadır. Bu nedenle gece terörü ataklarının yaşanmasının altındaki nedenin araştırılması ve ortadan kaldırılması gerekmektedir.
Yeni bir hastalığa yol açmaz. Aileleri oldukça endişeye düşürebilen, korkutucu bir görüntüsü olabilir. O sırada fiziksel olarak yaralanmamasına dikkat etmek önemlidir. Ayrıca beraberinde epilepsi nöbeti olabilir (ya da bu durum epilepsi nöbeti ile benzerlik gösterir).
Çenenize, saçlı deri ve göz kapaklarınızın dış kenarında elektrotlar yerleştirir. Uyurken Bunlar yerinde kalmalıdır. Uyanık (gözleriniz kapalıyken) ve uyku sırasında ise elektrotlardan gelen sinyaller kaydedilir. Kalp hızı ve solunum kaydetmek için monitörler göğüse eklenecektir.
Gece uyku testi, uyku laboratuvarında yatırılan hastanın başına ve çenesine elektrotlar bağlanarak yaklaşık 7 saatlik çekim süresince uyku evreleri belirlendikten sonra rüya dönemleri, derin uyku dönemleri ve uyanma reaksiyonlarının sayısı ve süresi hesaplanması için kullanılan yöntemdir.
Uyku polikliniği nedir? Uyku polikliniği; uyku apnesi, periyodik uzuv hareket bozukluğu, huzursuz bacak sendromu, uykusuzluk sorunu, uyurgezerlik gibi gece davranışlarının tespiti sağlamaktadır.
Uyku testi (Polisomnografi) evde yapılabilen bir testtir.
Ancak evde yapılan testler hastaya ve yapan hekime birçok sorunu da beraberinde getirmektedir. Hastanın veya ekibin sensörleri uygulanması ve sökmesi için birkaç kez buluşması gereklidir.
Sağlık Raporu ve Reçete
SGK katkı payından yararlanmak isteyen hastanın önce yetkili bir sağlık kuruluşunda (hastane) polisomnografi (uyku testi, PSG) tetkiği olarak uyku apnesi sendromuna sahip olduğuna dair heyet raporu alması gerekir.
Uyku Testi Nasıl Yapılır? Testin yapılacağı akşam odasına alınan hastaya deneyimli bir uyku teknisyeni tarafından gece boyunca kayıt yapacak olan elektrotlar uygulanır. Bu elektrotlar yardımı ile hastada uyku sırasında beyin, solunum, kalp ve kas fonksiyonlarında meydana gelen olaylar kaydedilir.
Uyku apne sendromu olan kişide horlama, 3-4 kat daha fazla, çok kaba ve gürültülü şekilde gerçekleşir. Horlamanın yanı sıra nefes darlığı, sık sık iç çekme, el kol hareketleriyle çırpınarak uyanmaya çalışma, sık ve uzun süreli solunum durmaları, sabah yorgun uyanmak da uyku apne sendromu yaşayan kişilerde görülür.
Uyku bozukluğunun öne çıkan en önemli belirtileri; uykuda şiddetli horlama, sabah yorgun uyanma, halsizlik ve geçmeyen uyku halidir. Bu belirtiler; alkol kullanımı, aşırı yorgunluk, anatomik bozukluk gibi birçok nedenden de kaynaklanabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri