Öyküleyici anlatım Olayları bir akış halinde; yer, zaman, kişi ögeleri üzerine kurulmuş bir anlatım biçimidir. Bu anlatımda amaç okuyucuyu olay içinde yaşatmaktır.Olaylar birbiri üzerinden gelişir ve zaman hızlı akar.
Bunlardan en sık kullanılanları betimleyici, öyküleyici, betimleyici, destansı ve mizahi anlatımdır. Öyküleyici anlatımlar giriş, gelişme ve sonuç bölümünden oluştuğu için daha çok kurgusal yazılarda tercih edilir.
Öyküleyici Anlatım Biçimi Özellikleri
Olaylar ilahi bakış açısı ile ve üçüncü şahıs ağzından anlatılabilir. Kişi, mekan, zaman, olay, anlatıcı, bu anlatım türünün kilit teknikleridir. Kelimelerin mecaz ve yan anlamları oldukça sık kullanılır.
Tasarlanan ve gerçekte yaşanan olayların belli bir kurgu içerisinde aktarılmasına öyküleme adı verilir. 1- O gün hava kapalıydı. İsmet, gün ağarmadan evden dışarı çıktı. Bir süre amaçsızca sokaklarda dolaştı.
Öyküleme nasıl anlaşılır? Bir olayı anlatan metinlerde olayın dışında kişi, yer, zaman ve anlatıcı gibi unsurlar da bulunur. Bu, metinde öyküleme anlatım biçiminin olduğunu gösterir.
İlgili 41 soru bulundu
Öyküleyici anlatım
Olayları bir akış halinde; yer, zaman, kişi ögeleri üzerine kurulmuş bir anlatım biçimidir. Bu anlatımda amaç okuyucuyu olay içinde yaşatmaktır.Olaylar birbiri üzerinden gelişir ve zaman hızlı akar.
Bu anlatım türü içerisinde olaylar zaman akışı içinde anlatılır. Bu da okuyucularda metnin bir roman ya da hikayeden alınmış olabileceği izlenimi meydana gelmektedir. Bu anlatım türü genellikle roman, hikaye, fabl, masal gibi metinlerde tercih edilmektedir.
Öyküleme anlatım türü, daha çok olayların bir araya getirilmesi ve birbirine bağlanarak kronolojik bir yapı oluşturulmasıdır. Betimleyici anlatımda ise daha çok çevre ve ortam merkez rol oynar. Öyküleyici anlatımda olayların akış sırası önemliyken betimleyici anlatımda olayların geçtiği yerler, mekanlar önemlidir.
B) SANATSAL ÖYKÜLEME
Öykü ve roman gibi edebî türlerde kullanılan temel anlatım biçimidir. Bu anlatım biçiminde olay, kişi, zaman ve yer temel öğelerdir. Öykü, bir ana olayın etrafında gelişirken romanda birden çok olay vardır. Olay, gerçek olabileceği gibi tasarlanmış da olabilir.
Öyküleyici anlatım ile anlatılmak istenen konu okuyuculara olaylar aracılığıyla aktarılmaktadır. Bu yolla okuyucuya bireyin hayatının bir bölümünde başına gelen herhangi bir olay ya da hayatı boyunca devam eden olaylar dizisi sunulmaktadır.
Yaşanmış ya da yaşanması mümkün olan olayın ya da durumun başkalarına söz ya da yazı ile anlatılmasına öyküleyici anlatım denir. Öyküleme, anlatım yönüyle betimlemeye benzer. Öyküleme içinde betimsel anlatımla da karşılaşılabilir. - Öyküleme de olay kişi ve kişiler belli bir yer ve zamanda bulunur.
Öyküleyici Anlatım (Öyküleme)
Bir olayın yer, zaman ve kişiye bağlı anlatıldığı yazılardır. Genellikle olaylar oluş sırasıyla anlatılır. Amaç okuyucuyu olayın içine almaktır.
Öyküleme zamanı ise, öykü- nün anlatılması için belirlenen zamandır. Bir anlatıda, zaman aynı biçimde ve tek- düze geçmez. Anlatıcı olayları özetleyebilir, anlatının ritmini/hızını düşürebilir ya da yükseltebilir. Yazar anlatısında ritmi gerçekleştirmek için, dört değişik anlatısal yol kullanılır.
Bunlar temel olarak dört kategoride ele alınır: Açıklayıcı anlatım, tartışmacı anlatım, betimleyici anlatım, öyküleyici anlatım. Hikâyeler yazılırken de çeşitli paragraflarda bu dört temel anlatım tekniği kullanılır.
Öyküleyici anlatım, yaşanması mümkün olan ya da yaşanmış olan olayların yazar tarafından değil de bir hikaye anlatıcısı tarafından anlatılıyormuş hissi vererek anlatılmasıdır. Öyküleyici anlatımda bir olay bulunabileceği gibi birden fazla olaylar da yaşanabilir.
ANLATIMIN ÖGELERİ Anlatımda; ses, dil, söz varlığı ve düşünsel etkinlik kullanılır. Bunlara anlatımın ögeleri denir.
Hikaye anlatım tekniği, psikolojik danışma sürecinde danışanın doğrudan ifade edemediği duygu ve düşüncesini hikayelerdeki karakterler aracılığıyla ifade etmesini kolaylaştıran terapötik bir araçtır.
Anlatımın temel nitelikleri; özlülük (yoğunluk), yalınlık (sadelik), duruluk, akıcılık, açıklık, sürükleyicilik, özgünlük, etkileyicilik, doğallık (içtenlik), tutarlılık, inandırıcılık, kalıcılık, çağdaşlık, evrensellik, ulusallık ele alınmıştır.
Betimleme veya tasvir, kelimelerle resim çizme sanatıdır. Betimlemede amaç, anlatılan varlık ya da nesneyi okuyucunun hayalinde canlandırabilmesini sağlamaktır. Betimleme yapılırken anlatılan varlık ya da nesnenin tüm özellikleri ayrıntılı bir biçimde okuyucuya aktarılır. Dış tasvirdir.
Betimleme, bir olayın ya da nesnenin gözlem ve tasviri sonucu oluşturulan resmidir. Dış betimlemede nesnelerin gözle görülür özellikleri, iç betimleme ise kişinin duygusal durumunu anlatır. Betimleme, gözlem, tasvir ve canlandırmanın birlikte kullanıldığı bir anlatım biçimidir.
Betimlemenin anlamı, sözcüklerle resim yapabilme sanatıdır. Betimleme hem sözlü hem de yazılı olarak yapılabilir. Betimleme TDK'daki anlamı ile tasarlama, göz önünde canlandırma, bir şeyi söz ya da yazı ile anlatma ve tasvir etme demektir.
Kim Sena Hanım'ın yüzüne baksa gözlerinin ışıl ışıl parladığını görürdü. Konuşması hızlı ama kibar, hareketleri ise vakurdu. Yukarıdaki paragraf sanatsal betimleyici anlatıma örnek olarak gösterilebilir. Sena karakterinin fiziksel özellikleri ile hal ve hareketleri bir arada okura anlatılmıştır.
Oldukça yalın, gerçeğe uygun, sanatl söyleyişlere başvurulmayan bir anlatım söz konusu. Horoz Betimlemesi Sırtında sanki kanla, altınla işlenmiş ağır, parıl parıl bir manto! Başında vahşi ruhunun timsali gibi balta şeklinde kıpkırmızı tacı!
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri