Türkiye'deki 22 milyon kayısı ağacının yaklaşık 9 milyonunun bulunduğu Malatya'da yetiştirilen kayısı, bu yıl da dünyada damakları tatlandırdı.
Ünü ülke sınırlarını aşan ve lezzetli dünyaya yayılan Malatya kuru kayısısında tahmini rekolte 75 bin 776 ton olarak açıklandı. Dünyanın kayısı başkenti Malatya'da 2022 sezonu yaş ve kuru kayısı rekoltesi açıklandı.
Malatya'da 2021 yılı tespitleri çerçevesinde yaklaşık 8 milyon 788 bin kayısı ağacı dikili olduğu, bu ağaçlardan 7 milyon 819 bin 720'sinin meyve veren durumda olduğu Tarım Müdürlüğümüzün verilerinde tespit edildi. 2011 yılında Malatya'da toplam 6 milyon 971 bin 800 kayısı ağacı bulunurken, 2021 yılındaki tespitlerine ...
Kayısı üretim alanında %65'lik paya sahip olan Malatya ortalama yaklaşık 82 bin hektar alan ile birinci sırada yer almaktadır. 2019 üretim döneminde Türkiye'de 847 bin ton, 2020 yılında ise 833 bin ton yaş kayısı üretimi gerçekleşmiştir.
Dünyanın kayısı başkenti Malatya'da 1980'li yıllardan itibaren kayıt altına alınan kayısı ihracatında bir rekor kırılarak 2022 yılında 76 bin 355 ton kuru kayısı ihracatına karşılık 402 milyon dolar gelir elde edildi.
İlgili 20 soru bulundu
Kayısı üretimi ve ihracatında küresel bir marka haline gelen Malatya, dünya kuru kayısı ihtiyacının yüzde 70'ini tek başına karşılıyor. Malatya, 4 bin 84 kilometre olan ortalama ihracat mesafesiyle en uzağa ihracat yapan 13'üncü ilimiz.
Ülkemiz alan bakımından 125 bin ha ve %23 oran ile 1 inci sırada olup ülkemizi Cezayir (%8), Özbekistan (%8), Pakistan (%6) ve Afganistan (%5) izlemektedir. Üretim bakımından ise 985 bin ton ve %23 oran ile yine 1 inci sırada olup ülkemizi Özbekistan (%13), İtalya (%6), Cezayir (%6) ve İran (%6) takip etmektedir.
Malatya'da üretilen kayısı çeşitlerinin başında Hacıhaliloğlu çeşidi gelir. Malatya'da üretilen kayısının % 90'ına yakını bu çeşitten yapılmaktadır. Son yıllarda Kabaaşı, Soğancı çeşitlerinin de yaygınlaştığı görülmektedir.
Bölge ekonomisinde önemli paya sahip kayısıya Malatya'da “Mişmiş” derler. Dünyadaki kuru kayısı üretiminin yüzde seksenini karşılayan Malatya'da yaklaşık 60 bin aile kayısı ile geçimini sağlıyor.
Tarihi kaynaklara göre Türkistan, Orta Asya ve Batı Çin'i içerisine alan çok geniş bir bölgenin kayısının ana vatanı olduğu sanılmaktadır. Günümüzden 5000 yıl gibi çok uzun bir zaman önce kayısı bu bölgede bilinmekte ve tarımı yapılmaktaydı. Büyük İskender'in seferleri sırasında kayısı M.Ö.
Ülkemizde en yüksek kayısı ağaçları bulunan ve kaliteli kayısılara sahip olan Malatya en önemli kayısı yetiştirme merkezi olması nedeni ile Türkiye kuru kayısı ihracatında ve meyve suyu olarak kullanımında da oldukça özel ve önemli bir yere sahip olmaktadır.
Özellikle kayısı, buğday, şekerpancarı, arpa, nohut, mercimek, mısır ve çavdar Malatya'da yetiştirilen en önemli tarım ürünleridir.
Darende kayısı üretiminde Malatya ilçeleri arasında başı çeker. Darende de yetişen kayısı sulu ve tatlı oluşuyla bilinir.
ığdır kaysısı sarı renkli ve iri olur. malatya kaysısı çok daha küçüktür ve rengi kırmızıya doğru döner. genellikle malatya kaysısı ığdıra göre daha şekerlidir. iki kayısı türünün de olgunlaşmışı gayet güzeldir.
1. Hasanbey. Sofralık kayısı çeşitleri arasından en sevilenlerden bir tanesi olan bu kayısı türü, 1930 yılında eski Malatya belediye başkanlarından Hasan Derinkök'ün bahçesinde bulunmuştur. Sarkık dallara sahip olan Hasanbey kayısı ağacı, şekil olarak yayvandır ve kuvvetli yetişir.
SÇKM % 14,12'dir. Ortalama meyve ağırlığı 28 g ve ağaç başına ortalama verim 42 kg'dır.
Bu üretim miktarıyla Türkiye, dünya kayısı üretiminde yaklaşık %20‟lik payla 1. sıradadır.
Dünya kayısı nüfusunun %90'ının yetiştiği Malatya'da çok lezzetli kayısı çeşitleri yiyebilirsiniz.
Dünya kuru kayısı ihtiyacının yaklaşık yüzde 85'inin karşılandığı Malatya'ya özel toprağın ve iklim özelliklerinin buluşmasıyla yetişen kayısılar, lezzet açısından da pek çok ülkede yetiştirilenlere fark atıyor.
Malatya'da şu sıralar tek gündem, don nedeni ile yanan kayısı... Kayıp oranı yüzde 90 olarak veriliyor. Kayısıda yaşanan sorun üreticilerin yanı sıra tüm kent ekonomisini vurmuş durumda.
Bir kayısı ağacının ekonomik ömrünün 30-35 yıl olduğu düşünüldüğünde; ilimizdeki kayısı ağacı miktarının yıllık yenilenme oranı 200-250 bin civarında olmaktadır.
Kayısının başkenti Malatya'da ağaçlar çiçeklendi..
Son birkaç yıldır şubat sonu veya mart ayı başında çiçek açan kayısı ağaçları normal mevsiminde çiçek açmaya başladı.
Türkiye üretiminde dünyada birinci olduğu fındık, kiraz, incir kayısının yanı sıra ayva, haşhaş tohumu, kavun ve karpuzda ikinci; mercimek, Antepfıstığı, kestane, vişne ve hıyarda üçüncü; ceviz, zeytin, elma, domates, patlıcan, ıspanak ve biberde ise dördüncü sırada bulunuyor.
Türkiye, yılda 750.000 ton üretimle dünyanın en büyük kayısı üreticisidir. Özbekistan 493.842 ton yıllık üretimiyle ikinci sırada geliyor. İran, yıllık 342.479 ton üretimle üçüncü büyük kayısı üreticisidir.
Kayısı % 86
Kabızlık sorunu yaşayan herkese önerilen bu tatlı meyve, içerdiği lif ve su oranıyla kalp sağlığını ve kemik sağlığını da koruyabiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri