K1 Yetki Belgesi kiralanamaz, devredilemez (Belirli şartlarda babadan oğula geçer) ve Ulaştırma Bakanlığı dışında başka kurumlarca satılamaz. Kiralama işlemi K1 Belgesi ile aynı özelliklere sahip L1 Belgesi üzerinden yapılır...
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından yapılan “Karayolu Taşıma Yönetmeliği'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” kapsamında artık kendi ürünlerini taşıyan şirketler K2 belgesine ticari araçlarını sadece kiralayarak da sahip olabilecekler.
L1 belgesine sahip olan firma bu belgenin kullanım hakkını yıllık olarak kiralayabilir.
C2, L1, L2, M1, M2, N1, N2, K2 belgesiyle taşımacılık yapan tüm firmalar operasyonel kiralama yapabilirler.
İlgili 17 soru bulundu
K BELGESİ KİRALIK ARAÇ
K belgeleri sadece özmal araçlara alınabilir. İstisna olarak K2 belgelerine leasing sözleşmeli araç ilavesi yapılabilir. Bu işlemde kiralama oranı öz mal araç sayısının 10 katından fazla olamaz.
Yorumumuz: K1 belgesi, kamyon/kamyonet türü araç/araçlara sahip gerçek ve tüzel vergi mükelleflerinin ticari maksatlı taşımacılık faaliyetlerine verilen yetki belgesidir. Bu belgede esas olan husus, taşıtların yapmış olduğu taşımacılık faaliyetinin para kazanma amacıyla yapılıyor olmasıdır.
DEVİR ALAN KİŞİYE AİT ÖDEME KAYITLI ARAÇ İLE DEVİR: 198,00 TL. DEVİR ALAN KİŞİYE AİT ÖDEME YENİ TESCİL ARAÇ İLE DEVİR: 792,00 TL.
Hususi-Yük Nakli , Ticari-YÜK Nakli ibarelerini taşıyan araçlar şahsi (aile için) kullanım dışında kullanıyor ise K belgesi alması zorunludur. Kendi öz mal araçları ile hususi veya ticari olarak alınmış olsun şayet araç yük taşımaya haiz bir araç ise yapılan işe uygun K Belgesi mutlaka alınması gereklidir.
K YETKİ BELGESİ OLMADAN TAŞIMA YAPMANIN CEZASI 1207 TL DİR.
1) Yetki belgeleri, adlarına düzenlenen gerçek veya tüzel kişiler dışında başkaları tarafından kullanılamaz ve hiçbir şekilde devredilemez. 2) Yetki belgesine sahip tüzel kişiliklerdeki pay sahipliği satış, bağışlama veya muadili bir işlemle el değiştirebilir.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nden (TOBB) Odamıza gelen yazıda, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığından alınan 30.05.2023 tarihli duyuruya atfen, K1 ve L2 yetki belgelerinin 01.07.2023 tarihine kadar %75 indirimli olarak temin edilebileceğine ilişkin hatırlatmalar paylaşılmıştır.
Yıldızlı K1 yetki belgesi, şehir içinde taşımacılık yapacak olan gerçek ve tüzel kişilere verilir. Bu belgeye sahip olanlar taşımacılık faaliyeti için şehir dışına çıkamazlar.
Hangi K belgesini almalıyım? Yurt içi Nakliyecilik faaliyetinde bulunanlar K1 türü yetki belgesi. Kamyoneti ile Nakliyecilik faaliyetinde bulunanlar K1* türü yetki belgesi. Yurt içi Oto kurtarıcı faaliyetinde bulunanlar K1(Ö) türü yetki belgesi.
c) C2, L1, L2, M1, M2, N1 veya N2 yetki belgesi eki taşıt belgesinde sözleşmeli olarak çekici, kamyon veya kamyonet cinsi taşıtları kayıtlı olan gerçek veya tüzel kişilerin K1, yetki belgesi müracaatında bulunmaları halinde; 1/7/2023 tarihine kadar uygulanmak üzere, yetki belgesi ücretinde %75 indirim uygulanır.
Yeni alınan aracın K belgesine müracaatı hemen yapılmalıdır. K belgesine kaydı yapılmadan Trafiğe Çıkan aracın Cezası 1.000,00 TL dir. K belgesi işlemleri için verilen vekâlet Vekâletnamede T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Bölge Müdürlüğünde K belgesi işlemlerini yaptırma yetkisi ibaresi yazması gerekir.
K1 YETKİ BELGESİ GEÇERLİLİK SÜRESİ NE KADARDIR? Yetki belgelerinin geçerlilik süresi beş yıldır. Eğer yetki belgesi sahibi olan şahıs veya firma faaliyetine devam etmek istiyorsa yetki belgesini süresi içinde yenilemelidir. Süresi içinde yenilenmeyen yetki belgeleri ve eki belgeler iptal edilir.
K1 Yetki Belgesi'ne, ticari olarak kayıt ve tescil edilmiş, eşya taşımak için kullanılan en az 1 araca sahip gerçek kişilerin başvurması gerekir. Aracın yüküyle birlikte en az 35 ton ağırlığında olması ve araç sahibinin de 10.000 TL işletme sermayesine sahip olması gerekir.
- K1 Yetki belgesi: Ticari amaçla eşya taşımacılığı yapacaklara, - K2 Yetki belgesi: Hususi taşımacılık yapacaklara, - K3 Yetki belgesi: Ticari amaçla taşınma eşyası taşımacılığı yapacaklara, verilir.
K1 belgesi, sahip olduğu araç veya araçlarla ticari olarak taşımacılık yapmak isteyenlerin sahip olması gereken yetki belgesi olup sadece gerçek ve tüzel kişiliklere verilir. Adi ortaklık vasfındaki şirketler K belgeleri alamaz. 3'üncü şahıslar üzerine kayıtlı araçlar için bu belge alınamaz.
Söz konusu genelgeler uyarınca yetki belgesi almadan veya yetki belgesi aldığı halde yetki belgesi kapsamına uygun olmayan faaliyetlerde bulunanlara 2021 yılı için 2.372 TL idari para cezası uygulanacaktır. Bu eylem için 4925 sayılı Kanun'un 26/1-a maddesinde öngörülen ceza 500 TL'dir.
Şahıs firması veya tüzel firma olarak K1 yetki belgesi alabilmenin şartı olan 25-75 ton taşıma kapasitesine sahip araçlarınız varsa ve firmanızın faaliyet konuları içinde taşımacılık hizmetleri veya benzeri mevcutsa, K2 yetki belgenizi K1 yetki belgesine değiştirmek üzere Bakanlığa başvurabilirsiniz.
K2 yetki belgesi için başvuranların, ticari veya hususi olarak kayıt ve tescil edilmiş en az 1 adet eşya taşımaya mahsus (kamyon/kamyonet) özmal taşıta sahip olmaları şarttır. K2 yetki belgesi sahipleri, yalnız kendi adına kayıt ve tescil edilmiş özmal ticari taşıtları kullanabilirler.
Karayolu taşıma yönetmeliği gereğince, muayenesi biten veya sigortası bulunmayan taşıtlar K yetki belgesinden Bakanlık tarafından resen düşülecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri