Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. (TUSAŞ) tarafından yürütülen proje kapsamında üretilen milli muharip uçağı KAAN, Çarşamba günü ilk uçuşunu gerçekleştirdi. TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil, KAAN'ın uçuşunda 13 dakika havada kaldığını, 8000 feet irtifada 230 knot hıza ulaştığını söyledi.
KAAN'ın beyni olarak nitelendirilen bilgisayar sistemi TÜBİTAK Bilişim ve Bilgi Güvenliği İleri Teknolojiler Araştırma Merkezi tarafından üretildi. Sistem, planlanan tarihten önce 2022'de Türk Havacılık Uzay Sanayii AŞ'ye (TUSAŞ) teslim edilmişti.
yerli imkanlarla, 5. nesil bir turbofan motor geliştirmek için çalışmalarına devam ediyor. Haziran 2022 itibarıyla prototip uçaklarda kullanılacak olan F110 motorları Türkiye'ye teslim edilmiştir. General Electric F110, GE Aviation tarafından üretilen sonradan yanmalı bir turbofan jet motorudur.
2023 içerisinde KAAN savaş uçağı havacılıkta roll-out denilen piste çıkışını gerçekleştirdi. 21 Şubat 2024'te de ilk uçuşunu yaptı. Yani KAAN bir fikirden bir projeye dönüşmesinden yaklaşık sekiz yıl sonra gökyüzüne ilk adımını attı.
#KAAN #MMU #MMUKAAN #tusaş #TÜBİTAK #TEI #millimuharipuçak #temelkotil #ASELSAN Bilim Genç olarak TUSAŞ tarafından geliştirilen ve 5. nesil bir savaş uçağı olan KAAN'ı detaylı bir şekilde inceledik ve merak edilenleri TUSAŞ Genel Müdürü Prof. Dr. Temel Kotil'e sorduk.
İlgili 23 soru bulundu
Havacılığa gönül veren Tayyareci Vecihi Hürkuş da sadece Türk havacılık tarihinin değil, belki de tüm Türkiye tarihinin en ilginç simalarından birisiydi. 1930'da Kadıköy'de bir keresteci dükkânını kiralayarak üç ay içinde ilk Türk sivil uçağını, aslında ikinci uçağı VECİHİ XIV'ü inşa etti.
5. nesil milli muharip uçağı KAAN'ın özellikleri ne? - YouTube.
Projede iki test uçağının daha üretimi devam ediyor. İkinci prototipin üretiminin 2024 ortalarında tamamlanması planlanıyor. Sonrasında 6 adet daha prototip yani test platformu üretilecek. Toplamda 8 adet KAAN prototipi ile elde edilecek test ve uçuş verileri ise uçağın gelişim sürecinde kullanılacak.
Bu doğrultuda KAAN; 2023 yılında hangardan çıkış yaptı. 2026 yılına kadar, 3 adet prototipin üretilmesi hedefleniyor. Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na teslim edilecek Blok-10 konfigürasyonunun ise 2029 yılına kadar geliştirilmesi hedefleniyor.
"Greek Reporter" isimli haber portalı da "Türkiye'nin 5'inci nesil muharip uçağı KAAN ilk uçuşunu gerçekleştirdi" başlığıyla yayımladığı haberde teknik özelliklere ve Türk yetkililerinin açıklamalarına yer verdi. Haberde, Türkiye'nin KAAN'ı F-35 savaş uçaklarının alternatifi gördüğü belirtildi.
Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. (TUSAŞ) tarafından yürütülen proje kapsamında üretilen milli muharip uçağı KAAN, Çarşamba günü ilk uçuşunu gerçekleştirdi.
Geçtiğimiz ay ilk deneme uçuşunu gerçekleştiren KAAN'a için çok müthiş özellikler geliştirmek için çalışmaların sürdüğünü aktaran Kotil, "KAAN'ın yerli motoru için çalışmalar sürüyor. Bu proje KAAN'dan daha sonra başladı. 2028'de Türk motoru bu uçakta olacak.
Türkiye, F110 Turbofan Motoru üretmek için ABD'ye talepte bulundu. KAAN Savaş Uçağı ile F-16'lar, General Electric F110 motorunu kullanıyor.
Bulgarian Military tarafından yapılan habere göre, MMU KAAN'ın uzmanlara göre önümüzdeki yıllarda satış fiyatı Çinlilerin 5. nesil savaş uçağı olan J-20 avcı uçağının fiyatına denk gelebilir. Açık kaynaklardan edinilen bilgiye göreyse bu uçağın satış fiyatı 110 milyon dolar civarında.
Türkiye'nin 5. nesil savaş uçağı KAAN ilk kez havalandı - YouTube.
Kaan'ın 9 yıllık öyküsü: Yerlilik oranı yüzde 90; arkasında 100'den fazla Türk şirketi var.
2028'de hava kuvvetlerine teslim edilecek
TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil, Yerli 5'incı nesil milli savaş uçağı KAAN'ın 2028 yılında hava kuvvetlerine teslim edileceğini söylemişti.
KAAN ilk uçuşunu yaptı (21 Şubat 2024): BÜYÜK VE GÜÇLÜ TÜRKİYE - YouTube.
Seri üretimin 2028 yılında başlaması ve 400 adetlik sipariş alması beklenmektedir. Üretilecek uçakların 2070'lere kadar Türk Hava Kuvvetleri Komutanlığı envanterinde yer alması öngörülmektedir.
Milli muharip uçak KAAN ilk uçuşunda 13 dakika havada kaldı
Kotil, KAAN'ın ilk uçuşu dolayısıyla sosyal medya hesabından açıklamada bulundu. Temel Kotil, paylaşımında, "Bugün gurur günümüz. KAAN'ımız 13 dakika havada kalarak 8000 feet irtifada 230 knot hıza ulaştı.
Savunma Sanayii Başkanlığı koordinasyonunda Türk Havacılık Uzay Sanayii tarafından yürütülen Türkiye'nin en önemli teknoloji projelerinden KAAN, ilk uçuşunu yaptı.
İnsanlı ilk yerli savaş uçağı KAAN'ın bugüne kadar fırlatma koltuğu testleri, tam boy statik testi, kontrol yüzeylerinin atalet ve statik testleri, iniş takımı düşürme testleri, sistem entegrasyon laboratuvarında aviyonik sistem testleri, yakıt testlerinin ardından motor çalıştırma testleri yapıldı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri