Kaba motor beceriler; kollar, bacaklar, gövde ve bütün vücut gibi büyük kasların hareketlerini içerir. Bu hareketler; yürüme, koşma, zıplama, tırmanma gibi günlük aktiviteleri gerçekleştirmek için gereklidir.
Kaba motor becerileri, büyük kas grupları ile yapılan hareketlerdir. Kol, bacak ya da bütün vücut kullanılarak yapılan hareketler kaba motor becerileri arasındadır. Yürümek, emeklemek, koşmak, zıplamak ve hemen hemen tüm spor etkinlikleri bu gruba dahildir.
Kaba motor becerileri büyük kas hareketleri kullanılarak performans sağlamaktadır. İnce motor becerilerden daha fazla enerji sarf etmeyi gerektirir. Oturma, emekleme, yürüme, koşma, zıplama, tırmanma, sekme, hoplama gibi büyük kasları kullanarak elde ettiğimiz hareketleri kapsamaktadır.
Kaba motor beceriler emekleme, yürüme, koşma ve bisiklet sürme gibi hareket becerilerini kapsarken ince motor beceriler nesneleri kavrama, kaldırma, bir boya kalemini ya da kurşun kalemi tutma, dikiş iğnesine iplik geçirme gibi becerileri kapsamaktadır (Bee ve Boyd, 2009).
İnce motor becerileri, çocuğunuzun ellerindeki, bileklerindeki ve parmaklarındaki kaslarla göz koordinasyondaki küçük kasları arasındaki koordinasyonu ifade eder. İnce motor beceriler, yazma, küçük nesneleri veya oyuncakları kavrama ve giysileri bağlama gibi işlevleri sağlayan vücudun küçük kaslarını içerir.
İlgili 27 soru bulundu
2) Yardımcı (Suplementer) Motor Alan: Ön motor alanın önünde yer almaktadır. Büyük kısmı beyin yarıkürelerinin iç kısmında yer alır. Birincil motor alanlardaki nöron aktivitelerini düzenler ve öğrenilmiş motor yanıtları programlar. Böylece bireyin öğrenmesini kontrol eder.
Kalın motor: hareket etmek için vücuttaki büyük kas grupları kullanılır örneğin; yürümek, koşmak, zıplamak, yüzmek, sekmek, tırmanmak, bisiklet sürmek, dans etmek, top atıp tutmak gibi. İstisnalar olsa da çoğu kez kendiliğinden gelişen hareketlerdir.
Bu hareketler; yürüme, koşma, zıplama, tırmanma gibi günlük aktiviteleri gerçekleştirmek için gereklidir. Kaba motor beceriler, çocuklar büyüdükçe gelişir ve çocuğun günlük hayatında rahat hareket etmesini, vücut koordinasyonunu sağlamasını sağlar. Kaba motor beceriler çocuğun bedensel gelişimi açısından önemlidir.
Çocuklarda Kaba Motor Becerileri
Kaba motor becerileri, ince motor becerilerine göre daha fazla enerji gerektiren aktivitelerdir. Yürüme, zıplama, merdiven çıkma, koşma, atlama, nesneleri atabilme, yakalayabilme becerileri kaba motor becerileri arasında yer alır.
Kaba motor işlevlerinin gelişmesi için çok miktarda fiziksel egzersiz yapmak gerekir. Ağaca tırmanma kaba motor becerisi geliştirir (Alışveriş merkezlerindeki tırmanma alanları da dahil) Bir topu yakalamak, koşmak. Bahçede çapalama yapmak, halı silmek, balon atma oyunu.
Kaba Motor (Fiziksel) beceriler, kolların, bacakların ve gövdenin büyük kaslarının hareketlerini içerir. Bunlar yürüme, koşma, zıplama, tırmanma gibi günlük aktiviteleri gerçekleştirmek için gereklidir.
Motor gelişimi, yaşamın ilk 6 yılında büyük ölçüde tamamlanır. Söz konusu yetenekler 6 yaştan itibaren ise hızla artmaya devam eder. Anne karnında başlayan bu önemli süreç bebeklerin ve çocukların hayatlarını önemli oranda etkiler.
Kaba motor gelişim alanı özellikleri
1-Dairesel çizgide yürür. 2-Koşarken komutla yön değiştirir. 3-30 cm. yükseklikten atlar. 4-Engelin üzerinden çift ayak atlar.
Kaba motor becerileri, çocuğun motor gelişiminin bir parçası olarak bebeklik dönemi ve erken çocukluk döneminde edinilen becerilerdir. İki yaşına ulaştıklarında neredeyse tüm çocuklar ayağa kalkıp yürür ve koşabilir, merdiven çıkabilir vs.
İnce Motor Becerilerinin Önemi
İnce motor becerileri, el, parmaklar ve başparmağı kontrol eden küçük kasların kullanılmasını içerir. Çocukların kendilerini beslemek, oyuncak tutmak, düğmeleri bağlamak ve sıkıştırmak, yazmak, çizim yapmak ve daha fazlası gibi önemli işleri yapmalarına yardımcı olur.
Kaba Motor Beceri Testi
47.72 cm2'lik bir alan içerisinde çocuğun tek ayak üzerinde zıplama sayısı sağ ve sol ayak için ayrı ayrı kaydedilir ve toplam puan olarak hesaplanır.
Yerde yuvarlanma, zıplama, koşma gibi hareketlerin olduğu oyunları çocuğunuzun hayatında mutlaka olmasına çalışın. Yürümek, yuvarlanmak, yüzmek, koşmak, dans etmek, atlamak hem büyük kasları hem küçük kasları koordineli şekilde çalıştırır. Bu da çocuğun kas gelişimine olumlu etki sağlar.
Seksek Oyunu
Seksek oynarken yapılan zıplama ve atlama hareketleri sayesinde kaba motor becerisi hızlıca gelişir. Bu oyun, çocukların dengede durmasını sağlar.
Motor gelişimi insanların hareket edebilme yeteneğidir. Kasların hareketleri koordineli yapabilmesi için zihnin doğru ve zamanında komut vermesi gerekmektedir.
Sık düşme, hızlı koşamama, zıplayamama, el becerilerinde zayıflık, kötü el yazısı, ayakkabı bağcığını bağlayamama, atılan topu yakalayamama, belirli bir hedefe topu atmakta zorlanma, tek ayak üstünde duramama şeklinde belirtiler verir. Bu belirtilerin hepsi ya da bir kısmı görülebilir.
Kişisel sosyal, ince motor,dil ve kaba motor alanlardan en az ikisinde belirgin gelişme geriliği durumu 'psikomotor gerilik' olarak tanımlanır. Sıklığı %5-10'dur. İlk beş yaşta bu terminoloji kullanılırken beş yaş sonrası dönemde 'mental motor gerilik' olarak adlandırılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri