Yeterli düzeyde tüketmek, mide, prostat, kolon ve akciğer kanseri riskinin azaltılmasına katkı sağlar. İyi bir uyku düzeni için ideal gıdalardandır. Kabak çekirdeği yağı idrar problemlerini önleme ve iyileştirme potansiyeline sahiptir. Bağışıklık sistemini kuvvetlendirir.
Diüretik etkisi ile idrar torbasının boşaltılmasına yardımcı olurken idrarın böbreklerden atılmasını normal seyrinde gerçekleştirir. Kabak çekirdeği, zengin bileşenleri içermesi ve vücutta serbest radikallerin neden olduğu oksidatif stresi azaltarak kanser gibi kronik hastalıklara yakalanma riskini azaltır.
Kabak çekirdeğini fazla tüketmek kolesterolü yükseltir ve ishale neden olabilir. Kabak çekirdeği küçük bir besin olduğu için yutulabilir. Fakat çeşitli sindirim problemleri yaşamamak için çiğneyerek tüketilmesi önerilir.
Yapılan araştırmalar, kavurma işlemi sırasında çekirdeğin içindeki uçucu bileşenlerin oranlarının değiştiği ve faydasının azaldığını ortaya koyuyor. Kabak çekirdeği, bakır, çinko, magnezyum açısından çok zengindir. Günde ortalama tüketilen bir avuç kabak çekirdeği erkekleri prostat büyümesi ve kanserinden koruyor.
Kabak çekirdeği sindirim sistemine de etkisi olmasının yanında günde 1 avuç kabak çekirdeği tüketilmesi tavsiye edilir. İçeriğinde bulunan vitamin ve mineraller sayesinde sağlığımız için önemli bir yere sahiptir. Tadı ile damaklarda kendini hissettiren kabak çekirdeği günde 1 avuç tüketilmesi yeterli olacaktır.
İlgili 22 soru bulundu
Kabak çekirdeği kalori bakımından zengin bir besin olduğu için aşırı tüketildiğinde kilo problemine yol açabilir. Mide rahatsızlığı olanların günde bir avuçtan fazla yemesi tavsiye edilmez. Özellikle cilt sorunu yaşayan kişiler çok fazla yememelidir çünkü aşırı tüketildiğinde sivilce sorununa yol açabilir.
Çiğ kabak çekirdeği daha rahat biçimde sindirildiği için mideyi yormaz. Lif içeriği kavrulmuş kabak çekirdeğine göre daha fazla olduğundan dolayı tokluk hissini de bu düzeyde artırır. Sperm kalitesinde yükselmeye neden olduğu gözlemlenmiştir. Cilt ve göz sağlığı için faydalıdır.
-Prostat büyümesiyle, kan kolesterol seviyelerinde de yükselme olur. Bu nedenle hayvansal yağlardan, yağlı besinlerden, şekerli besinlerden sakınılmalı. Kızartmalardan, kavurmalardan, yağlı etlerden uzak durulmalı, yüksek şekerli besinler tüketilmemelidir. Süt ve süt ürünlerinin yağsız türleri tercih edilmelidir.
Kabak Çekirdeği: Kabak çekirdeği prostatın boyutunu küçülterek büyümeyi engeller.
Kabak, beyin sağlığınızı korur ve hafızanızın daha güçlü olmasını sağlar. Beynin daha işlevsel olmasını ve uzun süreli hafızanın güçlenmesine yardımcı olur. Hamilelikte kabak yemek uzmanlar tarafından sıklıkla önerilir. Zengin besin değeri ile anne ve bebek için gerekli olan vitamin ve mineralleri sağlar.
Aç karnına çiğ kabak çekirdeği faydaları
Kabak çekirdeği içi faydaları yüksek miktarda çinko içeren kabak çekirdeği, bağışıklık sistemini güçlendirir ve virüslerin vücudunuza girmesini önleyerek soğuk algınlığına iyi gelir. Cilt ve göz sağlığı için faydalıdır.
-Bağırsak ve kan damarlarının fonksiyonlarının iyileşmesine sağlamaktadır. *Kabak Çekirdeğinin içerisinde barındırdığı besin maddeleri sayesinde stres ve depresyona iyi geldiği saptanmıştır. -Kabak Çekirdeği, kalp krizi ve felç gibi hastalıkları da önleyici özelliği bulunmaktadır.
Kabak çekirdeği omega-3 ve omega-6 yağ asitleri, antioksidanlar ve lif içerir. Bu kombinasyon hem kalp hem de karaciğer için yarar sağlar.
ÇEKİRDEK Kuruyemişlerden olan kabak çekirdeği Omega 3 açısından oldukça zengin. Düşük karbonhidrat değerine sahip bu besin kan şekerinizi dengelerken aynı zamanda bir demir deposu. Dengeli tüketildiği takdirde ay çekirdeği de iyi bir seçim ancak kabak çekirdeği özellikle tüketilmesi gereken besinlerden.
Yoğun miktarda çinko, omega 3 ve 6 içerir. Kabak çekirdeği, üreme organlarının sağlığı açısından önemlidir. Günde 1 avuç kabak çekirdeği içerdiği arjinin ile de üreme sağlığı için değerlidir. Beslenme ile çikolata kistlerinin etkilerinin azaltılması mümkün olabilir.
Erkeklerin korkulu rüyası olan ve tipik bir belirtisinin olmaması sebebiyle sinsi bir hastalık olarak değerlendirilen 'prostat' hastalarının bol bol su tüketmesi gerektiği bildirildi. Üroloji Uzmanı Dr. Ali Rodoplu, "Prostat hastaları gündüzleri bol su tüketmeli ancak akşam yatmadan önce sulu gıdalar almamalıdır.
Prostata iyi gelen besinler biberiye, karpuz, nar, kızılcık, keten tohumu, yeşil çay, arı poleni ve çörekotu olarak bilinmektedir. Prostat sorunu olan kişilerin bu besinleri bol bol tüketmeleri gerekir. Biberiyeli yeşil çay içmek de prostat kanseri için oldukça etkili bir çözümdür.
Prostat kesin çözüm tedavisi yada prostat büyümesi için kesin çözüm olarak Prostatın kapalı endoskopik tedavisi(Transüretral Rezeksiyonu-TUR-P) halen altın standart olarak kullanılan seçeneklerden biridir.
Alfa-blokerler, prostatın düz kaslarını gevşeterek belirtileri ve idrar akışını iyileştiren bir grup ilaçtır. BPH'si olan erkeklere en sık önerilen ilaç grubudur. Alfuzosin, Doxazosin, Tamsulosin, Terazosin, Silodosin bu gruptaki ilaçlardandır. İlaçlar tam etkilerini genellikle birkaç haftada gösterir.
Prostatın herhangi bir hastalığı (prostat kanseri, prostat büyümesi, prostatit) cinsel ilişkiye girmek için engel değildir. İyi huylu prostat büyümesi ameliyatlarından sonra da sertleşme (ereksiyon) problemleri çok büyük çoğunlukla yaşanmaz. Özellikle lazer prostat ameliyatı ile bu konuda çok iyi sonuçlar alınmaktadır.
- Kolon, prostat ve göğüs kanserini azaltan bir anti-kanserojen besindir. Hücrelerdeki metabolizma sorunlarını giderir ve bu sayede kanser oluşumunu engeller.
Kabak çekirdeği, vücuttaki dolaşımı uyararak böbrek ve karaciğer fonksiyonlarının daha iyi çalışmasına olanak tanır. Ürik asit ve benzeri toksinler bunun sayesinde vücuttan atılır. Bu yüzden de tehlikeli böbrek taşı oluşumu engellenir.
Böbrekleri güçlendirir. Böbrek, mesane iltihaplarını önler. İdrar yollarında oluşan hastalıkları giderir. Bağırsak kurtlarını düşürür.
Tuzu yüksek olan kabak çekirdeğinin sodyum oranı fazladır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri