Yazılım hatası (bug), bir bilgisayar programının veya yazılım sisteminin yanlış veya beklenmeyen bir sonuç üretmesine ve istenmeyen şekillerde davranmasına neden olan bir hata, kusur ya da arızadır.
Yazılım geliştirme alanında yaygın olarak bilinen hata türleri vardır. Bunlar; fonksiyonel hatalar, söz dizimi (syntax) hataları, run-time (çalışma zamanı) hataları ve mantık hatalarıdır.
Derleme, yüksek seviyeli programlama dilinizin bilgisayarın anlayabileceği daha düşük seviyeli bir dile dönüştürülmesine denir. Derleme veya derleme zamanı hatası, derleyici kodunuzu alt seviye dile nasıl dönüştüreceğini bilmediğinde meydana gelir.
Arıza(Failure)
Bileşen veya sistemin beklenen teslimat, servis veya sonuçtan sapmasıdır. Kısaca özetlersek, yazılımcı bir yanlış yapar, testçi test sırasında bu yanlışı farkeder ve bug olarak raporlar. Bu bug eğer çalıştırılırsa sistemin herhangi bir yerinde arızaya ve çeşitli problemlere yol açar.
Mantıksal hatalar , uygulama kullanımda olduğunda görüntülenen hatalardır. Bunlar genellikle geliştirici tarafından yapılan hatalı varsayımlar veya kullanıcı eylemlerine yanıt olarak istenmeyen veya beklenmeyen sonuçlardır.
İlgili 29 soru bulundu
Fonksiyonel hatalar, tasarlanmış ya da kodlanmış olan yazılımın kendisinden beklenen işlevsel gereksinimlere uygun olmaması durumuna ortaya çıkan hatalardır.
Programlama sırasında sıklıkla karşılaşılan durumlardan biri olan Syntax Error (Söz Dizimi Hatası), söz diziminde yapılan dizgi yanlışıdır. Yani söz diziminde yapılan bir hatadan dolayı karşılaşılan uyarı mesajıdır.
Hataların çoğu, bir programın tasarımında, kaynak kodunda ya da bu tür programlar tarafından kullanılan bileşenlerde ve işletim sistemlerinde yapılan hata ve hatalardan kaynaklanır. Geri kalan kısmı derleyicilerin hatalı kod üretmesinden kaynaklanır.
1960'ların sonlarından bu yana, yazılım projelerinin, geliştirilen sistemlerin tümünün gecikmesine, planlı bütçeyi aşmasına, kullanıcı istekleriyle örtüşmemesine, kullanım, sürdürülebilirlik ve genişletilebilirlik sorunlarına yineleyen bir biçimde yol açması nedeniyle, “Yazılım Krizi” terimi kullanılagelmektedir.
Bir programlama dilinin derleyicisi, o programlama dili kullanılarak yazılmış olan kodu hedef işlemci mimarisine göre uygun şekilde makine koduna derler ve genellikle çıktı olarak yürütülebilir dosyasının (exeutable file) elde edilmesini sağlar. Bu eyleme derleme denir.
Derleyici, belirli bir kodunuz kullanılmasa bile atanmamış bir değişkenin kullanılmasına neden olabilecek bir yapıyla karşılaştığında bu hata oluşturulur. Bu, kesin atama için aşırı karmaşık kuralların gerekliliğini önler.
Validasyon hatası, sistemlerin hedeflenen kalite ya da güvenlik ilkelerine uygun olmadıklarını göstermektedir. Bu durum sonucunda soruna neden olan sistemlerin tespit edilmesi ve uygun iyileştirmelerin yapılması gerekmektedir.
Programlama hatalarını bulma ve düzeltme işlemine hata ayıklama (debugging) denilir.
Programlama ya da diğer adıyla yazılımlama (İngilizce: programming), bilgisayarın donanıma nasıl davranacağını anlatan, bilgisayara yön veren komutlar, kelimeler, aritmetik işlemlerdir. Diğer bir tanımla programlama, bilgisayar programlarının yazılması, test edilmesi ve bakımının yapılması sürecine verilen isimdir.
Programlama dilleri, yazılımcının bilgisayara hangi veri üzerinde işlem yapacağını, verinin nasıl depolanıp iletileceğini, hangi koşullarda hangi işlemlerin yapılacağını tam olarak anlatmasını sağlar. Kod renklendirme yazılımcılara kaynak kodunun elemanlarını ayırt etmesi için sıklıkla kullanılır.
Evans Data'ya göre 2021 sonunda dünyadaki yazılım geliştirici sayısı, 4.3 milyonu ABD'de olmak üzere 26.9 milyona ulaştı. Yetiştirilmesi uzun zaman aldığından “yazılımcı nüfusu” ise beklenenden daha düşük hızda artıyor. Aynı şirkete göre 2024'te 28.7 milyon kişiye ulaşacak.
eleman.net verilerine göre, Yazılımcı 2023 yılında ortalama 33.500 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Yazılımcı , Temmuz 2023 yılında ortalama 33.200 TL maaş alırken, Ocak 2023'de ise ortalama 27.060 TL maaş alıyordu. Daha önceki yılların maaşları için eleman.net maaş geçmişi tablosunu inceleyebilirsiniz.
Yanlış yazılım projeleri genellikle müşteri gereksinimlerinin doğru anlaşılamaması, yeterli planlama yapılmaması veya projenin gereksinimlerine uygun olarak tasarlanmaması nedeniyle başarısız olurlar.
Sitenizde kötü amaçlı yazılım bulunduğunun yaygın belirtileri arasında, istenmeyen URL yönlendirmeleri, pop-up reklamlar, değiştirilen arama sonuçları, istenmeyen tarayıcı araç çubuklarının veya kenar arama çubuklarının eklenmesi ve bilgisayarın yavaşlaması olabilir.
Android Telefon Güncellemesi Yapılmazsa Ne Olur? Telefon güncellemesi yapılmayan Android telefonlar kötü ve virüslü dosyalara karşı dirençsiz kalır. Telefonu kullandıkça sürekli bir güvenlik açığı çıkar ve bu durum git gide büyür.
Syntax Error Nedir? Syntax hataları, programlama dilinin kural yapısını takip edemediğinde ortaya çıkan hatalardan biridir. WordPress tabanlı sitelerde sıkça yaşanabilen hataların arasında yer almaktadır. WordPress syntax hataları, tema veya eklentileri kodlanırken yapılan PHP kod hatalarından oluşabilmektedir.
Syntax Error hatası Compiler (Derleyici) adı verilen yazılım tarafından otomatik olarak tespit edilir ve bildirilir. Programın doğru şekilde çalışmayı sürdürebilmesi için Syntax Error'un yazılımcı tarafından düzeltilmesi gerekir.
Syntax Error – Söz dizimi Hataları
Yazılan programda programlama dili kurallarına aykırı bir takım ifadelerden dolayı karşılaşılabilecek hatalardır. Düzeltilmesi basit hatalardır. Hatanın bulunduğu satır derleyici tarafından rapor edilir. Günümüz IDE'lerinde bu sıkıntılar neredeyse yok denecek kadar azdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri