Kabağı düzenli olarak tüketmek ayrıca ülser, irritabl bağırsak sendromu ve kolon kanseri gibi mide ve bağırsak rahatsızlıklarını önlemeye yardımcı olur. Kabak düşük karbonhidratlı ve yüksek lifli olduğu için özellikle tip 2 diyabetli kişilerde kan şekeri ve insülin düzeylerini önemli ölçüde düşürebilir.
Eğer kabağı mutfağınıza sık sık konuk ederseniz, kalp hastalıklarını evinizden uzak tutmuş olursunuz. Antioksidan bir sebze olduğu için, kalbe giden damarları rahatlatır. Damar tıkanıklığını önler ve kalp krizi gibi sorunları engeller. Ağrı kesici özelliği olan kabak, aynı zamanda kalp çarpıntısına da iyi gelmektedir.
Kabak yağ oranı çok düşük bir sebzedir. Bu özelliği ile kalp ve damar sağlığı açısından oldukça faydalı bir besindir. Vücudunuzdaki kötü kolesterolü düşürücü bir etkisi vardır. Potasyum ve magnezyum açısından zengin oluşu kardiyovasküler rahatsızlık risklerini önler.
İçerdiği C vitamini, kalsiyum ve A vitamini sayesinde bağışıklık sistemini destekler. Bebeklerden yetişkinlere kadar her yaş grubuna uygun bir besindir ve hastalıklara karşı direnci artırır. 7- Kansere karşı savaşır: Kabak, antioksidan özellikleriyle kansere karşı koruyucu etkiye sahiptir.
Kabak, A, E, C, K vitaminleri ile magnezyum, demir, potasyum açısından zengindir. Bol lifli bir yiyecektir. Bir tane orta boy kabak günlük C vitamini ihtiyacının %50'sini karşılamaktadır. Antioksidan içeriğini kabuğunda tuttuğu için kabuğunun soyulmaması tercih edilmelidir.
İlgili 37 soru bulundu
Yemeklerden sonra da kan şekerinin aşırı yükselmesini önler ve tip 2 diyabet riskine karşı koruma sağlar. Kabağın faydaları, kabaktaki düşük sodyum ve yüksek potasyum, kan basıncını dengeler ve yüksek tansiyonu düşürmeye yardımcı olur. Ayrıca içerdiği pektin gibi lifler de kolesterol seviyelerini düşürür.
Doymamış yağ asitleri kalp damar sağlığını destekleyerek damar sertleşmesini engeller. Kabak çekirdeği, Spualen kaynağına sahip olması nedeniyle retina sağlığının korunmasında aracıdır ve ışık duyarlılığını azaltır. Karaciğer toksisitesini azaltarak karaciğerin düzenli çalışmasını destekler.
Kabak, düşük kalorili bir sebze olmasına rağmen yağ yakma özelliği bulunmaz. Ancak kabak detoksu, vücuttaki ödemleri atarak ve sindirimi düzenleyerek yağ yakımını nispeten kolaylaştırabilir.
Yaz aylarında yaşanan alerjilere karşı güçlendirici olan kabak, bağışıklık sistemini güçlendirici özelliğe sahiptir. Vücudun enfeksiyonlara karşı savunmasını arttırdığı gibi kanser oluşumlarını engeller.
Kan Basıncını Dengeler
İçeriğindeki K vitaminin kan sulandırıcı etkisi vardır. yani kanın pıhtılaşmasını engeller ve böylece damar tıkanıklıklarını önler. Beyinde pıhtı oluşması gibi ciddi sağlık problemlerinin önüne geçer.
Kabak yaz mevsiminin tüm aylarında yenebilecek bir sebzedir. Hazirandan eylül sonlarına kadar doğal yetiştirilen kabakları tüketmeniz mümkündür. Ancak kış aylarında da birçok tezgahta kabak bulabilme imkanı vardır. Bunlar da sera ile yetiştirilen kabaklardır.
Vücudun direncini arttırırken solunum yollarına da şifalı etkiler gösterir. Kabak suyu etkili bir idrar söktürücü özelliği sahiptir. İdrar yolu enfeksiyonları ve idrar yolu problemlerin de kabak tüketimi öneriliyor. Sakız kabak, çiğ şekilde tüketildiğinde ve özellikle suyu sıkıldığında etkili bir detoks kaynağıdır.
Cilde de oldukça faydalı olan kabak sebzesinin içerdiği yüksek miktarda E ve A vitamini nedeniyle kırışıklık oluşumunu önlemekte, cildi nemlendirmektedir. Cilt Kuruluğu İçin Kabak Maskesi Tarifi; bu maskeden en iyi etkiyi almak istiyorsanız duştan sonra uygulamanız tavsiye edilmektedir.
İçerdiği yüksek lif özelliği ile kemikleri güçlendirir. Demir bakımından zengin bir besin olan kabak çekirdeği demir eksikliği ve kansızlığa iyi gelir.
Tüketildiğinde gastrite iyi gelen yiyecek ve içecekler aşağıdaki gibidir: Zencefil ve papatya çayı Yoğurt, kefir ve lahana turşusu gibi probiyotik gıdalar. Yapraklı yeşil sebzeler, havuç, ıspanak ve kabak gibi sebzeler.
Limon kanda bulunan zararlı maddelerin atılmasını sağlamaktadır. Özellikle de crp yüksekliği için akıllara hemen limon gelir. Limonlu su ve bol limonlu salatalar ile kanda oluşan enfeksiyonu kısa zamanda temizleyebilirsiniz. Kanı sulandıran ve zararlı maddeleri yok eden limona hayatınıza yer vermeyi unutmayın.
Bağışıklık sistemini güçlendirici özelliği olan A ve C vitamini gibi antioksidan vitaminlerden zengin, havuç, brokoli, kabak, lahana, karnabahar, maydanoz gibi sebzelerin yanı sıra kış aylarında bolca bulunan portakal, mandalina, elma gibi meyvelerin tüketimi önemlidir.
Hafif seyirde gelişen enfeksiyonlar karşısında dinlenme ve C vitamini takviyesi alma yeterlidir. Ancak kötüye gitmesi ve tekrar etmesi durumunda ilaç tedavisi uygulanır. Ancak kötüye giden ve tekrarlayan enfeksiyonda durumunda türe uygun ilaç tedavisi uygulanır.
Özellikle diüretik (idrar söktürücü) özelliği bulunan besinler ödem atımına yardımcı olur. Maydanozun ve mısır püskülünün diüretik (idrar söktürücü) etkileri, yapılan çalışmalarla kanıtlanmıştır. Bu besinler dışında enginar, kuşkonmaz, pancar, lahana, kereviz, şeftali, havuç da diüretik besinler arasında yer alır.
Evet, kabak diyeti kilo kaybına yardımcı olabilir. Kabaklar düşük kalorili, yüksek su içerikli ve lif açısından zengindir, tokluk hissini destekler. Dengeli bir diyet içinde yer alması, genel kalori alımını azaltarak ve sağlıklı bir metabolizmayı destekleyerek kilo yönetimine yardımcı olabilir.
Çiğ hali bile çok sağlıklı ve az kalorili olan kabak kilo aldırmaz. Ama siz kabağı bol yağda kızartarak yanında da ekmek ve pilav gibi bol kalorili gıdalarla tüketirseniz eğer kabak kesinlikle kilo yapar. Yani diyette kabağın nasıl yendiği çok önemlidir.
- Bol Su Tüketmek: Karaciğerin temizlenmesinin ve yenilenmesinin en önemli yolu, gün içerisinde en az 6 ile 8 bardak su tüketmektir. Bunun dışında böbrek sağlığı açısından oldukça önemli olan su, vücudun her zaman nemli olmasına destek olur. Su içmek; karaciğerin temizlenmesinin en önemli yoludur.
Sebzeler karaciğer temizliğinde etkili
Sebzeler; lif, vitamin ve mineraller açısından oldukça zengin. Özellikle brokoli, turp, enginar, kuşkonmaz, domates, biber gibi sebzeler ise karaciğerde detoksifiye edici özellikler, harekete geçiriyor. Tüm turpgiller karaciğerdeki hücre yapılarının onarımı için oldukça önemli.
Zeytinyağı ile yapılmış sebze yemekleri, balık, salata, kuru baklagiller, turp, lahana, karalahana, brüksel lahanası, karnabahar, brokoli, roka, tere, kırmızı pancar, havuç, sarımsak karaciğer dostu besinlerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri