Muhammed (s.a.v.), orudusyla birlikte Mekke'yi fethettikten sonra Kâbe'yi ziyaret etmek ister. Kâbe'nin anahtarı, nesillerdir babadan oğula aktarılarak bu vazifeyi üstlenen Osman bin Talha'dadır.
Modern zamanda ise Hicaz Emirliği ve şu anda Suudi Arabistan'ın kontrolündedir. İslam tarihi boyunca Hac görevi için müslümanlar, Mekke'ye gitmiş ve İslam devletleri Mekke'ye gidişi kolaylaştırmak için bazı yerlere dinlenme yerleri kurmuşlardır.
Kâbe'nin hizmetinde olan sahâbî. Osman bin Talhâ, Mekke'de Kâbe Kayyımlığı ile vazîfeliydi. Sülâlesi câhiliye devrinde Kâbe'nin hicâbet vazîfesini yapardı, ya'nî kapı anahtarını taşırdı. Peygamber efendimiz, hicretten önce Osman'ı da bizzat îmâna da'vet etti.
Günümüze ulaşan ve bugüne kadar bilinen Kabe anahtarının sayısı 59'dur.
İslâm'dan sonra da kapının pazartesi ve cuma günleri açılmasına devam edilmiştir. 579 (1183) yılında Mekke'ye gelen İbn Cübeyr, Kâbe'nin her pazartesi ve cuma günü ile receb ayının her gününde açıldığını yazar (er-Riḥle, s. 93).
İlgili 30 soru bulundu
Bu131 metre (429 ft 9 in) yüksekliğinde ve 15 metre (49 ft 3 in) genişliğinde ve beyaz mermerden oluşmaktadır. Hatim ile Kabe arasındaki boşluk aslında Kabe'nin bir parçasıydı ve bu nedenle tavaf sırasında girilmez .
Sürekli farklı renkli örtüler ile kaplanan Kabe'nin örtüsü konusunda Abbasiler'in verdiği bir kararla Kisvenin sürekli değiştirilmesine son verilerek siyah renk üzerinde karar kılınmıştır.
Kâbe kuşağı 47 metredir, üzerinde altın işlemeler bulunur. Kâbe örtüsüne 670 kilo ipek harcanır. Kâbe'nin dış örtüsü (Kisve) 722,2 metrekare ve siyah atlas ipektendir. Zik-zak biçimindeki motiflerin içine Kelime-i Şehadet ve „Ya Allah“, ve „O'nun yüceliğini şereflendir“[1] cümlesi tekrar tekrar işlenmiştir.
Yine hikmetine uygun olmak şartıyla, kabule karin olan ve reddolunmayan duâlardan olması Rahmet-i İlâhiye'den inşallah umulur. Nitekim her ne kadar zayıf olduğu söylense de, Resulullah'ın (asm), “Kâbe'yi ilk görünce yapılan duâ reddolunmaz.” 4 ifadesi kayıtlara ve kitaplara geçmiştir.
Kâbe örtüsü ya da diğer adıyla Kisve-i Şerif; Mekke, Suudi Arabistan'da yer alan Kâbe'yi örten kumaştır. Hicrî takvime göre her yılın zilhicce ayının 9. gününde, Hac sırasında değiştirilir. Üzerinde altın işlemeli hüsn-i hat yazıları bulunan örtü, ipekli bir kumaştan dokunmuş siyah renklidir.
Yoksul hacılardan seçilen temizlik görevlileri, hacıların verdikleri sadakalar karşılığında Kabe'nin temizliğini üstleniyorlar.
Bir devleti, bir askerî birliği, resmî veya gayri resmî bir kuruluşu temsil eden alâmet veya kumaş parçası. Bayrak, bunun temsil ettiği askerî birlik ve idarî bölge için kullanılan bir terim. Bu form aracılığıyla, sadece OSMANLILAR//8-mali-yapi maddesi ile alakalı mesajların iletilmesi rica olunur.
Bugün Topkapı Sarayı Müzesi'nde de farkı dönemlere ait çeşitli madenlerden. imal edilmiş Kâbe'nin kilit ve anahtarları, olukları, Hacerü'l-Esved muhafazaları sergilenmekte.
Kabe'nin güvenliği İsrailli bir şirket tarafından sağlanmıyor. Bazı teknolojik desteklerde bulunan G4S isimli şirketin merkezi Birleşik Krallık'ta. Kabe'nin güvenliğini sağlayan kurum ise Suudi Arabistan Hac, Umre ve Olağanüstü Güvenlik Gücü Komitesi.
Ebu Talib ve Fatıma bint Esed'in çocukları olan Ali, Kabe'de doğan tek insan olup, İslam Peygamberi'nin himayesinde büyümüştür.
Kabe'nin inşa edilmesi Hazreti İbrahim Peygamberin döneminde yapılmıştır. Hazreti İbrahim'in kendisinin yaptığı Kabe ilk ibadethane olarak benimsenmiş zamanla müşriklerin inançlarının değişmesiyle putların içeride yerleştirilerek put inancının yer aldığı bir ibadet yeri olmuştur.
Mekke'ye girip Kâbe görüldüğünde şöyle dua etmek müstehaptır: "Ey Allah'ım! Bu beytin (Kâbe'nin) şeref, azamet, kerem ve yüceliğini artır."
“Allahümme inne'l-beyte beyteke ve'l-harama haram eke ve'l-emne emnek ve haza makama'l-aiz bike.” Anlamı; “Allah'ım! Sana ibadet için yönelinen şu Kâbe senin beytindir. Saygı gösterilmesini buyurduğun bu kutsal belde haremindir.
DUŞTA KABE'Yİ TAVAF ETTİĞİNİ GÖRMEK
Hayalde Kabe'yi tavaf ettiğini gören kişinin ahir ömründe Kabe'yi ve öteki kutsal toprakları görmenin nasip olacağı yorumlanmaktadır.
Değitirilen Kabe örtüsünün eskisi ne yapılıyor? Her yıl yenisiyle kurban bayramı arefesinde değiştirilen Kâbe örtüsünün eskisi zemzem suyuyla yıkandıktan sonra müzelerde sergilenmesi için farklı İslâm ülkelerine ve hediye olarak İslâm dünyasındaki çeşitli kişilere hediye ediliyor.
Mekke şehrinin kuzey kutup noktasına olan uzaklığı ile güney kutup noktasına olan uzaklığının oranı tam olarak 1,618 yani altın orandır.
Kabe'nin olduğu yere kıble denir ve namaz kılarken kıbleye yönelik namaz kılınır. Ayrıca Kabe yeryüzünde bilinen ilk mabet sayılır.
Haremeyn İşleri Genel Başkanlığı tarafından her yıl yapıldığı gibi Kabe'nin eski örtüsü çıkarılarak yerine yenisi yerleştirildi. Suudi Arabistan resmi haber ajansı SPA'ya göre, değiştirme işlemi Harameyn İşleri Genel Başkanı ve Kabe İmamı Sudeysi başkanlığındaki ekip tarafından yapıldı.
Kabe, yeryüzünde inşa edilmiş olan ilk mabettir. Tövbe ve dua etmek için kullanılan Kabe, Müslümanların ilk ibadet yeridir. Kuran-ı Kerim'de ise bu kutsal yapı beyt yani ev olarak tanımlanır. Tarih boyunca müşriklerin birçok saldırısına uğrayan Kabe, birçok kez yeniden inşa edilmiştir.
Kabe'nin Örtüsünü Kim Değiştiriyor? Mekke şehrinde bulunan Kâbe'nin üzerinde yer alan kumaş, Kisve-i Şerif olarak bilinmektedir. Bu kumaş yani örtü her yıl Hicri takvim baz alınarak değiştirilmekte ve yerine yenisi konmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri