Hacerü'l esved taşı ile Kabe kapısı arasındaki kısım (Kabe duvarı) olarak bilinen 'mültezem'e, cennet taşı Hacer'ül Esved'e ve Kabe'nin duvarlarına yüz süren, hürmet gösteren hacılar artık bariyer konulması nedeniyle Kabe'nin etrafına hiç bir şekilde dokunamayacak.
İki yıllık corona virüsü arasından sonra Kabe'ye ziyaretler artarken, Suudi Arabistan Hac ve Umre Bakanlığı yeni kurallar getirildiğini açıkladı. Getirilen yeni düzenlemeler çerçevesinde Kabe'nin önüne bariyer konulması nedeniyle Müslümanlar mültezeme, Hacer'ül Esved'e ve Kabe'nin duvarlarına dokunamayacak.
Bu131 metre (429 ft 9 in) yüksekliğinde ve 15 metre (49 ft 3 in) genişliğinde ve beyaz mermerden oluşmaktadır. Hatim ile Kabe arasındaki boşluk aslında Kabe'nin bir parçasıydı ve bu nedenle tavaf sırasında girilmez .
Suudi Arabistan Hac ve Umre Bakanlığı Kabe'deki tavaf koşullarına yeni düzenlemeler getirdi. Öteden beri tartışmalı olan Kâbe'ye, Hacer'ül Esved'e ve mültezeme el ve yüz sürme yasaklandı.
Mescid-i Haramda Kâbe-i muazzamanın kuzey duvarı önünde bulunan ve annesi Hacer'in de kabrinin bulunduğu Hatim denilen yere defnedildi. İsmail aleyhisselamın mucizeleri: 1.
İlgili 17 soru bulundu
Sakarya Akyazı Eğitim ve Sosyal Hayatı Destekleme Derneği (AKEGDER) tarafından Akyazı Belediyesi Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen 'Kutsal Mekânlara Manevî Yolculuk' programına konuşmacı olarak Eğitimci Yazar Halit Akçor, Kabe'nin tavaf alanında 70 peygamberin kabrinin bulunduğunu, bunu bilen kişinin tavafıyla ...
Mescid-i Haram'ın zemininde kullanılan Thassos mermeri, Yunanistan'ın Thassos adasının dağlarından özel olarak ithal ediliyor. Thassos mermeri, kristal beyaz rengiyle öne çıkan, beş santimetre kalınlığıyla en saf ve en sağlam doğal taş türlerinden biri olarak kabul ediliyor.
Sürekli farklı renkli örtüler ile kaplanan Kabe'nin örtüsü konusunda Abbasiler'in verdiği bir kararla Kisvenin sürekli değiştirilmesine son verilerek siyah renk üzerinde karar kılınmıştır.
Resulullah (s.a.v) buyurdu: Muhakkak bu Beyt üzerine, her gün, Allah-u Teala Hazretlerinin yüz yirmi rahmeti yağar,bunun altmışı tavaf edenler, kırkı namaz kılanlar, yirmisi ise, Beytullah'a bakanlar içindir.
Kâbe kapısı üzerinde: „Allah celle celaluhu, Muhammed“ ve; Hicr Suresi, ayet 46 „Onlara: "Selametle güven içinde oraya girin" denir.
Yine hikmetine uygun olmak şartıyla, kabule karin olan ve reddolunmayan duâlardan olması Rahmet-i İlâhiye'den inşallah umulur. Nitekim her ne kadar zayıf olduğu söylense de, Resulullah'ın (asm), “Kâbe'yi ilk görünce yapılan duâ reddolunmaz.” 4 ifadesi kayıtlara ve kitaplara geçmiştir.
Kur'an ile hadis ve tarih kitaplarından anlaşıldığına göre, Kabe Allah'ın emri üzerine insanların haccetmeleri yani tavaf etmeleri için bina edilmiştir.
Küçükaşçı Kâbe'nin içindeki üç direğin; Hannan(merhametli), Mennan(ihsanı bol), Deyyan, (herkese hakkını veren) anlamlarına geldiğini söyledi. Küçükaşçı, Kâbe'ye hizmet etmiş Abbasi halifelerinin ve Osmanlı padişahlarının da isimlerinin bulunduğu kitabelerin Kâbe'nin içinde yer aldığını belirtti.
Demek ki hacca giden her insanın bütün günahlarının affolunması yolu açıktır. Ancak yukarıdaki şartlara uyulduğu takdirde ve her hacının veya umrecinin durumuna göre günahlarının tamamı veya bir kısmı bağışlanmaktadır.
Âdetliyken ihrama giren veya ihrama girdikten sonra âdet görmeye başlayan kadınlar, tavaf dışında haccın bütün vazifelerini yerine getirebilirler.
Bir şeyin etrafında dönmek veya dolaşmak anlamına gelen tavaf; Hacer-i Esved'in hizasından başlayarak Kabe-i Muazzama'nın (sol tarafımıza alınması suretiyle) etrafında yedi defa dönmektir. Kabe'nin etrafındaki her bir dönüşe şavt denir. Yedi (7) şavt toplamda bir tavaf eder.
"Üç veya dört defa umre yapmakta bir sakınca yoktur. Nitekim Âişe -Allah ondan râzı olsun-, Peygamber -sallallahu aleyhi ve sellem-'in zamanında Vedâ haccında yirmi günden daha az bir süre içerisinde iki defa umre yapmıştır." (Mecmû'u'l-Fetâvâ; c: 17, s: 432).
Kurban Bayramının ilk günü olan ertesi gün güneş doğmadan Mina'ya hareket edilir. Burada şeytan taşlanır, kurban kesilir. Üç gün Mina'da kalınır veya ilk gün sonunda Mekke'ye dönülerek ziyaret tavafı (Kabe'yi 7 kere dönmek) ve say yapılarak hac tamamlanmış olur.
Kâbe'yi örtmek, örtüsünü bağışlamak bazı önde gelen asil ve zengin kabileler için imtiyaz sahibi olduklarının göstergesiydi. Herkes Kâbe'yi istediği kumaş ile örtebilir, kurbanlık hayvanlarını örterek tanrıya bağışlayabilirdi.
Her yıl hac mevsiminde, yaşanan yoğunluk sebebiyle Kabe'nin örtüsünün korunması amacıyla Kabe örtüsü 3 metre yukarı çekilerek açılan bölüm 2 metre beyaz ihram ile örtülüyor. Kabe'ye giydirilen beyaz örtü, Mekke halkı tarafından "Kabe'nin ihramı" olarak isimlendiriliyor.
İslâmî dönemde örtü halife, önemli bir hükümdar veya Mekke valisi tarafından yaptırılırdı; ilk yaptıranlar Hz. Peygamber, Ebû Bekir, Ömer ve Osman'dır.
Kabe Allah'ın (C.C) evidir. Kabe'ye Allah'ın evi denmesinin sebebi; Hac Suresi 26. ayet: Bir zamanlar Kabe'nin yerini İbrahim'e şu şekilde hazırlamıştık: Sakın hiçbir şeyi ortak koşma; tavaf edenler, orada kıyama duranlar, rüku edenler ve secdeye varanlar için Evimi tertemiz tut.
Kâbe damına konulan ve Arapça'da mîzâbü'r-rahme, Farsça'da mîzâb-ı rahmet denilen oluk. DOSYASINDA YER ALMAKTADIR.
Kur'an-ı Kerim'de "Mukaddes makam", "Beyt-i Atik (en eski ev)", "Beytullah (Allah'ın evi)", "Saygıdeğer bir ev", "Müslümanların kıblesi" ve "Miraç mucizesinin başladığı makam" olarak anılan Kabe hakkında halk arasında daha çok "Kabe-i Muazzama" tabiri kullanılıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri