Meyhanelerde ve deniz ürünleri restoranlarında lakerda meze olarak tüketilir. Ana yemek öncesinde iştahı açan ve açlığı bastıran bir tür ara soğuktur. Kızarmış ekmek, limon, zeytinyağı ve kırmızı taze soğanla nefis bir uyum içinde olduğunu belirtmek isteriz.
Ardından kavanozun içine, balıkların üstüne bir ağırlık yerleştirin( bir taş ya da mermer parçası), ağırlığın üstüne de bir tahta parçası yerleştirin ve kavanozun ağzını temiz bir bezle kapatın. Kavanozları bu şekilde, güneş görmeyen serin bir yerde yaklaşık 20 gün bekletin.
Temizlenmiş takozlar yıkanır ve temiz, serin ve tatlı bir suda 1 gün boyunca suyu birkaç saatte bir değiştirerek kalan kan vb. kalıntıların çıkması sağlanır. Lakerda geleneksel olarak tahta fıçılara kurulmuş olsa da günümüzde bu iş için teneke ya da plastik kaplar kullanılmaktadır.
Mesela hastahaneye kaldırılmayı gerektirecek bir hastalık nedeni oluyorsa 'çiğ balık yenmesi haramdır' denir. Daha düşük bir hastalık nedeni oluyorsa 'mekruhtur' denir. Tıbben hiçbir sakıncası yoksa 'yenebilir, mubahtır' deriz.
İlgili 37 soru bulundu
Doğal yollarla katkı kullanılmadan yapılmış olan lakerda, içerdiği doğal probiyotikler sebebiyle sağlığımız açısından faydalı bir besindir. Olgunlaşan lakerdanın içindeki probiyotik bakteriler çiğ balığı ön sindirim işlemine tabi tuttukları için lakerda kolay sindirilebilen, sağlıklı bir gıda olarak kabul edilmektedir.
Yanlış: Lakerda, çiroz ve marinat çiğ olduğu için sağlık açısından zararlıdır. Doğrusu: Bu ürünlerde pişirme işlemi yapılmamakta fakat pastırma veya turşuda olduğu gibi tuzlama, salamura ya da kurutma işlemi sayesinde bu ürünler de tüketime hazır hale getirilmektedir.
Bu inanış, balık etine kolay kolay doyulmamasından ve balık avcılarının hep geçim darlığı içinde bulunan kimseler olmasından gelmektedir.
Balıklar, insan olmayan hayvanların acı çekebileceğini gösteren çeşitli kriterleri karşılarlar.
Lakerda torikten yapılır ve en lezzetli torik kasım ayında başlar. Kasım'ın 15'inden sonra, aralığın ortasına, hatta sonlarına kadar çok lezzetli olur. Toriklerin en az 5 kilonun üstünde olması gerekir.
Derisi hariç tüm balık tuza yatırılır.Bu noktada üzerine ağarlık koyarsanız balığın tuzu emmesi kolaylaşır. Toriğin büyüklüğüne göre 2 ila 3 hafta kadar bu şekilde bekletilir. Daha sonra lakerdanızı salamura (tuzlu su içinde) olarak tutabilirsiniz.
Yeni Rakı'nın ise özellikle tuz ve iyot tadı ile uyumu süper. Bir lokma lakerda, bir yudum rakı. Bir artı bir, üç değil, dört ediyor.
Lakerda zaten pişmiştir. Ama pişmekten kastı illa ki bir gıdanın alev görmesi olarak düşünüyorsanız o bağlamda “alev görmemiştir” diyebiliriz. Lakerda doğal olarak tuzla pişirilen bir balıktır.
kalın fileto dilimleri önce kuru tuzlanır ve tuzlu salamura ile kaplanır ardından zeytinyağında veya bitkisel yağda saklanır.
Lakerda' yı Selanik' li Rum ve Türk balıkçılara öğretirler. Yaygın olarak Rum balıkçılarca yapılan lakerda oradan İstanbul' a taşınır. Cumhuriyet dönemine kadar Rum nüfusun bir hayli fazla olduğu Trakya ve İstanbul' da, bu meze yörede Türklerce de bilinen, yapımı yaygınlaşan bir meze olmaya başlar.
4 diş sarımsağı biraz tuzla havanda dövün. ½ tatlı kaşığı kişniş tohumunu da havana atın ve dövmeye devam edin. ½ çay bardağı zeytinyağı ve ince ince doğradığınız tüm malzemeleri havana ekleyin. Son olarak 4 çorba kaşığı soya sosunu ve1 çorba kaşığı tatlı biber sosunu hazırladığını karışıma ekleyin ve iyice karıştırın.
Balık bayatsa protein yapısında bulunan histamin miktarı artıyor. Histaminin fazla olması da vücutta toksik etki gösteriyor. Yoğurt proteininde de bulunan histamin bayat balık tüketildiğinde yüksek miktarda olan histamini daha da yükseltiyor. Bu sebepten dolayı da “balığın yanında yoğurt yenmez” deniliyor.
Balıklar sahibini tanır.Gerek görüntü gerek ses. Zaman geçtikçe daha iyi oturacaktır kafasına.
Balıkların acı çekmediğini düşünmemizin nedeni seslerini duymamamız veya kesildiklerinde sıcak kanlı hayvanlarda olduğu gibi kırmızı kan akmaması olabilir. Oysa balıklar da aynı biz insanlar ve diğer hayvanlar gibi acı çekerler.
Sabah suyu, sabah gün doğumundan öğlen 11'e kadar sürer. Akşam suyu ise kabaca 15'den 21'e kadar olan saatler denilebilir. Bunun dışındaki saatlerde de şüphesiz balık tutabilirsiniz lakin en verimli saatler sabah ve akşam suyudur.
Balık zehirlenmesi de öteki besin zehirlenmeleri gibi mide bulantısı, kusma, ateşlenme, kramp ağrısı ve baygınlık gibi semptomlar ile kendini belli eder. Balık zehirlenmesi gerçekleştiğinde ani bir şekilde müdahale edilmesi gerekmektedir. Balık zehirlenmesi, balık tüketiminden sonra oluşan bir zehirlenme çeşididir.
Ancak, çok fazla balık yemek sağlığa zarar verebilir. ABD'de yaklaşık 500 bin kişinin incelenmesiyle yapılan yeni bir araştırma, haftada iki porsiyon balık yemenin, türünün en ölümcülü olan cilt kanseri (melanom) riskinin artmasıyla bağlantılı olduğunu gösterdi.
Balıkçılar palamuttan umduğunu bulamayınca lakerdanın kilosu 150 lira oldu.
Çok yüksek civa miktarı bulunan balıklar: Köpek balığı, balina, iri uskumru, kılıç balığı, ton balığı (iri ton balığı) gibi balıklar yüksek oranda civa içerirler ve çok sık tüketmek risklidir. Konserve ton balıkları, ton balığının büyüklüğüne ve türüne göre civa riski taşıyabilmektedir.
Sonraları Musevi balıkçı babanın bu keşfi yayılıyor ve İspanyollar bu yiyeceğe lakerda adını veriyor. Yani la kerrida, istenince olan şey. Bir babanın çocuğu için keşfettiği bu lezzetli yiyecek yıllardır sofralarımıza konuk oluyor ve çok seviliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri