Wi-Fi Ne Zaman İcat Edildi? Wi-Fi tarihi, 1970'li yıllara dayanır. 1971 yılında Hawaii Üniversitesi'nde ALOHAnet adı verilen bir ağ sisteminin oluşturulması Wi-Fi'nin ilk adımlarından biri oldu.
Wi-Fi, ilk kez 90'larda standartlaştırılarak hayatımıza girdi ve o zamandan beri birçok nesil ile yenilendi. Wi-Fi'nin ilk resmi sürümü 1997'de IEEE 802.11-1997 olarak çıktı ve maksimum 2 Mbps teorik hızları destekledi.
Türkiye'de internet, ilk kez 12 Nisan 1993 tarihinde kullanılmaya başlamıştır. Sultanahmet Meydanı'nda İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı tarafından yerleştirilmiş bir ücretsiz Wi-Fi noktası tabelası.
1997'de 802.11 standartlarını oluşturan IEEE komitesine başkanlık ettiği için Vic Hayes, “Wi-Fi'nin babası” olarak anılıyor. Wi-Fi kamuoyuna sunulmadan önce, Vic Hayes ve IEEE komitesi, WiFi'nin standartlarını belirlediler. 802.11 standardı 1997 yılında kuruldu.
2003 yılında ise Wi-Fi 3 geliştirildi. Wi-Fi 4'ün 2008 yılında kullanımına başlandı ve kullanıcılar 600 Mbps hıza erişebiliyordu. 2014 yılında duyurulan Wi‑Fi 5 ile ise 6933 Mbps ve 2019 yılında geliştirilmesi tamamlanan Wi-Fi 6 teknolojisi 9608 Mbps maksimum hız sağlıyor.
İlgili 24 soru bulundu
Sağladığı avantajlar ve yüksek verim sayesinde “Wi-Fi 6 ne zaman çıktı?” sorusu, bu internet teknolojisine geçmek isteyenler tarafından merak edilir. 2019 yılında sürülen bu teknoloji kendinden önceki sistemin çok daha gelişmiş versiyonudur.
Wi-Fi 6, 2019 yılında piyasaya çıkmıştır, Wi-Fi 5 ise 2014 yılında tanıtılmıştır. Teorik olarak Wi-Fi 6, çoklu kanallarda 9.6 Gbps hıza sahipken, Wi-Fi 5 3.5 Gbps hıza sahiptir. Yani teoride Wi-Fi 6 modemi, Wi-Fi 5 modeminden %250 daha hızlı olabilir. WiFi 5; IEEE 802.11ac standardına göre çalışır.
Wi-Fi kelimesinin tam açılımı Wireless Fidelity'dir. Wireless bağlantıları kendi içlerinde “Wan” ve “Lan” olmak üzere ikiye ayrılır. Lan olarak bilinen WLAN kablosuz yerel alan ağı demektir. Wan ise kablo bağlantısının yetersiz olduğu durumlarda binalar arası bağlantının kablosuz cihazlar ile yapıldığı sistemdir.
1980'lerin sonunda İngiltere'den Tim Berners-Lee, World Wide Web üzerine yaptığı çalışmalar sayesinde zengileştirilmiş text dokümanlarını çalışan bir ağ sistemine entegre etme konusunda ilerleme kaydetti. Bu gelişme modern internetin doğuşuna işaret etmekteydi.
Modem, internet servis sağlayıcısının sunduğu bağlantıyı, Wi-Fi alıcı cihazların algılayabileceği frekansta yayarak bir kablosuz ağ oluşturur. Böylece Wi-Fi donanımına sahip cihazlar arasında sinyal alışverişi yoluyla bir iletişim gerçekleşir. Bu da kablosuz veri alışverişinin gerçekleştirilmesini sağlar.
İnternet'in Günlük Hayata Girişi
Word Wide Web Protokolü 1991 yılında geliştirilse de internet ağının evlerde kullanımı 1998 yılına kadar uzanmaktadır. Şu anda dünya çapında yaklaşık olarak 2 milyardan fazla insan günlük pek çok işini dijital ortamdan yürütmektedir.
Bugün Türkiye'de İnternet kullanıcı sayısının 7 milyona, İnternet'e bağlı bilgisayar sayısının ise 250 bine ulaştığı tahmin ediliyor. İnternet teknolojisi Türkiye'ye ilk olarak, 1987 yılında Ege Üniversitesi'nin öncülüğünde kurulan, Türkiye Üniversite ve Araştırma Kurumları Ağı ile geldi.
Mobil Web için sunulan ilk ticari erişim 1996 yılında Finlandiya'da oldu. Bu ağlar, Nokia Corporation 9000 Communicator, Sonera ve Radiolinja'dır. Web tabanlı hizmet olan ilk ticari lansman ise, Japonya'da 1999 yılında i-mode tarafından başlatıldı ve ismi NTT DoCoMo olarak kayıtlıydı.
İlk internetin temelleri 1950'li yıllarda Amerika'da atılmaya başlandı. Daha sonra 60'lı ve 70'li yıllarda internet hızlı bir şekilde gelişmeye başlamıştır. Günümüzde ki halini alması 1989 yılında son buldu. İnternetin tam olarak icat edilmesi 1989 yılı olarak kabul edilmektedir.
İnternet, gün içerisinde en çok (%62 oranıyla) araştırma amacıyla kullanılıyor. Sağlık amacıyla yapılan araştırmaları da %62 içerisinde kabul edebiliriz.
Dünyadaki ilk internet bağlantısı, 29 Ekim 1969'da ABD'nin California eyaletindeki iki bilgisayar arasında kurulmuştu. Türkiye'deki ilk internet bağlantısı ise ODTÜ ile ABD arasında 12 Nisan 1993'te gerçekleştirildi.
Çünkü interneti kim kontrol ediyor sorusunun yanıtı, açık bir biçimde ABD olarak veriliyor. Her ne kadar internet hiyerarşik olmayan, yatay ve merkezsiz bir sistem olarak kabul edilse de, dünya internet trafiği ABD merkezli. Dünya internet trafiğinin ABD merkezli olmasının birbirine bağlı üç temel nedeni var.
www - İlk modern internet ağı ve W3C
Bugün kullandığımız bu büyük ağın ilk modern protokolleri ve kodları İsviçre-Fransa sınırında yer alan CERN araştırma laboratuvarlarında 1989 yılında Tim Burners Lee tarafından yazıldı.
12 Nisan 1993'te TÜBİTAK ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nin (ODTÜ) iş birliği ile başlatılan TR-NET projesi kapsamında 64 Kbps kapasiteli bir kiralık hat kullanılarak ODTÜ ile ABD'deki Ulusal Bilim Vakfı Ağı (NSFNet) arasında ilk internet bağlantısı kuruldu. Bugün ülkemizde internet kullanımının 25. yıl dönümü.
Wi-Fi (İngilizce: Wireless Fidelity, Türkçe: Kablosuz Bağlantı Alanı) kişisel bilgisayar, video oyunu konsolları, dijital ses oynatıcıları ve akıllı telefonlar gibi cihazların kablosuz olarak birbirlerine bağlanmasını sağlayan teknolojidir.
Modeme bağlı cihazları görme işlemleri:
Adım #1: Modem arayüzüne girin. Adım #2: Kablosuz sekmesine tıklayın. (Modemden modeme değişiklik gösterebilir.) Adım #3: 'Bağlı İstemciler' başlığının altında modeme bağlı cihazları görebilirsiniz.
wi-fi | İş İngilizcesi
abbreviation for wireless fidelity: a system used for connecting computers and other electronic equipment to the internet without using wires: Built-in wi-fi now comes as a standard feature.
Wi-Fi 7 standardı günümüzde hala geliştirilmektedir. Ancak çeşitli üreticiler yongalarını duyurmakla beraber Wi-Fi 7'nin özellikle akıllı telefonlar gibi akıllı cihazlarda 2024 ün ilk çeyreğinde kullanıma girmesi bekleniyor.
Yeni nesil bir teknoloji olan Wi-Fi 6, Türkiye'deki her cihazda bulunmuyor. Fakat genel olarak ülkemizde bulunan Wi-Fi 6 logolu olan bütün modemler bu teknolojiyi destekler. Wi-Fi 6 veya 802.11ax olarak da cihaz özellikleri listesinde yer alabilir.
En iyi kanallar ise 1 6 ve 11 dir. Çünkü bant genişlikleri en iyi olan bu kanallar. Önemli olan kanalın boş yada dolu olması değil diğer ap lerle çakışmamasıdır. 1, 6 ve 11 Kuzey Amerika için geçerli olan kanallar olduğundan tüm makaleler ona göre yazılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri