Iki rekât da oturarak kılar, secde yapmak istediğinde ayağa kalkıp rukû yapar ve secdeye giderdi. Bunu vitirden sonra yapardı". Diğer bir rivayette: "O iki rekâtta oturarak kıraat ederdi", bir diğerinde: "Bu iki rekâtta (kul yâ-eyyühelkâfirûn ve izâ zülzilet-il ardu) sûrelerini okurdu" ilaveleri de vardır.
Peygamber (s.a.s.) ve ashabından 'kabir-nur namazı' adıyla namaz kılındığına dair bir rivâyet bulunmamaktadır. Dolayısıyla bu niyetle namaz kılmak bid'attır. Ancak kişi istediği vakit nâfile olarak dilediği kadar namaz kılar ve arkasından yapacağı duada kabir azabı ve kabirdeki şerlerden Allah'a sığınabilir.
Kabir nur namazında ayrıca Ettehiyyatü duası da okunur ve faziletleri çoktur. Allah'ı her daim yanında hissettiren bu duanın, kabirde de Allah'ın şefkatine nail olunacağına inanılır. Bunun yanı sıra Allahümme Salli ve Allahümme Barik dualarıyla birlikte Rabbena Atina duası da okunur.
Bu namazda kıraatini oturarak yapar; sonra kalkıp doğrularak rükû eder, ardından secde yaparmış. Fakat İmam-ı Malik ve Ahmed bin Hanbel bu iki rekât namazın sıhhatini kabul etmiyorlar.
Ayakta durmaya gücü yetmeyen, ayaklarını yana veya kıbleye uzatarak da olsa yere oturamayan kimse namazı tabure, sandalye ve benzeri bir şey üzerine oturarak kılar, rükû ve secdeleri îmâ ile yerine getirir.
İlgili 41 soru bulundu
Sandalyede Namaz Kılmanın Şartları (Kadın & Erkek)
Dizlerini bükemeyen hasta kişiler, yere oturarak namaz kılabilirler. Oturarak namaz kılan kişi; rükû için az başını eğer, secde için biraz daha fazla eğer. Sandalyeye oturan kişi ise ayaklarını sehpaya veya başka bir koltuğa koyarak namazını kılabilir.
Mülk Suresi'ni Okumak Kabir Azabından Korur - M.
* Hadis-i şerifte şöyle buyuruyor: "Bir müminin kabrini ziyaret ederken, 'Allahümme inni es'elüke-bi-hurmet-i Muhammed aleyhisselam en la tü'azzibe hazelmeyyit' derse, o meyyitin azabı kıyamete kadar ref olur (kaldırılır)."
Rasulullah(s.a.v.) Efendimiz buyuruyor ki; ''Tebareke suresini okumak kabir azabından korur.'' kitabında öyle bir sûredir ki, kim her gece onu okursa, çok ve hayırlı ameller işlemiş sayılır."
Kabirde İlk Gece Namazı
Birinci şekil: Birinci rekâtta Fatiha suresinden sonra bir kere Ayete'l Kürsi, ikinci rekâtta ise Fatiha'dan sonra 10 kere Kadir suresi okunur.
Evvabin namazı kılmanın fazileti konusunda Peygamberimiz sallallâhu aleyhi ve sellem efendimiz şunları buyurmuştur. Peygamberimiz akşam namazını kıldıktan hemen sonra hiç konuşulmadan kılınacak 6 rekât namazın sevabının çok olacağını belirtmiştir. Hatta bu sevabın 12 yıllık bir ibadete eşit olacağını buyurmuştur.
Hâcet namazı dört veya iki rek'at olarak kılınabilir. On iki rek'at kılınabileceği şeklinde de rivâyet vardır. Bu namazı dört rek'at kılacak olan kişi, birinci rek'atında Fâtiha sûresinden sonra üç defa Âyetü'l-kürsî, diğer üç rek'atında da birer Fâtiha ile birer İhlas, Felak ve Nâs sûrelerini okur.
Ehl-i Sünnet inancına göre, müşrik, kâfir, münafık ve günahkâr olan Mü'min ve Müslümanlar için kabir azabı vardır. Kabir, iman ve salih amel sahipleri için Cennet bahçelerinden bir bahçe, kâfirler için de Cehennem çukur- larından bir çukurdur.
- Kabir azabını aşağıdaki dua'yı 3 kez okuyarak kıyamete kadar kaldırılacağı söylenmekte. Kişi münafık ve kafir olmadığı müddeçte eğer mümin ise ve göreceği bir azap varsa , bu duayı birisi onun kabrinin başında 3 kez okursa kıyamete kadar azabının kaldırılacağı söyleniyor.
Rabbini, peygamberini ve dinini sorar. Bu sorgudan sadece peygamberler ve çocuklar muaftır. Ehl-i Sünnet inancına göre, kâfirlere ve bazı günahkâr müminlere kabir azabı vardır.
Ebülleys-i Semerkandî hazretleri buyuruyor ki: “Kabir azabından kurtulmak isteyen, namaza devam etmeli, sadaka vermeli, Kur'ân-ı kerim okumalı, Allahü teâlâyı çok tesbih etmeli; hainlikten, dedikodudan ve üzerine idrar sıçratmaktan kaçmalıdır.”
Kabir azabından korunmanın yolu, iman edip salih amel işlemek ve günahlardan sakınmaktır. Velevki gaflete düşüp de günaha dalmışsak hemen tövbe etmeliyiz. buyurarak, hangi günah olursa olsun affedebileceğini bildirmektedir. buyurarak, yapılan tövbelerin kabul edileceğini beyan eder.
Peygamber (s.a.s.), geceleri Baki' kabristanına gelir ve “Müminler yurdunun sakinleri, sizlere selâm olsun. İnşaallah biz de size katılacağız. Bizler ve sizler için Allah'tan afiyet dilerim; Allah'ım, Baki' kabristanında bulunanları bağışla.” (Müslim, Cenâiz, 102 [974]) diye dua ederdi.
Târih boyunca birçok âlim, idrardan sakıdırma, gıybet ve koğuculuğun büyük günah oluşu gibi konularda kabir azâbı ile ilgili rivâyetleri delil olarak kullanmıştır.
Kıyamette de sahibini. himayesi altına alır." Hadis-i Şerif.
İslam'da berzah hayatı kişinin ruhunun bedeninden ölüm meleği Azrail tarafından ayrılmasıyla başlar. Bunun ardından Münker ve Nekir melekleri kişiyi (ruhunu) sorguya çeker. Daha sonra ruh kıyamete kadar bu berzah aleminde kalır.
Ayakta durmaya gücü yetmeyen, yere de oturamayan kimse namazı tabure, sandalye ve benzeri bir şey üzerine oturarak rüku ve secdeleri ima ile yerine getirir. Kul Rabbine ibadet ederken hem özde samimi olmalı hem de dinin belirlediği şekil şartlarını tam olarak yerine getirmeye özen göstermelidir.
Kişi yaslanmadan namaz kılamayacak derecede hasta veya yaşlı ise yaslanarak namaz kılabilir. Gücü yeten birisinin bunu yapması mekruhtur.
Namaz yorgunluktan dolayı terkedilmez; çok aciz kalınırsa oturarak kılınabilir. Yorgun olan kimse sünnetleri oturarak kılabilir.
Kabir Azabı Çeşitleri
1- Cehennemin gösterilmesi: Birçok kaynakta berzah aleminde bekleyen ruha gideceği cehennemin gösterileceği yazılıdır. Bu kıyamet gününe kadar sürekli olarak tekrar edeceği için en şiddetli azaplardan biri olarak nitelendirilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri