Doğal göllerle bir arada sıralandığında Van Gölü, Tuz Gölü ve Atatürk Baraj Gölü'nün ardından 4. sırada yer almaktadır.
Taşkın kontrol hacmi bakımından da dünyanın 3. büyük barajı olan Atatürk Barajı'nın baraj gölü yapay bir göl olmasına rağmen, Van ve Tuz göllerinin ardından ülkemizin en büyük 3. gölü konumunda bulunuyor.
Binalar, köprüler, barajlar, tarlalar, yollar gibi insanlar tarafından yapılmış varlıklardan oluşan çevreye yapay çevre denir.
Dağ, ova, plato ve göl gibi coğrafi oluşumlar da doğal unsurlar arasında yer almaktadır.
Yapay göller, mevcut bir su kütlesini boşaltacak bir akışın kontrol edilmesiyle oluşturulabilir. Ayrıca bir baraj inşa edilerek nehir vadilerinde oluşturulan baraj gölleri de yapay göldür. Alternatif olarak, düz bir zemini kazarak veya istinat duvarları ve koyları inşa ederek bir rezervuar yapılabilir.
İlgili 23 soru bulundu
Gölet; doğal ya da yapay olarak kurgulanmış küçük göllerdir. Biyolojik gölet ya da ekolojik gölet diye adlandırılan sistemler, herhangi bir kimyasal kullanmaksızın kendi kendini temizleme yeteneğine sahip yapay göletlerdir.
Orman, göl, plato, akarsu gibi unsurlar çevremizin doğal özellikleri arasında yer alır. İnsan eli değmeden oluştukları için bu ismi alırlar. Beşeri unsurlar ise köprü, baraj ve park gibi yapılardır.
1956 yılında Seyhan Nehri'nin önü toprak bir setle kapatılarak oluşturulmuş bir baraj… Bugünkü teknolojinin aksine beton yerine toprak bir setle yapıldığı için, ilk yıllar “Toprak Barajı” olarak anılırdı.
Barajlarla... Bu dev bariyerler nehir sularını tutarlar. Arkalarında oluşan gölde tuttukları suyu biriktirirler. İhtiyaç duyulmayan zamanda gelen fazla suyu tutar ve ihtiyaç duyulan zamanda onu insanın hizmetine sunarlar.
Doğada kendiliğinden var olmayan, insanlar tarafından oluşturulan çevreye yapay çevre diyoruz. İnsanlar tarafında oluşturulan binalar, yollar, köprüler, barajlar, oyun alanları (parklar), bahçeler, akvaryumlar, hayvanat bahçeleri, tarihi eserler gibi doğada kendiliğinden oluşmayan çevreler yapay çevreye örnektir.
AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, yapımına 4 Kasım 1983 yılında başlanan ve "barajların efendisi" olarak nitelendirilen Atatürk Barajı, kısıtlı imkanlara rağmen 9 bin kişinin alın teriyle 9 yılda tamamlandı.
İnşaatına; 4 Kasım 1983 tarihinde başlandı. 1994 senesinde bitirilmesi planlanan baraj; sulama ve enerji amaçlıdır. 84,5 milyon m3 kaya ve toprak dolgu ile dolgu hacmi bakımından bugüne kadar dünyada inşa edilen barajlar arasında beşinci sıradadır. Meydana gelen göl alanı 817 km2 dir.
oyun parkları ve otomobiller yaşadığımız yerde görebileceğimiz beşerî unsurlardandır.
Atatürk Baraj Gölü, Türkiye'nin Adıyaman, Şanlıurfa ve Diyarbakır illeri arasında yer alan bir baraj gölüdür. Fırat üzerinde Atatürk Barajı'nın inşa edilmesiyle oluşmuştur. 817 km2'lik yüzölçümüyle ülkenin en büyük üçüncü gölüdür. Gölün toplam su hacmi 48,5 milyar m3'tür.
Atatürk Barajı ve Hidroelektrik Santrali (HES) Şanlıurfa'nın Bozova ilçesinde Fırat Nehri üzerindedir. Kamuya ait olan Elektrik Üretim A.Ş. (EÜAŞ) tarafından işletilen santral 2.405 MWe kurulu gücü ile Türkiye'nin 2. Şanlıurfa'nın ise en büyük enerji santralidir.
Seyhan Baraj Gölü, Dilberler Sekisi, Merkez Park, Adnan Menderes Bulvarı, Sevgi Adası Seyhan ilçesinde görmeniz gereken doğal güzellikler arasında yer almaktadır.
Seyhan Nehri ve Seyhan Barajı Adana şehir merkezinde gezilecek iki önemli doğal güzelliktir.
Adıyaman ve Şanlıurfa şehirlerinin arasında yer alan Atatürk Barajı, Türkiye'nin en büyük barajı olma özelliğine sahiptir. Atatürk Barajı sadece Türkiye'nin değil Avrupa'nın da en büyük barajıdır. Fırat Nehri üzerine kurulan baraj, Adıyaman ve Şanlıurfa illeri arasında yer alır.
Çünkü bazı fotoğraflarda fiziki ve beşeri unsurlar bir arada bulunmaktadır. Örneğin üzerinde “Atatürk Barajı'nın Panoramik Bir Görünümü (Şanlıurfa – Adıyaman)”nün yer aldığı kâğıt para, sınıflandırmada Beşeri Coğrafya unsurları arasına alınmış olmasına rağmen, bir fiziki unsur olan Fırat Nehri'ni de içermektedir.
Depremler, canlı-cansız varlıklar üzerinde büyük zararlara yola açan doğal olaylardır.
Doğal Afet Çeşitleri
Doğal afetler, “jeolojik” ve “meteorolojik” olmak üzere iki gruba ayrılır. Kaynağını doğrudan yer kabuğundan ya da yerin derinliklerinden alan jeolojik doğal afetler; deprem, heyelan, yanardağ patlamaları, tsunami gibi olaylardır.
Türkiye'nin ilk ve en büyük suni göleti olan ve 26.000 m2'lik bir alanı kaplamaktadır. 300 bin m2'lik Bahçeşehir Park rekreasyon alanı içinde yer alıyor.
Salda Gölü Sulak Alanı 1. Derece Doğal Sit alanıdır ve bu bölgeler Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Burdur İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü'nün de sorumluluk alanındadır.
Derinlik bakımından Türkiye'nin en derin gölü olan Salda Gölü aynı zamanda dünyanın da 3. gölüdür. Salda Gölü'nün derinliği tam olarak 185 metredir. Salda Gölü 1989 yılından bu yana "Birinci Derecede Doğal Sit Alanı" olarak koruma altın alınmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri