Bu bağlamda, yıllık 880.000 TL'ye kadarki gelirler istisna kapsamında sayılmaktadır. Örneğin; yıllık 370.000 TL gelir elde eden bir Twitch yayıncısıysanız, normalde uygulanan %27 oranındaki gelir vergisi yerine istisna oranı olan %15 oranında gelir vergisi ödersiniz.
Youtube Vergisi Ne Kadar? 2023 yılı ile birlikte Youtube içerik üreticilerinin ödemesi gereken vergi oranları belli oldu. Yeni çıkan vergi kanununa göre 2023 yılı için geliri 1.900.000 TL'nin altında olan Youtuberlar sadece %15 oranında stopaj vergisi ödemekle yükümlüdür.
Yılda birden fazla ve devam eden bu gelirler vergiye tabidir. Dlive, twitc, tiktok ve youtube 'den elde edilen gelir ticari gelirdir. Vergi mükellefi olarak buradan elde ettiğiniz gelirleri beyan etmeniz ve ödemeniz gerekir.
Bu durumu bir örnek üzerinden anlatalım. Örneğin, hesabınıza YouTube 1.000 TL göndermiş olsun. Banka bu tutardan 150 TL'yi sizin adınıza vergi dairesine ödeyecek ve kalan 850 TL'yi istediğiniz gibi kullanabileceksiniz. Stopaj oranı %15 olarak sabit olup 2023 yılı için 1.900.000 TL'ye kadar değişmeyecek.
Yılda 880.000 TL geliri aşmayanlar vergi dairesinden alınacak bir “Sosyal Medya İçerik üreticiliği İstisna yazısı” ile banka hesabı açacaklar. Bu banka hesabına gelen her paradan %15 vergi kesintisi yapılacak. Eğer yıl içerisinde Tiktok gelirleri 880.000 TL'yi aşar ise aşan kısmı için yıllık beyanname vermek gerekir.
İlgili 34 soru bulundu
Şahıs şirketi nasıl açılır konulu yazımızı okuyabilirsiniz. Şahıs Şirketi influencer 3/10 Kdv ve %15 Stopaj Gelir vergisi tevkifatı yapmalıdır . Ancak Limited veya Anonim şirket olur ise %15 Stopaj kesintisi yapmak zorunda değildir.
Influencer'lar da içeriklerine yerleştirdikleri reklamlar üzerinden elde ettikleri gelir için düzenli olarak gelir vergisi ödemek zorundadır. Bu kazançların takibi için iyi bir gelir gider takibi yapılmalı ve profesyonel bir ön muhasebe programı kullanılmalıdır.
Ortalama bir rakam vermek gerekirse, YouTube'da her 1000 izlenme için verilen para (CPM), izleyicilerin ve hedef kitlenin konumuna bağlı olarak 0,5 ile 6 ABD doları arasında değişiyor. Miktarlar arasında büyük farklar olsa da birçok kanal 1000 izlenme için 0,5 dolar alıyor.
Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, YouTuber'ların vergi ödemesi için, kazançlarının 650 bin TL'yi aşmış olması, bu gelirin de bir banka hesabına yönlendirilmiş olması gerekiyor. Bankalar, hesaba yatırılan paradan %15 vergi kesintisi yaparak vergi dairesine ödemiş oluyor.
Buradaki düzenleme ile dijital ortamlarda faaliyet gösteren gerçek kişilerin sosyal içerik üreticiliği ile mobil cihazlar için uygulama geliştiriciliği faaliyetleri hem gelir vergisinden hem de katma değer vergisinden istisna edilmektedir. Nihai vergileme olarak %15 gelir vergisi stopajı getirilmektedir.
Öncelikle bağış toplayarak para kazanabiliyorsunuz. Twitch Para Kazanma Yöntemleri konusunda ayrıca aboneliklerin çok önemli olduğunu unutmayın. Kanalınıza abone olan izleyiciler farklı ayrıcalıklarla tanışacağı için bu anlamda abone başına 2.5 dolar gibi bir rakam kazanabilirsiniz.
Twitch üzerinden yaptığınız yayınlarda bağışlar alarak para kazanabilirsiniz. Daha açıklayıcı bir şekilde anlatmak gerekirse, izleyiciler, sizin yayınladığınız videoları veya yaptığınız başka bir şeyi beğeniyorsa size bağışta bulunabilir. Bu sayede Twitch üzerinden para kazanabilirsiniz.
Pek çok diğer canlı yayın platformunda olduğu gibi Twitch üzerinden yayın yapan ve içeriklerini burası için üreten içerik üreticileri ve yayıncılar belirli şartları yerine getirmeleri halinde elbette para da kazanıyorlar.
Eğer Türkiye'da senede 1,000,000 TL kazanıyorsanız, toplam verginiz 411,016 TL olacaktır. Yani, net maaşınız yıllık 588,984 TL, aylık 49,082 TL olacaktır. Ortalama vergi oranınız 41.1% ve marjinal vergi oranınız 41.8% olacaktır.
Youtube ve influencerlar, elde ettikleri gelirlerden stopaj vergisi de ödemek zorundadır. Stopaj vergisi, Youtube ve influencerların reklam gelirleri, sponsorluk gelirleri ve ürün satışlarından elde ettikleri gelirler üzerinden kesilir. Stopaj vergisi oranı, 2023 yılı için %20'dir.
Yine iddialara göre izlenme oranına göre 100 bin ve altı takipçisi olan fenomenler aylık yaklaşık 250 ile 2 bin dolar kazanç elde ediyor. Takipçi sayısı 1 milyonun üzerinde olan fenomenlerin kazançları ise 2 bin ile 30 bin civarlarına ulaşıyor.
Şubat 2020'de Insider'a verdiği demeçte, videolarının ortalama olarak 200 ila 500 dolar arasında kazandığını söyledi. Aynı soruya 800 dolar ile 1500 dolar, 1300 dolar, 1300 ile 1500 dolar arasında diyen youtuberlar da olmuş. Finans üzerine çalışan bir Youtuber ise 2200-2500 dolar demiş.
Adsense Vergi Cezası
Vergi ziyaı suçu 5 yıl içinde tekrar işlenirse %50 fazla olarak cezalandırılır. Usulsüzlük fiilleri 2 yıl içinde tekrar işlenirse %25 fazla olarak cezalandırılır. Bu saydığımız cezaların verilmiş olması, geçmişe dönük söz konusu gelirlerin vergilendirilmeyeceği anlamına da gelmez.
YouTube platformu, her bin izlenme sayısı için ortalama 0,5–2 dolar arasında ödemeler yapıyor. İçerik türüne göre oranlar değişiyor. Buna göre hesaplama yapıldığında 1 milyon izlenme oranına ulaşan bir kullanıcı, ortalama 4–40 bin dolar arası kazanca ulaşabilecektir.
Ortalama 100 bin takipçi ile 10 ila 30 bin izlenmeye sahip Instagram fenomenleri, paylaşımları karşılığında yaklaşık bin TL ücret alıyor. Bir milyonun üzerinde takipçisi olanlar ise faturalı iş birliği yaptıkları için bu rakam 5 bin TL'den 30 bin TL'ye kadar değişiklik gösteriyor” ifadelerini kullandı.
100 aboneye ulaşmış kanallara verilir. 1000 aboneye ulaşmış kanallara verilir. Ayrıca Youtube İş Ortağı Programına başvurmak için gereklidir. 10 bin aboneye ulaşan kanallara verilir.
Shorts videonuzun görüntüleme sayısı 1 milyon olduğu için size İçerik Üretici Havuzu'ndaki toplam gelirin %1'i veya 900 ABD doları ayrılır. İçerik Üretici Havuzu'ndan size ayrılan gelir miktarı, müzik parçası kullanıp kullanmamanıza göre değişmez.
Kurul, aydınlatma/açık rıza yükümlülükleri ile gerekli her türlü teknik ve idari tedbirlerin alınması yükümlülüklerini yerine getirmediğini tespit ettiği veri sorumlusu TikTok hakkında 1.750.000,00 TL idari para cezası uygulanmasına karar vermiştir.
Influencer'lar platforma ve sahip oldukları etkiye bağlı olarak aylık ortalama 2.000 ile 100.000 TL gibi çok geniş bir yelpazede gelir elde edebiliyor.
özetle onlyfans'tan elde edilen gelir zaten vergiye tabi fakat istisna kapsamında değerlendirilirse vergiden istisna edilir, ve bu durumda kaynağında kesinti ile %15 stopaj uygulanır. bunun dışındaki durumlarda vergi kaçırılmış olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri