Kaburga ağrısı ne zaman tehlikelidir? Kaburga ağrısının şiddetli bir şekilde devam ettiği ve geçmediği durumlarla birlikte derin nefes alırken zorlanma meydana geliyorsa zaman kaybetmeden doktora başvurulması gerekir.
Kaburga kırıkları genellikle bölgede meydana gelen şiddetli ağrı ile anlaşılır. Kaburgası kırık olan hastalar nefes alıp vermekte zorluk çekerler ve bu sebeple nefes alış verişi sırasında kaburgalarına baskı yapmak gereği hissederler. Bazı durumlarda ağrı olan bölgeye dokunulduğu zamanda bir çıtırtı hissi yaşanabilir.
Kaburga ağrıları göğüs ön duvarında hissedilebildiği gibi; kaynaklandığı sinirin seyrettiği anatomik bölge boyunca göğüs yan duvarı veya sırtta, karın üst kısmında veya boyun bölgesinde hissedilebilir.
Kaburga kırıkları akciğerde hasar yapmamışsa kemik uçlarının uçuca gelmesi ile hastanın durumuna göre en az 4 ila 6 haftada iyileşir. Ancak özellikle çok hareket eden, sigara içen ve sık öksüren kişilerde bu kırığın kaynaması gecikir.
Genel olarak kaburga ağrısı derin bir nefes almanızı, vücudunuzu döndürmenizi veya göğsünüze baskı yapmanızı zorlaştırır. Bir dizi koşul ağrıya neden olabilir, çekilmiş bir kas, çürük veya kırık kaburga ve hatta asit reflü içerir. Kırık kaburgalar oldukça yaygındır ve iyileşmesi altı haftadan altı aya kadar sürebilir.
İlgili 28 soru bulundu
Kaburga ağrıları, kaburga ile göğüs kemiğinin birleştiği bölgedeki kıkırdağın iltihaplanması olarak bilinen kostokondrit, kas çekilmesi, darbeye veya spora bağlı yaralanma, asit reflü, kas spazmı, fibromiyalji ve kanser gibi nedenler ile yaşanır.
Kaburga kırığı, yaygın olarak kaburgaların bir veya birden fazla kemiklerinin kırılması sonucu meydana gelen bir yaralanmadır. Bu tür kırıklar genellikle düşmeler, spor kazaları veya travmatik darbeler sonucu oluşur. Kaburga kırıkları oldukça acı verici olabilir ve solunum gibi günlük aktiviteleri etkileyebilir.
Kaburga kırığı için düzenli olarak et suyu tüketmeniz durumunda hızlı bir şekilde iyileşme sağlandığını göreceksiniz. Et suyu besin değerleri bakımından çok zengindir. Bu şekilde kemiklerin ihtiyaç duyduğu besin değerlerini ve kalsiyumu karşılar. Bu şekilde hızlı bir iyileşme görülür.
Bunun için acile başvuran hastaların öncelikle göğüs duvarları kontrol edilir, röntgenleri çekilir, herhangi bir kırığı olup olmadığı araştırılır. Akciğer saplanan bir kaburga kırığına erkenden müdahale edilmediği takdirde hasta hiçbir şekilde nefes alamayacağı için hayatını kaybedebilir.
Sol kaburga altında hissedilen ağrılar çoğu zaman kalın bağırsaktaki gaz sıkışması nedeniyle ortaya çıkabilmektedir.
DALAK NEDİR? Dalak, karnın sol üst tarafında ve kaburgaların altında yumruk büyüklüğünde bir organdır. Dalak, enfeksiyonla savaşan ve vücut sıvılarını dengede tutan lenfatik sistemin bir parçasıdır.
Kalbine iğne battığını hisseden kişilerin önemli bir bölümü bu sorunu psikolojik nedenlerden dolayı yaşar. Bu tür durumlar genellikle anlık olarak oluşur ve kısa sürer. Kişinin yaşadığı yoğun stres, kaygı ve endişe, üzüntü, kalbinde iğne batması hissinin oluşmasına neden olabilir.
Bir kemik kırıldığında, olay esnasında bir çatırtı sesi duyabilirsiniz. Söz konusu kırığın gerçekleştiği bölgenin aniden ve şiddetli bir şekilde şişmeye başlamasıdır. Kırığın meydana geldiği bölge mor-kırmızı veya mavi-siyah olur ve morluklar oluşur. Bununla birlikte dokunmak zor ve acı veridir.
Kaburga Ağrısına Hangi Bölüm Bakar? Kişilerin kaburga ağrıları için sağlık kurumlarına başvurmaları halinde Ortopedi ve Nöroloji bölümlerine başvurulması gerekmektedir. Fakat ağrının yeri tam olarak bilinmemesi halinde Dahiliye bölümüne gidilmesi gerekmektedir.
Dinlenerek ağrı ve şişlik azalabilir. Ancak zedelenme sonrasında ağrı, şişlik ve sıcaklık artışı gibi durumlar yaşanırsa, eklemin zorlanmaması gerekmektedir. Aynı zamanda bölge yüksek bir yerde tutularak buz uygulama işlemi yapılmalıdır. Eğer rahatsızlık geçmezse, en kısa sürede doktora gitmelisiniz.
Darbe kaynaklı bir kaburga ağrınız varsa hastanelerin Ortopedi ve Nöroloji kliniğine başvurmanız faydalı olabilir. Ancak ağrının nedenini bilmiyorsanız yine hastanelerin dahiliye polikiniklerine başvurmanız gerekir. Gerektiğinde dahiliye doktoru durumunuza göre sizi başka bir bölüme yönlendirecektir.
Un zeytinyağı ve bal karıştırılarak bir hamur haline getirilir. Elde edilen bu hamur et ezilmesi ve morarma olan bölgeye koyulur. Bu şekilde yaklaşık olarak 15-20 dakika bekledikten sonra şişlik olan bölgede hızlı bir şekilde iyileşme görülmektedir.
Özellikle orta yaştan itibaren kaburga kemikleri öksürürken kırılabilir veya çatlayabilir. En çok göğüs kafesinin alt kaburgalarının yandaki kenarları etkilenir. Kaburga kemiği kırıldığında çok ağrı yapar, üzerine yatılmaz, nefes alıp vermek sorun olur.
Yaklaşık bir veya iki hafta sonra ağrı genellikle geçmektedir. Ağrılar hafiflese dahi kırık kemiğin kaynama aşamasında da ağrılar görülebilmektedir. Bu süreçte oluşan ağrılar subakut ağrı olarak ifade edilmektedir.
Özellikle kaburga kırılması ya da çatlaması gibi sorunlar söz konusu ise, kompresyon sargıları üzerinden tedavi gerçekleşir. Eğer bölgedeki ağrılar bir kitle nedeniyle meydana gelmişse, o vakit cerrahi müdahale gerçekleştirilir.
Kaburga, göğüs kemiği ve omurlarla birleşerek göğüs kafesini yapan, sağ ve solda 12 tane olmak üzere toplam 24 tane olan yassı kemiklerin her biri. Göğsü çevreleyen göğüs kafesinin paralel kemiklerini oluștururlar.
Kostokondrit, genel olarak ciddi bir sorun olmasa da kalp krizi ile karışabilir. Nefes darlığı, yüksek ateş, ağrılı bölgede kızarıklık, püy, şişlik gibi enfeksiyon belirtileri, bulantı, baş dönmesi, terleme gibi durumlarda doktora başvurmak gerekir.
Sağ Tarafta Meydana Gelen Bel Ağrısının Temel Nedenleri
Böbrek taşları, idrar yolu hastalıkları, böbrek apsesi ya da böbrek büyümesi gibi hastalıklar ağrıya neden olabilir. Bu ağrılar sorunun hangi böbrekte olduğuna göre bel bölgesinde ortaya çıkar. Sağ böbrekte meydana gelen sorunlar belin sağ tarafında ortaya çıkar.
Pek çok kişinin en merak ettiği konular içerisinde kaburga kırığının kendinden geçip geçmediğidir. Çok ciddi olmayan Kaburga kırıkları yaklaşık olarak 6 veya 7 ay içerisinde kendiliğinden geçer. Bu doğrultuda bol bol dinlenmek ve uzman doktor kontrolü altında gerekli ilaçları almak da iyileşme noktasında etkilidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri