Kaburga, göğüs kemiği ve omurlarla birleşerek göğüs kafesini yapan, sağ ve solda 12 tane olmak üzere toplam 24 tane olan yassı kemiklerin her biri. Göğsü çevreleyen göğüs kafesinin paralel kemiklerini oluștururlar.
Yassı kemikler: Bu kemiklerin genişliği uzunluklarından ve kalınlıklarından daha fazladır. Yassı kemiklere kafa tası, göğüs ve kaburga kemikleridir. Görünüş olarak yassıdırlar. Yapılarında kemik kanalı ve sarı kemik iliği bulunmaz.
Uzun kemikler (Ossa longa): Kol, ön kol, uyluk, bacak kemikleri uzun kemiklerdir. Kısa kemikler (Ossa brevia) : El ve ayak bileği kemikleri kısa kemiklere örnektir. Yassı kemikler (Ossa plana) : İnce ve kavisli kemiklerdir. Kafa tası kemikleri, kaburgalar, kürek kemikleri ve göğüs kemiği yassı kemiklerdir.
Eklemlerimizi yarı oynar ya da oynamaz eklemler ve oynar eklemler olarak iki sınıfa ayırabiliriz. Oynamaz ekleme örnek olarak kafatası kemikleri arasındaki eklemi, yarı oynar ekleme örnek olarak da göğüs kafesimiz ile kaburga kemiklerimiz arasındaki eklemi gösterebiliriz.
Kaburga,göğüs ve kafa tası kemikleri yassı kemiklerdir. Sarı ilik ve kırmızı kanalı olmayan kemiklerdir. El ve ayak bilekleri kısa kemiklerdir.
İlgili 31 soru bulundu
Kaburgalar; uzun, yassı ve eğri kemiklerdir.
Kırılan kaburgaların sivri ve düzensiz uç kısımları akciğere batarak kanama ve akciğer sönmesine neden olabilir. Nefes darlığında ani artış, ağrıda şiddetli yükselme gibi durumlarda kontrolü beklemeden acil servise başvurması önerilir.
Kaburga yarı oynar eklemdir. Düzensiz kemik türüne sahiptir.
Kemikler, bu girinti ve çıkıntılarla birbirlerine oynamayacak şekilde eklenmiş durumdadırlar. Yarı oynar eklemler: Omurgayı meydana getiren omurların birbirlerine olan eklemlerindeki eklemlerdir. Bunlar sınırlı olarak hareket ederler.
Sedye ile yaralılar taşınırken düz yolda yürürken ve ambulansa bindirilirken baş önde olacak şekilde taşınır. Ancak merdiven inerken veya çıkarken, hastanın başı daima yukarı tarafta olmalıdır. Hasta her durumda mutlaka gözlenmelidir.
Kaburgaların genişlemesi, genellikle pektus ekskavatumlu hastalarda ortaya çıkan bir durumdur, ancak bununla sınırlı değildir. Pektus karinatum (güvercin göğsü) ile birlikte veya izole tek başına bulunabilir. Ayrıca pektus karinatum veya pektus ekskavatum deformitelerinin…
Uzun Kemikler: El tarak, el parmak, pazı, ön kol, dirsek, ayak tarak, ayak parmak, uyluk, baldır ve kaval kemikleridir. Yassı Kemikler: Kafatası, kaburga, göğüs, kalça ve kürek kemikleridir. Kısa Kemikler: Ayak bilek, el bilek ve omurgayı oluşturmakta olan omur kemikleridir.
CEVAP: 1. Erkeklerin ve kadınların kaburga sayıları aynıdır.
İnsan vücudundaki kemikler şekillerine göre uzun kemikler (kol ve bacak kemikleri), kısa kemikler (el bileği ve ayak bileğindeki küçük kemikler), düz kemikler (kafatası kemikleri ve kaburgalar) ve düzensiz kemikler (omurga kemikleri) olarak dört ana grupta incelenebilir.
Her bir kaburga kemiği altında anatomik olarak birer adet atardamar, toplardamar ve sinir dokusu yerleşir ve bu damar-sinir paketi göğüs duvarının kanlanmasını ve sinirsel uyarılmasını sağlar.
Kırmızı ilik başlıcayassı kemiklerde (göğüs kemiği, kafatası, kaburgalar, omurgalar ve kürek kemikleri gibi) ve uzun kemiklerden olan femur ve humerusun proksimal ucundaki süngerimsi kısımda bulunur. Sarı ilik uzun kemiklerin orta kısmındaki boşlukta bulunur.
Bu yaralanma bel ve sırt bölgesinde olduğunda hastanın belden aşağısında felç olurken, boyun bölgesinde olduğunda hem kollarda hem de bacaklarda felç oluşur. Bu yüzden omurga kırıkları mutlaka bir omurga cerrahı tarafından değerlendirilmeli ve tedavi kararı ve takibi yine bir omurga cerrahı tarafından yapılmalıdır.
Özet. Kaburgaların başları omurga sistemi ile eklem yapar. Kaburgalar birbirinin altında arada mesafe bırakacak şekilde sıralanırlar. Gövdeleri ise öne doğru kıvrılıp, aşağı eğim yaparlar.
Bununla birlikte, omuriliğin her zaman nöroplastisiteye sahip olduğunu ve omurilik hasarından yıllar sonra bile iyileşmenin mümkün olduğunu bilmelisiniz.
Göğüs kafesi, 12 adet sağda 12 adet solda olmak üzere toplamda 24 kaburga kemiğinden meydana gelir.
Eklem çeşitleri arasında oynar eklemler şu şekildedir: Alt çenede ,omuz- dirsek- bilek, el parmak, kalça, diz, bilek-ayak parmaklarında bulunur.
Omurlar arasındaki ve göğüs kafesindeki eklemlere de yarı oynar eklemler denilir. Omurların arasında genel olarak kıkırdak diskleri yer alır. Oynamaz eklemler kafatası, kalça kemiği ve leğen kemiği arasında yer almaktadır.
Bazı kaburga kırıkları genellikle çok fazla önemsenmez ve kısa süre içerisinde kendiliğinden iyileşme sağlanır. Fakat daha ileri seviyede kaburga kırıklarında hayati tehlike oluşturabilecek düzeyde sorunlar ortaya çıkabilir.
Akciğer saplanan bir kaburga kırığına erkenden müdahale edilmediği takdirde hasta hiçbir şekilde nefes alamayacağı için hayatını kaybedebilir.
Eğer hafif kaburga kırığı ise ortalama 2 ay içerisinde bu kırıklar kendiliğinden iyileşir. Ciddi durumlar söz konusu ise farklı tedavi yöntemleri ele alınır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri