Anadolu Medeniyetleri Müzesi'nde bulunan kafatası. Kafatası bir dizi kaynaşmış yassı kemikten oluşur ve birçok foramen, fossa, süreç ve birkaç boşluk veya sinüs içeriri.
iki temporal kemik, kulakların olduğu kısımdadır. tek frontal kemik, alın kısmını oluşturur. iki parietal kemik, frontal ve temporal kemiklerin üzerinde kafa kubbesini oluştururlar.
Ossa plana=Yassı kemikler: Yüzeyleri düz olan kemiklerdir. Örneğin; Kafatası kemiklerinin bir bölümü bu gruba girer.
Kafatası kubbesi kemikleri (alın kemiği, duvar kemiği, Ģakak kemiği, artkafa kemiği), kaburgalar, kürek kemiği, göğüs kemiği ve kalça kemikleri yassı kemiklerdir.
İlgili 21 soru bulundu
- Yassı kemiklerden biri kafatası kemiğidir. - Aynı zamanda sternum (Göğüs kemiği) bulunur. - Scapula (Kürek kemiği) yine en önemli yassı kemikler içerisinde yer almaktadır.
Uzun kemikler veya boru kemikler örneğin üst kol, uyluk, önkol ve alt bacak kemikleridir. Kısa kemikler: Kısa kemikler, omurları, karpal ve tarsal kemikleri ve kafatasının kısımlarını içerir. Yassı kemikler: Sternum, skapula ve kaburgalar yassı kemiklerdir.
Kısa Kemikler: Eni ve boyu birbirine yakın olan kemiklerdir. El ve ayak bileklerindeki kemikler, omurlar vücudumuzda- ki kısa kemiklerdir. Yassı kemikler: Yassı ve geniş yüzeyli kemiklerdir.
Kafatası kemikleri, kürek kemikleri, kalça kemikleri ve kaburgalar yassı kemiklerdir. Yassı kemikler; göğüs, kafatası, kürek ve kaburga kemiklerinden meydana gelmektedir.
Oynamaz eklemler: Kafatası kemiklerinin birbirlerine eklendikleri yerlerdeki eklemlerdir.
Kafatası, omurgalılarda başı oluşturan kemik bir yapıdır. Yüzün yapılarını destekler ve beyin için koruyucu bir boşluk sağlar. Kafatası iki bölümden oluşur: kranyum ve mandibula. İnsanlarda bu iki kısım, nörokranyum ve en büyük kemiği olarak mandibulayı içeren viscerocranium'dur (yüz iskeleti).
İntrakraniyal basınç, kafatası içinde yer alan organların oluşturduğu dinamik basınç olarak tanımlanmaktadır. Bu basıncın normal değeri yetişkinlerde 0-10 mmHg arasındadır.
Kafatası, beyni çevreleyen ve oldukça sağlam kemiklerden oluşan güçlü bir yapıdır. Sekiz kemiğin birleşmesiyle oluşur. Bu kemikler doğumda birbirlerinden ayrı olup birbiri üzerinde kayabilirler. 3 yaş civarında tüm kemikler birbirleriyle birleşirler ve sütür adını verdiğimiz girintili çıkıntılı bir yapıyı oluştururlar.
Kafatası yassı kemiklerinde içte ve dışta kompakt kemik, orta kısmın da ise spongiyöz kemik oluşturur (12).
22 adet kemiğin birbirleriyle eklemler yaparak oluşturduğu kafa iskeletinin bütününe cranium denilir. Bunlara 1 adet hyoid kemik ile 3 çift kulak kemikçikleri de ilave edilirse toplam 29 adet olurlar.
Kollarımızdaki uzun kemikler arasında pazı kemiği, ön kol kemiği, dirsek kemiği, el tarak kemiği ve el parmak kemiğini sayabilirsiniz. Bacaklarımızdaki uzun kemikler ise kaval kemiği, uyluk kemiği, ayak tarak kemiği, ayak parmak kemiği ve baldır kemiğidir.
Eklemlerimizi yarı oynar ya da oynamaz eklemler ve oynar eklemler olarak iki sınıfa ayırabiliriz. Oynamaz ekleme örnek olarak kafatası kemikleri arasındaki eklemi, yarı oynar ekleme örnek olarak da göğüs kafesimiz ile kaburga kemiklerimiz arasındaki eklemi gösterebiliriz.
Parmak kemikleri uzun kemikler olarak sınıflandırılır. Toynaklıların distal falanksları tırnak ve pençeleri barındırır ve şekillendirir.
Diz kapağı kemiği (Patella): Dizin önündeki küçük ve yassı kemiktir. Uyluk kemiğinin kondilleri arasında troklea adı verilen sığ bir oluk üzerinde kayarak hareket eder. Dizin ekleminin ön tarafını korur. Ön uyluk kaslarındaki gerilimi aşağıya ileterek dizin kıvrılmasını ve düz uzatılmasını sağlar.
Örneğin; ön kol, dirsek, pazı, uyluk, kaval, baldır ve parmak kemikleri uzun kemiklerdir.
El bileği, kısa kemiklerden oluşur. Bu kemikler birbiri üzerine sarılarak, şekil verilebilir menteşe oluşturan, çift sıra kısa kemikleridir.
organların korunmasını sağlayan, çoğunlukla minerallerden oluşmuş, eklem ve bağlarla birbirine tutturulmuş, etrafı kaslarla sarılı yapıya iskelet sistemi denir. Yetişkin bir insanda toplam 206 kemik bulunurken, çocuk yaşlarda vücutta 222-223 adet kemik vardır.
İnsan iskeleti, insan vücudunun iç çerçevesidir. Doğumda yaklaşık 270 kemikten oluşur - bazı kemikler birbirine kaynaştıktan sonra bu toplam yetişkinlikte yaklaşık 206 kemiğe düşer.
Yetişkin bir insanın sağ ve sol ayağında 52 kemik bulunuyor. Ayaklarda bulunan kemikler, insan vücudundaki tüm kemiklerin yaklaşık dörtte birini oluşturuyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri