"Mardin ile özdeşleşmiş bir yemek" Kaburga dolması Mardin için en eski yemeklerden biri diyebilirim.
Mardin'in asırlardır değişmeyen geleneği olan kaburga dolması, özellikle bölgede bayram kahvaltısında tüketiliyor. Asırlardır her evde bayram öncesi kuzu kaburgası alınıp üç tarafı dikilerek hazırlanıyor.
Adıyla sanıyla ve tüm heybetiyle en güzel ziyafet sofralarınızda yer almaya hazır, meşhur kaburga dolmasıyla karşınızdayız. Diyarbakır'ın bu yöresel yemeği, saatlerce pişmiş ve lokum gibi dağılmış kuzu kaburga eti ve derisinin içine doldurulmuş bol baharatlı iç pilav ile servis ediliyor.
Kaburga dolması malzemeleri koyun kaburgası, kuş üzümü, kuzu ciğeri, soğan, çam fıstığı, tereyağı, pirinç, su, yenibahar, karabiber, salça, tuz olan et yemeğidir. Osmanlı mutfağında yer alır. Diyarbakır'da yapılmaktadır. Mardin'de yapılmaktadır.
Kaburga, kemikli ve lezzetli bir et türü olarak dikkat çekmektedir. Kaburga, hayvanın göğüs boşluğunun iki yanında yer almaktadır. Bu etin az yağlı ve gevşek dokulu bir yapısı bulunmaktadır. Kaburgayı tavada, fırında veya ızgarada yapmak son derece kolaydır.
İlgili 30 soru bulundu
Mardin Kaburga Dolması, bir yaşına basmış kuzunun sağ kaburgasından yapılır. Çünkü kuzular sol tarafına doğru yattıkları için sol kaburgaları daha serttir. Bu yüzden de daha yumuşak olan sağ kaburganın içine yörede “haşu” olarak isimlendirilen iç pilav konulur ve dikilerek pişirilir.
Çorum'un İskilip ilçesinde; Deveci ve Köse Dağı eteklerindeki köylerde yapılmakta olan Ca Dolması olarak da bilinen geleneksel bir yemektir. Düğünlerde dolmacı adı verilen aşçılar tarafından hazırlanır.
Sosunuzu dana kaburganın üst kısmına, iyice yedirerek sürün. Eti bu sosla güzelce ovarak lezzetlerin birbirlerinin içerisine geçmesini sağlayın. Sürme işlemi tamamsa tüm kaburgayı önce yağlı kağıda sonra da alüminyum folyoya sararak önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında 3-3.5 saat pişirin.
Kuzu kaburgaları zeytinyağı ve kekikli sos ile marine edip buzdolabında dinlendirin. Daha sonra tavaya bir miktar yağ ekleyin ve kızdırın. Kızgın tavanın üzerine kaburgaları koyun ve 5 dakika pişirin. İki tarafı toplam 10 dakika sürebilir.
Kuzu kaburga haşlama, soğan, patates, pul biber, karabiber, zeytinyağı ve ortalama 4 – 5 bardak su ile pişirilir. Tüm malzemeleri tencere içerisine ekleyin ve tencerenin yarısına kadar su doldurun. Ortalama 35 dakikada yemeğiniz hazır hale gelecektir.
Çorum Tandır Kebabı kuzu etinden yapılan, adından çok tadı ile meşhur bir lezzettir. Çorum İl Merkezinde sadece tandır kebap yapan ve satan çok sayıda lokanta vardır.
Diyarbakır Kuru Dolması 20.08.2021 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.
Gastronomik değerlerinden sembusek, ikbebet, kibe, kaburga dolması ve imlebes (badem şekeri) için coğrafi işaret alan Mardin, hem kebap hem tencere yemekleri ile de ünlüdür. Soğan Kebabı, Kibbe (İşkembe Dolması), Dobo, Zingil ve İrok (Mardin usulü içli köfte) şehrin en ünlü yöresel yemekleri arasında.
İlk olarak etleri 1 gece önceden marine etmeliyiz. Bunun için bir kaba yarım soğanın suyunu sıkıp zeytinyağı, süt ve baharatları ekleyip karıştırıyoruz. İçerisine kaburgaları da ekleyip sosa buluyoruz ve dolapta 1 gece bekletiyoruz.
Diyarbakır'ın en popüler yemeği olarak bilinen Meftune, etli yemekler kategorisinde yer almaktadır. Meftune eti ile hazırlanan yemeğin baharat ve soslarla akşam yemeklerinde servis edildiği bilinmektedir. Salça ve yoğurt ile hazırlanan Pıçık yemeği, Diyarbakır'ın ünlü yemekleri arasında yer almaktadır.
Sungurlu ( Çorum) Köftesi - Nefis Yemek Tarifleri.
Giresun'un en meşhur yemekleri pancar çorbası, fasulye turşusu ve fasulye kavurmasıdır. Yörede Giresun ismiyle anılan ürünler; Giresun fındığı, Giresun kirazı, Giresun simidi, Giresun pidesi, Giresun kadayıfı, Giresun güllacı ve Giresun pastasıdır.
Gastronomi Şehirleri: Mutfak Mirasımız!
Unesco tarafından şu an için 3 şehir birbiriyle yarışmakta. Antep, Afyon ve Hatay illeri Türkiye'nin gastronomi şehirleri olarak dünya genelinde tanınmaktadır.
Buna göre tüm dünyada en çok sevilen yiyecek açık arayla makarna. Makarnayı ise pilav, pizza ve tavuk takip ediyor. En sevilen yiyecekler listesine büryan 35'inci sıradan, kebap 51'nci, turşu ise 55'inci sıradan girdi.
Yapılan çalışma sonucu, çeşitlilik açısından Türkiye'nin en zengin mutfağına Gaziantep'in sahip olduğu ve Gaziantep mutfağının tam 291 çeşit yemek, tatlı ve içecekten oluştuğu açıklanmıştır. İkinci sırada Elazığ'ın geldiği ve Elazığ mutfağının 154 çeşit yemek, tatlı ve içecekten oluştuğu belirtilmiştir.
Etin üstünü 3 parmak geçecek kadar su ilave edin. Arzunuza göre tuz, karabiber, kekik ve biberiye ilave edin. Tencerenin kapağını kapatın. 1 saat kadar pişirin.
Düdüklü tenceremize yağ doğranmış soğanı ekleyip pembelesene kadar kavuralım. Sebzeleri ekleyip karıştıralım. En son hazırladığımız eti soslarla birlikte düdüklü ye alıp üzerini geçmeyecek şekilde sıcak su ekliyoruz ve ağzını kapatıp 40- 60 dk arası pişirelim. Pişen yemeğimizi düdüklü de soğuması için 15 dk bekleyelim.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri