Buna bağlı olarak benzinin beklenen özgül ağırlığı 0,680-0,760 gr/cm3 'tür. Motorinin bağ sayısı fazla olduğu için yoğunlu da daha fazladır. Bu durumda 1 litre motorin daha ağırdır.
Benzin daha hafiftir ve mazottan çok daha hızlı tutuşur. Mazot daha zor tutuşmakla birlikte hacim birimi olarak benzine nazaran daha fazla enerji sağlar. Böylece yük taşımak, uzun yol almak gibi performanslar için mazotlu motorlar; hızlı ivme ve süratle yol almak için ise benzinli motorlar geliştirilmiştir.
Aşağıdaki kaynakta motorin yoğunluğu 820-860 kg/m3 olarak verilmiş. Bu durumda motorinin lt/kg olarak ifadesi ; 1,1628 litre/kg - 1,2195 litre/kg arasındadır. Bu demektir ki, 1 kg motorinin litresi 1,1628 ve 1,2195 arasında değişir.
Mazot da benzin gibi suya göre daha hafif olsa da benzine göre daha ağırdır. Mazot öz ağırlığı yaklaşık olarak 0,85 olup, buda 1 litre mazotun yaklaşık olarak 850 gram geldiğini göstermektedir.
Örneğin; 1 litre su kg'a eşit olurken, 1 litre benzin o.73 kg'dır. Bu durum, benzinin özgül ağırlığının sudan hafif olduğunu gösterdiğinden benzin suya akıtıldığında suyun üzerinde yüzecektir. Eğer özgül ağırlığı kgʻdan büyük olsaydı, o zaman madde sudan ağır olacak ve suyun dibine çökecektir.
İlgili 25 soru bulundu
Benzinli motorlar karbüratör ile çalışan içten yanmalı motorlardır. Karbüratör yakıt ve havanın karıştırılması işlemini motorun dışınmda yapar. Dizel motorlarda bu işlem motorun içinde yapılır. Benzinli motorlarda ise motor dışında gerçekleşir ve motor içerisine benzini buharlaştırarak verir.
Yalnız konu emisyon ve dizel motorun atmosfere saldığı CO2 oranının benzin motorundan yaklaşık %16 daha az olduğu görülmektedir. Her kilometrede 16 gr dan daha az CO2 yani karbon dioksit gazı salan dizel motorlar, bu değerlerden daha temiz görünmektedir.
Aynı model, aynı motor hacimdeki araçlarda yapılan tespitlere göre; -1 litre benzinle ortalama 14.7 km yol kat edilirken, - 1 litre otogaz-LPG ile 11.36 km yol kat edilmektedir. -1 litre mazot yani motorinle ise yaklaşık 22.22 km yol kat edilmektedir.
Dolayısıyla 1 litre su, 1000 gram; yani 1 kilogram değerine eşit olmaktadır. Bu durumda yarım litre su da 0,5 kilograma denk gelmektedir. Su ve süt arasında özgül ağırlık bakımından bir miktar farklılık vardır. Ufak bir hesap yapıldığında, 1 litre sütün 1032 gram, yani 1,032 kilograma denk gelmektedir.
1 kg zeytinyağı 1,0989 lt ye tekabul ediyor.
Yani sonuç olarak 1 litre motorinin kilosu 0,820-0,860 kg arasında değişir. Buna bağlı olarak benzinin beklenen özgül ağırlığı 0,680-0,760 gr/cm3 'tür. Motorinin bağ sayısı fazla olduğu için yoğunlu da daha fazladır. Bu durumda 1 litre motorin daha ağırdır.
Suyun yoğunluğu santimetreküpte yaklaşık 1 gram. olduğundan, 5 litre su (5x1'den) yaklaşık 5 kilogram. ağırlığındadır.
Ancak 1 ton saf su 1000 litre etmektedir.
Benzinli araçların yakıt tüketimi, dizel araçlara göre daha fazladır ve güç üretimi de daha zordur. Ancak dizel araçlar daha ekonomik olmasına rağmen, benzinli otomobiller yakıt ateşlemesinde daha iyi olduğu için çok daha çabuk hızlanır ve aynı zamanda seri bir kullanım sunar.
Benzin daha hafiftir ve mazottan çok daha hızlı tutuşur. Mazot daha zor tutuşmakla birlikte hacim birimi olarak benzine nazaran daha fazla enerji sağlar. Böylece yük taşımak, uzun yol almak gibi performanslar için mazotlu motorlar; hızlı ivme ve süratle yol almak için ise benzinli motorlar geliştirilmiştir.
LPG'li araçlar
LPG, benzine ve dizele göre daha ucuz olan bir yakıt türüdür.
Ancak sıvı yağın yoğunluğu santimetreküpte yaklaşık 0,9 gram olduğu için, 5 litre sıvı yağ (5x0,9'dan) yaklaşık 4,5 kilogram ağırlığındadır. Tabii kap ağırlığını da unutmamak gerekir.
önce litreyi gram, kilogram cinsine çevirmemiz gereklidir. - 1 litre --- 1000 gram eder. - Özkütlesi 0,90 --- 900 gram yapar. buna göre 1 litre zeytinyağı 900 grama eşit deriz.
1 litre kum 1,4-1,5 kilo oluyor. Kumdan kuma oran fark ediyor tabi. 1 kilosu da 0,7-0,8 litre eder.
Bu işlemlerde şu formül kullanılabilir: yapılan kilometre/ yakılan yakıt miktarı=1 litre. Yakıt tüketimi her araca göre değişse de ortalama olarak bu konuda bilgi vermek mümkün olabilir. Bu konuda şunlar söylenebilir: 1 litre benzin ile ortalama olarak 14.7 km yol kat etmek mümkün olur.
Örneğin herhangi bir markanın bir modelinin yakıt sarfiyatı 4,5 l/100 km şeklinde ifade edilir. Buradan yola çıkılarak basit bir matematik hesabı ile aracın 300 km mesafede yakıt tüketimi hesaplanabilir. Söz konusu araç 300 km mesafede 4,5x3=13,5 l benzin harcayacaktır.
Güncel bugün Motorin Litre fiyatı 40,07 şeklindedir.
Dizel araçların silindirlerinde meydana gelen ateşlemeler, benzinli motorlara göre çok daha şiddetlidir ve bu nedenle motorun daha ağır ve sağlam olması gerekir.
Benzinli Motor Ve Dizel Motor Farkı
Kısa sürede artan hızlarda benzin daha idealdir. Bu durum mazotta sabit hızlarda geçerlidir. Mazotlu motorlar yük taşımak ve uzun yol almak gibi performanslar için geliştirilmiştir. Benzinli motorlar ise hızlı ivme ve süratle yol almak için geliştirilmiştir.
Dizel motorların birçok avantajı ve dezavantajı bulunuyor. Yakıt bakımından tasarruflu olması en büyük avantajı. Benzinli araçlara göre motorunun %20 daha fazla verimli olması, daha fazla tork üretmesi, %15 daha az emisyon sağlaması ve %25 daha az yakıt harcaması dizel aracın faydaları arasında sayılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri