Dalak; yaklaşık olarak yumruk büyüklüğünde, sol kaburganın hemen altında, mideyle komşu bir organdır.
Her bir kaburga kemiği altında anatomik olarak birer adet atardamar, toplardamar ve sinir dokusu yerleşir ve bu damar-sinir paketi göğüs duvarının kanlanmasını ve sinirsel uyarılmasını sağlar.
Vücudun sol tarafında kaburgalara yakın bölgelerde kalp, akciğer, dalak, pankreas, mide ve böbrek gibi organlar yer alırken sağ tarafta karaciğer bulunur.
Sağ kaburga altında ağrı, aslında karın bölgesindeki bir sorunun belirtisi olabilir. Karın bölgesindeki organlar, sağ kaburga altında da ağrıya neden olabilir. Örneğin, karaciğer, safra kesesi, pankreas ve böbrekler sağ kaburga altında ağrıya neden olabilir.
Kalın bağırsakta gaz sıkışması: Sindirim sistemi problemleri, özellikle kalın bağırsakta gaz birikmesi ve sıkışması sol kaburga ağrısına yol açabilir.
İlgili 40 soru bulundu
Gaz Sancısı Nerelere Vurur? Gaz sancısı sıklıkla mide ve bağırsaklarda ortaya çıkma eğilimi gösterir. Ancak aşırı gaz birikmesi bazı kişilerde göğüs ağrılarına neden olabilir. Bunun yanı sıra bağırsakların sağ tarafında gaz birikmesi safra veya apandisi etkileyebilir.
Bağırsakta ki yararlı bakterilerin solunum esnasında yutulan hava ile beslenmede tüketilen gıdaların fermente edilmesi sonucu, midede ve bağırsaklarda gaz oluşumu gerçekleşir. Oluşan gaz sağlıklı bir şekilde dışarı atılamadığı takdirde birikir ve gaz sancılarına sebebiyet verir.
Göğsün sağ tarafında oluşan ağrılar genellikle akciğer sorunları, reflü, hazımsızlık ve kaburga hasarları gibi nedenlere bağlı olarak gelişebilmektedir. Sağ göğsün altında bıçak saplanır gibi ağrı hissi ise kaburga yaralanmaları ve mide hastalıklarında sıklıkla görülen bir şikayettir.
Göğüs cerrahisi, göğüs kafesi içerisinde bulunan (kalp hariç), göğüs kafesini oluşturan bütün dokuların doğumsal hastalıkları, kanserleri, iltihabi ve benzeri hastalıkları ile travmalarının cerrahisiyle ilgilenen tıbbi birimdir.
Karın sağ üst bölümünde olan ağrılardan karaciğer, safra kesesi ve yollarının hastalıkları ve ülser sorunları sorumlu olabilir. Karın sol üst bölümünde olan ağrılarının sebebi dalak, pankreas, ve karın şah damarının (aorta) hastalıkları olabilir.
Sağ Göğüs Altı Ağrısı Nedenleri Nelerdir? Sağ göğüs altı ağrısı, sindirim sistemi sorunları, karaciğer veya safra kesesi problemleri, kas-iskelet sistemi sorunları veya akciğer hastalıkları gibi çeşitli nedenlerden kaynaklanabilir.
Tedavi Yöntemleri
Kaburga ağrısının tedavisi, ağrının nedenine bağlı olarak değişebilir. Eğer kaburgalarınız zorlanmışsa, dinlenmek ve ağrılı bölgeyi soğuk kompreslerle tedavi etmek yararlı olabilir. Ayrıca, ağrı kesiciler de ağrıyı hafifletmeye yardımcı olabilir.
Sağ Üst Karın Ağrısı
Sağ böbreğiniz de bu bölgede bulunur. İnce ve kalın bağırsağınızın ilk bölümleri de buradan geçer. Sağ üst karın ağrısı büyük olasılıkla karaciğer hastalığı veya safra kesesi hastalığı ile ilişkilidir, örneğin: Hepatit (alkolik, toksik, metabolik, viral veya otoimmün).
Dalağımız, sol göğüs kafesinin hemen altında bulunan bir organdır. Enfeksiyon, karaciğer hastalığı ve bazı kanserler dahil olmak üzere birçok durum, splenomegali olarak da bilinen dalak büyümesine neden olabilir.
Karın üst bölümünde, göbek ile kaburga kafesi arasındaki bölgeden ve tam orta hattan kaynaklanan fıtıklara epigastrik fıtık adı verilir.
Aşırı ruhsal gerilim ve korku gibi ruhsal problemler de sırt ağrısına sebebiyet verebilir. Obezite, viral enfeksiyonlar, kemik bozuklukları, travma, omurga hastalığı, disk kayması, kas veya bağ doku hastalığı, böbrek, kalp, akciğer ve yemek borusu gibi iç hastalıklar, tümörler de sırt ağrısı neden olabilir.
Kaburga ağrısı ne zaman tehlikelidir? Kaburga ağrısının şiddetli bir şekilde devam ettiği ve geçmediği durumlarla birlikte derin nefes alırken zorlanma meydana geliyorsa zaman kaybetmeden doktora başvurulması gerekir.
Bu belirtileri olan kişiler mutlaka Göğüs Hastalıkları Bölümüne başvurmalıdırlar ve göğüs hastalıkları uzmanlarınca tedavi edilmelidirler.
Ortopedi ve Travmatoloji Bölümü, kas-iskelet sistemindeki doğumdan gelen ve sonradan ortaya çıkan hastalıkları ile ilgilenmektedir.
Göğüs kemiğinin arkasındaki göğüs ağrısı kalp krizinin en önemli belirtisidir. Ağrının özellikleri: Ağrı göğüs ortasındadır, 20 dakikadan fazla, genellikle de saatlerce sürer. Ağrı, şiddetli ve künt vasıftadır.
Göğüs kafesi ağrısına yaygın olarak kaburga kırılması, kas çekilmesi gibi yaralanmalar, göğüs kafesinde ki kıkırdak iltihaplanması, üst solunum yolu, bronşit ve zatürre gibi enfeksiyonlar, akciğer enfeksiyonu ve kanseri, akciğerde arter tıkanıklığı ve fibromiyalji neden olur.
Göğüs bölgesindeki kas gerilimi, kaburga problemleri veya mide sorunları gibi fiziksel nedenlerin yanı sıra stres veya anksiyete gibi psikolojik faktörler de göğüste batma hissine yol açabilir. Ayrıca, nadiren de olsa kalp sorunları gibi ciddi sağlık sorunları da bu semptomun bir belirtisi olabilir.
Bağırsak gazının en sık sebebi yutulan havadır. Hızlı yemek yemek, içecekleri kamış kullanarak içmek, sakız çiğnemek, şeker emmek, sigara içmek ve gevşek takma diş kullanmak hava yutmayı kolaylaştırır. Geğirti ile midede biriken aşırı gaz, yemek borusuna oradan da ağız yoluyla geri atılması ile oluşur.
Gaz sıkışması karın ağrılarıyla başlayıp, sırta kadar vurabilmektedir. En doğru olanı gaz sıkışması ağrıları yaşandığında en yakın sağlık merkezine başvurmaktır. Gaz sıkışmasının ağrısı bel ve kasıklara da vurabilmektedir. Gaz, ağrıya, rahatsızlığa ve utanmaya neden olabilir ancak ciddi bir sorun değildir.
Kötü kokulu gaz çıkartma (yellenme) nedenleri: huzursuz bağırsak sendromu (İBS), kalın bağırsakta iltihap (enfeksiyöz kolit), iltihabi bağırsak hastalığı, bağırsakta emilim bozukluğu (malabzorpsiyon) ve Çölyak hastalığı gibi sorunların varlığında görülür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri