Uyku Anksiyetesi (Kaygısı) Bozukluğu/Kabus Bozukluğu: Genellikle uyku döneminin ikinci yarısı sırasında meydana gelir. Bu uyku bozukluğunda kişi çoğu zaman hayat güvencesi tehditleri içeren uzun ve son derece korkutucu rüyalar görür.
Kabus görmek, birçok farklı nedenle ortaya çıkabilir. Stres, travmatik tecrübeler, kaygı, uyku bozuklukları, ilaç kullanımı ya da bazı tıbbi durumlar kabusa temel hazırlayabilir. Örneğin post travmatik stres bozukluğu yaşayan bireyler sürekli olarak kabus görmektedir.
Kabus Bozukluğu Tedavisinde kullanılabilecek çok sayıda ilaç tedavisi seçeceğinin yanısıra, kognitif davranışsal terapiler, kas gevşetme teknikleri eğitim, hipnoz ve EMDR gibi yöntemler de kullanılabilir.
Kabus bozukluğu veya rüya kaygısı bozukluğu sık sık kabus görme ile karakterize sık görülen bir uyku bozukluğudur. Sıklıkla kabus bozukluğunda kişi kabuslarında kendisinin çaresiz ve korku dolu bir durumda olduğunu gözlemler. Uykunun REM döneminde ortaya çıkar.
İnsomnia, kişide başka bir sağlık sorunu ile ilişkili olmaksızın yalnızca uykusuzluk şeklinde görülebileceği gibi astım, artrit, depresyon, mide yanması ve kanser gibi pek çok hastalığa bağlı olarak da oluşabilir. Ayrıca kullanılan ilaçlar ve alkol tüketimi de insomniaya yol açabilir.
İlgili 35 soru bulundu
Bu bakımdan insomnia (uykusuzluk) hastalığının tedavi edilmemesi, yetersiz ve kalitesiz uykuya yol açarak aşağıdaki komplikasyonların gelişebilmesine olanak verir: Obezite ile birlikte kalp-damar sağlığının bozulması Diyabet, yüksek tansiyon gibi kronik rahatsızlıklar.
Nedeni ise bir proteinin şeklinin bozulması ve beyne zarar vermesi. Bu durum insomnia ile birlikte terleme, iktidarsızlık, çarpıntı, yürüme güçlüğü, kilo kaybı, anksiyete ve hatta bunamaya bile neden oluyor. Genelde orta yaşlarda başlayan hastalık 7 ay ile 3 yıl arasında ölüme kadar götürebiliyor.
Kabus görmeyi engellemek için kabusun kaynağını bulmak gerekir. Kişi yatmadan önce uzun bir süre yemek yememeye yağlı, baharatlı ve acı yiyeceklerden uzak durmaya dikkat etmelidir. Sürekli kabus gören kişinin ilaçları gözden geçirilmeli ve gerekli durumlarda psikolojik yardım alması sağlanmalıdır.
Uyku bozukluğu yaşanıyor ise eğer o vakit öncelikle nöroloji polikliniğine başvurulmalıdır. İlgili uzman doktor kontrolü altında gerekli tanı ve tedavi yöntemleri ele alınır.
Çocukların derin uykuya daldıktan sonra 1 ila 2 saat içerisinde çığlık, korku veya titreyerek uyanmasına uyku terörü denir. Uyku terörü diğer bir adıyla gece terörü olarak da bilinen uyku bozukluğudur. Bu durum genellikle uyurgezerlik ile eşleştirilebilir.
D vitamini eksikliği, demir eksikliği, B12 eksikliği, B6 ve B2 vitamini eksikliği, kalsiyum eksikliği yetişkinlerin yanı sıra çocuklarda da uykusuzluğa neden olabilir. Özellikle D vitamini eksikliği yaşayan kişilerde uykusuzluk sıkça görülebilir.
Çocukluk çağındaki gelişimsel olarak izlenen gece korkuları sıklıkla uykuya dalmakta zorlanma, karanlıktan korkma, kabuslar olarak sıralanabilir. Duyulan tıkırtı vb. sesler, izlenilen çizfilm/ filmlerdeki canavarlar, karanlık, hırsız ve hayalet korkuları en sık ifade edilen gece korkularıdır.
Sık sık kabus görüyorsanız bilinçaltınızda kalanlar nedeni ile olabilir. Bu durumdan kurtulabilmek için zihin temizliği yapabilirsiniz. Meditasyon gibi alanlara yönelerek zihin temizliğini rahatlıkla yapabilirsiniz. Bazen sadece müzik dinlemek bile yararlı olacaktır.
Okunuşu: "Euzü bi-kelimâti'l-lâhi't-tâmmeti min ğadabihî ve 'ıkâbihî ve şerri 'ıbâdihî ve min hemezâti'ş- şeyâtîni ve en yehdurûn." İyi rüya Allah'tan, kötü rüya ise şeytandandır. İyi rüya gören kimsenin onu Cenâb-ı Hakk'a nisbet etmenin yanında, bunu bir nimet bilerek Allah'a hamdetmesi gerekir.
Bireyin uyku düzenini bozan ve parasomnia olarak da adlandırılan gece terörü hastalığı; uykuya dalarken, uyku esnasında, uyku aşamalarında ve uyanma sırasında ortaya çıkabilen anormal hareketleri, davranışları, algıları, duyguları ve hayalleri içerir. Birçok insan hayatlarının bir evresinde gece terörü ile yüzleşir.
Süt ve yoğurt uykuya dalmayı kolaylaştırıyor. Yatmadan 1-2 saat önce tüketebilirsiniz. Rezene, papatya ve kedi otu gibi bitki çayları da uykuya dalmanıza yardımcı olabiliyor. Alkolün uykuya dalmayı kolaylaştırıldığı düşünülse de, yapılan çalışmalarda uyku kalitesini bozduğu kanıtlanmış.
Devlet Hastanesinde Uyku Testi
Devlet hastanesinde de uyku testi yapılmaktadır. Ancak her devlet hastanesinde olup olmadığı konusunda araştırma yapmalısınız. Bu konuda mutlaka araştırma yapmanız gerekmektedir. Devlet hastanesinde yaptırdığınız uyku testi Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından karşılanmaktadır.
Aşırı uyku isteği olarak tanımlanan hipersomnia, ana uyku evresi 7 saat ve fazla sürmesine karşın, aynı gün içinde tekrar eden uyku evreleri oluşumu ya da birden uykuya dalma hâlidir. Hastalar gece kesintisiz olarak yeteri kadar uyusalar bile gündüz gelen uyku atakları ile uyuma ihtiyacı hissederler.
Rüyada kabus görmek; huzursuzluğu ve zihin bulanıklığının artmasını ifade etmektedir. Aslında bir uyarı niteliğinde olan bu rüya aynı zamanda normal rüya olarak yorumlanmaz ve sayılamaz. Özellikle rüyada kâbus görmek; var olan düşmanlardan zarar görülemeyeceğinin da işaretidir.
Kötü rüyaların şeytandan olması ile kötü rüya görenin uyandığında Allah'a sığınıp soluna üç defa tükürmesinde bir çelişki yoktur. Şeytan insana soldan yaklaşıp, gerek uyanıkken gerekse rüyada kötü vesveseler verdiği için, Peygamberimiz (asm) bu şekilde bir tavsiyede bulunmuştur.
Normal bir kâbustan uyandırmak gereksiz olsa da bunun kişiye kalp krizi geçirteceğine dair olan inanç yanlıştır. Bu, sadece tekrar uyku dalmak için biraz çabalamayı gerektirir ancak kalbinizi etkilemez.
Geceleri uykuya dalmakta zorluk çekme. Gece uyanmak. Çok erken uyanmak. Gece uykusundan sonra dinlenmiş hissetmemek.
Psikofizyolojik insomni en sık görülen kalıcı uykusuzluk hastalığıdır. Öğrenilmiş uykusuzluk, kronik uykusuzluk diye de adlandırılır. Herhangi bir faktörün tetiklediği uykuya dalmakta zorluk, bu faktörün ortadan kalkması durumunda da devam ederek süregen hale gelir.
İnsomnide en çok kullanılanlar: Diphenhydramine (Benadryl), Doxylamine (Unisom), Hydroxyzine (Atarax, Vistaril)'dir. Yaygın kullanımlarına rağmen uykuya dalmada etkileri fazla değildir. Uykunun kalitesini bozan ve ertesi gün uykululuk yapan ilaçlardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri