Turpgiller ; Brassica cinsi bitkilerin bir parçasıdır. Brokoli, roka, çin lahanası, brüksel lahanası, lahana, karnıbahar, turp, şalgam, su teresi gibi sebzeleri içermektedir (1,2,3,4).
Turpgiller familyası; brokoli, karnabahar, lahana, brüksel lahanası, turp, şalgam, roka ve tere gibi sebzeleri içermektedir.
Kök: Kazık kök yapısına sahiptirler. Yapraklar: İlk oluşan yapraklar saplıdır. Lahana ve karnabaharda genç yapraklar (İç kısımdaki) sapsızdır.
Çoğunlukla tek yıllık • Otsu yapıda • İnsan beslenmesinde kullanılan • Kök, gövde, yaprak, sürgün, çiçek, meyve ve tohumları tüketilebilen • Çiğ veya pişirilerek tüketilebilen bitkilerdir.
“Mısır, mısır bitkisinin çiçeğinden/tohum taslağından elde edilen bir tohumdur” diyor. “Dolayısıyla teknik açıdan bir meyvedir.” Daha doğrusu mısır, tohum zarfının tohum zarıyla sıkıca kaynaştığı (şeftalide olduğu gibi etli kısım) bir meyve tipi olan buğdaysı meyvedir.
İlgili 21 soru bulundu
9) Bamya. Sebze yemekleri denildiğinde akıllara gelen bamyanın bir meyve olduğunu söylesek? Çok ilginç olabilir fakat bamyanın içinde bulunan çekirdekler, bamyanın meyve olduğu gerçeğini değiştirmez. Metabolizma için çok faydalı olan bamyayı yerken artık bir meyve olduğunu hatırlayabilirsiniz.
Her ne kadar meyve ve sebze terimleri birbirlerine zıt anlamda kullanılmaktaysa da aslında botanik açıdan meyve kabul edilen birçok bitki kısımları mutfaklarda sebze olarak kullanılır. Örneğin patlıcan, domates, kabak gibi sebzeler aslında botanik bakımdan aynen erik, kayısı, şeftali gibi meyve sayılmaktadırlar.
Şalgam kökleri sebze olarak yenilen turpgillerden bir bitkidir.
Bakla, baklagiller (Fabaceae) familyasına adını veren, gıda ve yem bitkisi olarak tarımı yapılan tek yıllık bir bitkidir.
Lahana (Brassica oleracea) veya kelem, turpgiller (Brassicaceae) familyasından, geniş ve kalınca kat kat yaprakları olan, güz ve kış sebzesi olarak yetiştirilen ve birçok türü olan bitki.
İki çeneklilerden, turp, hardal, lahana, karnabahar, kaşık otu vb. bitkileri içine alan geniş bir familya.
Çok fazla fermantasyona uğramasından dolayı aşırı şişkinlik ve gaz şikayeti görülme olasılığı yüksek besin grubudur. Bunun için çiğ tüketmek yerine pişmiş tercih edilebilir. Ayrıca turpgiller ailesinin tiroit problemleriyle de ilişkilendirildiğini biliyoruz.
Bu familya içinde serin ve ılıman iklim kuşağında yetişen 40 cins, 200 kadar tür vardır. Önemli cinsleri şunlardır. Şalgam, kolza ve lahana gibi önemli Brassica türleri Avrupa'nın birçok yerine, Kuzey Asya'ya, Kuzey Amerika'ya ve Güney Okyanusya'ya dağılmış durumdadır.
Bal, arılar tarafından çiçeklerden ve meyve tomurcuklarından alınarak yutulan nektarın arıların bal midesi denilen organlarında invertaz enzimi sayesinde kimyasal değişime uğramasıyla oluşan ve kovandaki petek hücrelerine yerleştirilen çok faydalı bir besindir.
Kestane ağaçta yetişen bir ürün olması nedeniyle meyve olarak kabul ediliyor. Herkesin severek tükettiği kestaneler, günümüzde meyve çeşitleri arasında yer almaya devam ediyor. Kestane meyve özelliklerini taşıyan bir yiyecek türüdür.
Bizim ihtiyaçlarımızı karşılamamız için dört temel besin grubundan tüketmemiz gerekir. Mantar ise sebze grubunda yer almaktadır.
Lifli yapısı sayesinde diyet listelerinin vazgeçilmezleri arasında bulunan pırasa, bağışıklık sistemini güçlendirmek için de etkili bir sebze olarak tanımlanıyor.
Muz (Musa), Güneydoğu Asya'nın tropikal bölgelerinde doğal olarak yetişen bir ağaçsı bitkiye ve bu bitkinin yeşil kabuklu (bazı türlerinde kırmızı veya pembe kabuklu) uzun meyvelerine denir. Dünya üzerinde meyvesi belki de en fazla tüketilen bitkilerden biridir.
Havuç (Daucus carota), maydanozgiller (Apiaceae) familyasından, koni biçimindeki etli kökü için sebze olarak yetiştirilen iki yıllık otsu bir kültür bitkisi.
Soğan, patates, ıspanak, marul gibi yiyecekler ise sebze sınıfına girer.
Doğrulanmış Cevap. Merhabalar, Mercimek ve Nohut birer sebzedir.
Ceviz, Juglandaceae (cevizgiller) familyasının Juglans cinsinden, tek tüysü yaprakları karşılıklı dizilmiş ve aromatik kokulu ağaç türlerinin ve bu ağaçların meyvelerinin ortak adı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri