Bunlar arasında günlük sıvı tüketimini arttırmak, kuru kayısı, incir, erik ve mürdüm eriği gibi kuru meyvelerin, elma, üzüm ve avokado gibi taze lifli meyvelerin, ıspanak, lahana, kızılcık, kereviz, pancar, pırasa, baklagiller gibi bol lifli sebze ve gıdaların tüketimine yer vermek en etkili yöntemler arasındadır.
Buna ek olarak, dışkılama sırasında makat çevresindeki kasların sürekli kasılı kalması ve yeterince gevşeyememesi dışkının dışarı atılmaya çalışılması sırasında makat çevresinde çatlaklar gelişmesine (anal fissür) neden olabilir. Bu da ağrılı dışkılamaya yol açar.
Dışkının büyük, kuru ve sert olması Dışkıyı çıkartırken zorlanma ve ağrı yaşanması Karın ve mide ağrısı yaşanması Dışkı çıkartıldığı halde bağırsaklarınızı tam olarak boşaltmadığının hissedilmesi.
Kabızlığın geçmemesi özellikle bebeklerde ve yaşlılarda ciddi sağlık problemlerine yol açabilir. Dışkının uzun süre bağırsaklarda kalması bağırsak dokusunda hasar meydana getirebilir veya kişide su ve elektrolit dengesinin bozulmasına da neden olabilir.
Dışkılama sıklığında azalma olması ile birlikte aşırı zorlanma, alt karın bölgesinde dolgunluk hissi, sert dışkı, dışkılama olduğu halde tamamen rahatlayamama hissi gibi şikayetlerin bulunmasına kabızlık denir.
İlgili 31 soru bulundu
Kalın Bağırsak Ağrısı Nereye Vurur? Bağırsak ağrısı çoğu zaman mideye vuran bir ağrıdır. Eğer bağırsak ağrısı çekiyorsan muhtemelen mideniz de ağrıyordur. Bu durumda mide ile beraber ağrının karın ve kasık bölgelerine vurması da karşılaşılan bir semptomdur..
Yemekle ve asit baskılayıcı ilaçlarla bu ağrı azalmaktadır. Ağrı bazen sırta vurmaktadır. Bunlara bulantı, kusma, kilo kaybı, siyah renkli dışkılama ve ishal eşlik edebilir.
Lifli gıdalardan fakir beslenmek, günlük alınan sıvı miktarının yetersiz olması, hareketsiz yaşam, dışkılama hissi olup tuvalete gitmemek, sık ve fazla miktarda müshil ve lavman kullanımı, şeker (diyabet) hastalığı, huzursuz bağırsak sendromu ve çölyak hastalığı gibi sağlık problemleri kabızlığın nedenleri arasındadır.
Aşırı yemek, mide ve bağırsaklardaki gaz sıkıştırmaları, kabızlık, az sıvı tüketilmesi durumlarında da çarpıntı görünmesi mümkün. Özellikle sessiz ortamlarda kendini dinleyen kişiler kalp atımlarını duyabilirler ve bunu yanlışlıkla çarpıntı olarak tanımlayabilirler.
Dışkının makatın ağzına takılması, hastaların yaşamını kısıtlayan ve bezdiren bir durumdur. Tıkayıcı tipte dışkılama genellikle; ileri düzey makat çatlaklarında, makat sarkmalarında, ileri düzey hemoroidlerde, rektosellerde, aşırı kasılmalarda ve makat çıkışında ülser oluşması durumlarında görülmektedir.
Günlük rutini ve psikolojiyi olumsuz yönde etkileyebilen kabızlık, Türkiye'de oldukça sık görülen bir rahatsızlık. Birçok faktöre bağlı olarak gelişen kabızlık hali, eğer ilerlerse makat yırtığı vb. gibi şikâyetlere yol açabilmektedir.
Bazı durumlarda ise kabızlık mide ağrısı, bel ya da bacak ağrısı da yapar.
Özelikle kabızlıkta gaita uzun süre beklediğinde toksikler kasın içersine girmeye başlarlar, yada bağırsağın bu noktaları sert ise o zaman da kasın hareketi kısalır ve bel ağrısı olarak karşımıza çıkar.
Bazı insanlar günde 3 kez tuvalete çıkabilirken bazıları ise haftada 3 kez çıkabilir. Kabızlıktan bahsedebilmek için kişinin haftada 3'ten az tuvalete çıkıyor olması gerekir. Eğer haftada bir tuvalete çıkma söz konusuysa ciddi bir kabızlık olabilir. Kabızlık iki haftadan fazla sürüyorsa mutlaka hekiminize başvurun.
Bağırsaklar Bele Vurur Mu? Bağırsak ağrıları, gıdalara karşı olan alerjiden ve bağırsak enfeksiyonu sebebiyle gerçekleşebilir ve bu bağırsak ağrısı hem bele hem de sırta vurabilir.
B12 vitamini eksikliğinin diğer belirtileri arasında iştahsızlık, kabızlık, ve kilo kaybı görülür.
Tedaviye rağmen düzelmeyen kabızlıklarda mutlaka bakılması gereken bazı tahliller vardır. Tiroid hormonları, kan kalsiyum düzeyi, serum kurşun düzeyi, ter testi (kistikfibrozis açısından), çölyak hastalığı tahlilleri, sakral gamze varsa sakral MR. Hastanın anal kaslarının basınç ölçülmesi gerekebir.
Bağırsaklarınıza su çeken ilaçlar: Kronik kabızlığı tedavi etmek için bir dizi reçeteli kabızlık ilacı mevcuttur. Lubiprostone (Amitiza), linaklotid (Linzess) ve plekanatid (Trulance) bağırsaklarınıza su çekerek ve dışkı hareketini hızlandırarak çalışır.
Brokoli, lahana, kabak, biber bağırsak çalıştıran sebzeler arasında bulunur. Bağırsak çalıştıran meyve ve sebzeler kayısı, hurma, elma, armut, kivi, incir, turunçgiller, erik, avokado, üzüm, pancar, ıspanak, pazı, enginar, kabak, lahana olarak da sayılabilir.
Bunlar arasında günlük sıvı tüketimini arttırmak, kuru kayısı, incir, erik ve mürdüm eriği gibi kuru meyvelerin, elma, üzüm ve avokado gibi taze lifli meyvelerin, ıspanak, lahana, kızılcık, kereviz, pancar, pırasa, baklagiller gibi bol lifli sebze ve gıdaların tüketimine yer vermek en etkili yöntemler arasındadır.
Karabiber, kimyon, zerdeçal, biberiye ve kırmızı pul biber bağırsakların çalışma hızını artırır. Zengin lif yapısı sayesinde bağırsakları temizleyen diğer besin ise keçiboynuzudur. Hem bağırsak temizliği hem de şişkinlik için en etkili çaylardan birisi rezene çayıdır. Tüm yeşil yapraklı sebzeler lif kaynağıdır.
Karın ağrısı, ishal, kabızlık, şişkinlik, mide bulantısı; bağırsak hastalıklarında en sık görülen belirtiler arasındadır. Gaitada kan görmek, ateş ve kilo kaybı da bağırsakla ilgili sorun yaşayan kişilerde görülebilen durumlardandır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri