Temelde 2 çeşit lens vardır. Bunlar gaz geçirgen sert lensler ve yumuşak lenslerdir. Gaz geçirgen sert lenslerin kullanımının gerektiği birkaç durum dışında çoğunlukla yumuşak lensler kullanılır.
Lens Numarası: Lens numarası ile gözlük numarası 4 numaraya kadar birbirine yakındır. Ancak 4 numaradan sonra lens numarası gözlük numarasına göre farklılık gösterir. Astigmatlı lenslerde numara 0.75'den başlar ve 2.75'e kadar devam eder.
Lenslerin kullanım süresi aslında lenslerin ömrünü belirtmektedir. Örneğin aylık lenslerin kullanım süresi 30 gündür. 30 gün boyunca lensleri takabilirsiniz. 30 günün sonunda lensleri yenisi ile değiştirmeniz gerekiyor. Yine haftalık lenslerin kullanım süresi ise 7 gündür.
Bir başka farklılığın da bundan önceki lenslerle 4 numaraya kadar düzeltilebilen astigmatların bu lenslerle 7 numaraya kadar düzeltilebilmesi olduğu belirtiliyor. Bu lenslerle, 40 yaş üstü yüksek miyoplarda yüksek miyopiyle aynı anda yakın problemi de çözülebiliyor.
İlgili 35 soru bulundu
Rakam -0.25 ile -2.00 arasındaysa hafif uzağı görememe durumu söz konusudur. Rakam -2.25 ile -5.00 arasındaysa orta uzağı görememe durumu söz konusudur. Rakam -5.00'dan düşükse yüksek uzağı görememe durumu söz konusudur.
Muayenede özellikle kornea ve gözün ön kamara derinliği değerlendirilmektedir. Ameliyat olunmasına engel olabilecek her hangi bir durum yoksa günümüzde miyopide yaklaşık 8 - 10, hipermetropi de ise 5 numaranın üstündeki kırma kusurlarına Fakik göz içi lens ile müdahale edilebilmektedir.
Akıllı lensler göze yakın, orta ve uzak mesafelerden giren ışığı kırar ve retinadaki tek bir odak noktasına odaklayarak çalışır. Bu da tek bir lensle yakın, orta ve uzak mesafedeki objelere eş zamanlı odaklanmayı olanaklı kılar.
Lenslerin kullanım süresi bitmiş, son kullanma tarihi geçmişse değiştirilmesi gerekir. Lensin kullanım süresinin dolduğu nasıl anlaşılır diye soracak olursanız da, gözünüzde batma hissediyorsanız veya görüşünüzde bulanıklık oluşmaya başladıysa lensin kullanım süresi dolmuş demektir.
Oksijenin lenslerden geçip gözünüze ulaşmasını daha iyi sağlayan silikon hidrojel lenslerin geliştirilmesi sayesinde, artık 30 gün boyunca takılı halde kullanılabilen lensler de vardır. Uzun süreli lensin ana kriteri oksijen geçirgenliğidir.
Her iki seçenek de avantajlar ve dezavantajlar sunar. Gözlükler kolay temizlenebilir, göz enfeksiyonu riskini azaltır ve tarzınızı yansıtabilir. Ayrıca, gözlükler uzun vadede daha ekonomiktir. Öte yandan, kontakt lensler geniş bir görüş alanı sağlar, spor yaparken rahatlık sağlar ve estetik açıdan çekici olabilir.
Yine de bir sıralama yapacak olursak; en çok tercih edilen ve en doğal lensler; La Bella, Anesthesia, EL Amore, Iconic, Desio, Adore (Bi Tone Colors, Adore Tone ve Tri Tone), Rainbow, Bausch + Lomb, Alcon, Ice Color, Geomedical ve Soleko markaları tercih edilebilir.
Korneaya takılarak göz bebeğini tamamen kaplayan ve gözlüğe alternatif olarak kullanılan mercekler kontakt lens olarak adlandırılır. Göz renginin değiştirilmesi, kırma kusurlarının iyileştirilmesi ya da kornea hastalıklarında prostetik olarak kontakt lensler tercih edilebilir.
Lens ile uyunur mu? Yeni nesil, oksijen geçirgenliği yüksek silikon hidrojel lens çeşitleri arasında uyumaya uygun lensler bulunmaktadır.
Çoğu zaman da lensin gözde olduğu unutuluyor. Oysa gece gözde lens varken uyumak ciddi tehlikelere zemin hazırlıyor. Gece lensle uyunursa ertesi gün mutlaka lense ara vermek gerekir.
Kullanıcının göz numaralarının aynı olması durumunda 1 kutu lens ortalama üç ay kullanılır. Göz numaraları farklı olan lens kullanıcıları 2 kutu lens satın almak zorunda olup bu durumda 2 kutu lensi 6 ay kullanır.
Lenslerinizi Çıkarttıktan Sonra Temizleyin
Yeniden kullanılabilir kontakt lenslerinizi her zaman çıkarttıktan hemen sonra temizleyin. Günlük kullan-at lensleri kullanıyorsanız, kullandıktan sonra atmanız yeterlidir.
Lensi duruladıktan sonra kabına yerleştirin. Lens kabındaki solüsyonun lensi örtecek kadar olması gerekir. Dezenfeksiyon için lensleri solüsyonda en az 4 saat tutmak gerekir.
Akıllı Lens takılması için gözde herhangi bir önemli sorun olmaması gerekmektedir. Göz tansiyonu, sarı nokta hastalığı, şeker hastalığına bağlı retina sorunları, keratokonus ve göz tembelliği gibi sorunları olanlara akıllı lens yerleştirilmesi uygun değildir.
- FAKİK GÖZ İÇİ LENS İMPLANTASYONU (PIOL) Kişiye özel yapılacak tetkikler sonucunda bazı durumlarda miyop, hipermetrop, astigmat gibi görme bozukluklarının tedavisi Lazer Göz Ameliyatları ile gerçekleştirilemez.
Bahsi geçen bu göz içi lensler farklı çeşitlere sahip olup, odak noktalarına göre adlandırılmaktadır. Bunlar monofokal (tek odaklı), bifokal (iki odaklı) ve trifokal (üç odaklı) lenslerdir.
Yanlış: Lazer tedavisi sadece miyop için yapılır. Astigmat ve hipermetrop gözlere lazer yapılmaz. Doğru: Lazer ameliyatı 1 ile 10 derece arası miyop, 1 ile 5 derece arası hipermetrop ve astigmat rahatsızlığı olan ve lazere uygun bulunan gözlere başarı ile uygulanabilir.
Akıllı Lens Ameliyatı Kaç Saat Sürer? Akıllı lens ameliyatı normal şartlarda 7-8 dakika kadar süren bir ameliyattır.
Miyop tedavisi dereceye göre, çocuklarda ve yetişkinlerde gözlük veya kontakt lens kullanılarak tedavi edilebilir. Gözlük veya kontakt lens kullanmayı tercih etmeyenlere önerilen diğer yöntemler ise halk dilinde miyop göz çizdirme yani lazer tedavisi ve göz içi lens tedavisi uygulanabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri