Bir Yılda 4 Araç Satışının Cezası Dolayısıyla geriye dönük vergi ödenmesi zorunluluğu ortaya çıkabiliyor. 4 ve üzeri satış söz konu olduğunda ayrıca kanuni sınırı aşan her bir araç için 5 bin TL para cezası kesiliyor.
Yetki belgesi olmayan ve bir takvim yılı içerisinde 3'ten fazla araç satan kişilere, tebligatlar gönderilmeye başlandı. Yaptığı izahat yeterli bulunmayanlar için cezalar yolda. Sadece vergi cezası bile satıştan elde edilen karın yüzde 40'ına kadar kesilebilecek.
Araba satışı her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı için sınırlandırılmıştır. Yıl içerisinde bir kişi üzerine kayıtlı olan sadece 3 aracı satabilmektedir. Daha fazla araç satışı yapılması kanunlarca sınırlandırılmıştır. Tabi ki bu durum herhangi bir işletmeye bağlı olmaması durumunda geçerlidir.
İlgili düzenlemede yer alan bilgilere göre ticari yetki belgesi olmayan bir vatandaş 1 yıl içinde en fazla 3 adet araç satışı yapabilir. Vergi levhası bulunmayan, ticari yetkisi olmayan ve dolayısıyla tacir sayılmayan sade vatandaşın ikinci el araç alım satımı 3 arabayla sınırlıdır.
Önceden satış bedeli üzerinden hesaplanan ikinci el araç satım vergisi, artık alış bedeli düşüldükten sonra kalan tutar üzerinden hesaplanıyor. Yani artık ikinci el araç satımında KDV, satış fiyatı değil alım ve satış arasındaki fark temel alınarak belirleniyor.
İlgili 32 soru bulundu
Bir vatandaş satma amacı gütmeden 1 yıl içerisinde dilediği kadar otomobil satın alabilir. Ancak şu unutulmamalıdır ki; ne kadar otomobil almış olursa olsun yetki belgesi olmadan 1 yılda maksimum 3 araç satışı yapabilir.
Temel olarak bir otomobil satın alırken 3 tür vergi ile muhatap oluyoruz. Bunlar özel tüketim vergisi, katma değer vergisi ve yine otomobili alırken peşin olarak ödediğimiz motorlu taşıtlar vergisi.
Sıfır araçların, ticari faaliyet yapan kişiler tarafından satın alınıp sıfır kilometre olarak satılmasının önüne geçebilmek için 6 ay ve 6.000 km düzenlemesi hayata geçirildi. Buna göre 15 Eylül 2022 tarihinden itibaren sıfır araçlar 6.000 kilometre veya 6 ayı doldurmadan satılamayacak.
Buna göre "6 ay ve 6 bin kilometre" düzenlemesi uzatıldı ve kapsamı genişletildi. Ticari faaliyet olarak değerlendirilen bireysel satışlar da 6 ay 6 bin kilometre sınırı kapsamına alındı. Ticaret Bakanlığı otomotiv sektörüne yönelik yeni düzenlemelerini açıkladı.
Araç, alıcı adına tescil edilir ve noter devri gerçekleşir. 932,65 TL'lik (2023 fiyatıdır) noter ücretini alıcının ödemesi gerekir. Satıcı adına olan ruhsat iptal edilir ve yeni tescil belgesi hazırlandıktan sonra satış belgesi sunulur.
Ticari faaliyet olarak değerlendirilen bireysel araç satışları için de 6 ay ve 6 bin km sınırı olacak. Araç sahipleri, kendi araçlarını da bu şartlara uymadığı sürece satamayacak.
I. 6 Ay 6 Bin Km Geçmedikçe Pazarlama ve Satış Kısıtlaması
İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelikte değişiklik yapılamasına dair düzenleme, 16/08/2022 tarihli 31025 sayılı Resmî Gazete'de (https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2022/08/20220816-12.htm) yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.
300 bin liraya kadar ceza
Bir diğer husus ise, Bakanlığımız tarafından geçtiğimiz günlerde, 6 ay süreyle (1.1.2024 tarihine kadar) uzatılmasına karar verilen “6 ay-6 bin kilometre pazarlama ve satış kısıtlamasına” aykırılık teşkil eden satışlara kısıtlama getirilmesidir.
Bir Yılda 4 Araç Satışının Cezası
Dolayısıyla geriye dönük vergi ödenmesi zorunluluğu ortaya çıkabiliyor. 4 ve üzeri satış söz konu olduğunda ayrıca kanuni sınırı aşan her bir araç için 5 bin TL para cezası kesiliyor.
Düzenlemede net bir şekilde belirtildiği üzere, ticari yetki belgesi olmayan, tacir sayılmayan ve vergi levhasına sahip olmayan bir vatandaş 1 yıl içerisinde en fazla 3 araç satışı yapabiliyor.
İkinci el araçların sıfır araçtan pahalı satılması 1 Ocak 2024'e kadar yasaklandı. Düzenleme 15 Temmuz'da yürürlüğe girecek, tüm gerçek ve tüzel kişilerin gerek bireysel gerekse ticari ilanlarını kapsayacak.
Son dakika haberi... Ticaret Bakanlığı, otomotiv sektöründe sıfır araçların 6 bin kilometre veya 6 ayı doldurmadan satışını önleyen '6 ay, 6 bin kilometre' kısıtlamasının, 1 Ocak 2024 tarihine kadar 6 ay süreyle uzatıldığını açıkladı.
"Bu düzenlemeye göre, ikinci el motorlu kara taşıtı ticareti yetki belgesiyle satış yapanların yanı sıra bir takvim yılı içinde yetki belgesiz 3 ve üzeri ikinci el motorlu kara taşıtı satışı yapan tüm gerçek ve tüzel kişilerin '6 ay-6 bin kilometre düzenlemesine' aykırı satışları noterlikler nezdinde engellenmektedir.
Bugünden itibaren otomobil ve arazi taşıtlarının pazarlanması veya satışı ancak ilk tescil tarihinden itibaren 6 ay ve 6 bin kilometre geçmiş olması koşuluyla yapılabilecek. Böylelikle oto alım satım yapanların, bayilerden sıfır araçları toplayıp yüksek fiyata satması engellenecek.
Ticaret Bakanlığı tarafından ikinci el otomobiller için getirilen 'güncel satış fiyatının üzerinde satılamaz' yasağı nedeniyle fiyatlar sıfır fiyatlarıyla neredeyse aynı.
"Bilindiği üzere, bireysel satışlarda bir yıl içinde en fazla üç araç satışına izin verilmekte olup, bunun üzerindeki satışlar ticari faaliyet kabul edildiğinden dolayı cezai müeyyide gerektirmektedir.
Yeni Düzenleme Şartlarını İhlal Edenlerin Cezası Artıyor!
Yapılan düzenlemede kilometre şartını ihlal edenlere verilen ceza artırılıyor. 2. El araç satışında getirilen 6 ay 6000 km şartını hülle yoluyla ihlal edenlere verilen ceza 300 bin TL'ye çıkarılıyor!
Buna göre, motor silindir hacmi 1,6 cm³'ü geçmeyen araçlardan vergisiz fiyatı 120 bin TL'den düşük olanlara %45 ÖTV uygulanırken, 120-150 bin TL arasındakilere %50, 150-175 bin TL arasındakilere %60, 175-200 bin TL arasındakilere %70 ve 200 bin TL'nin üzerinde olanlara %80 oranında ÖTV uygulanmakta.
Yüzde 45-80 aracın kendi fiyatı ile alakalı. 1 milyon lira olan bir otomobil yaklaşık 376 bin TL ÖTV'si var. Yenilenmesi durumunda 376 bin TL ÖTV ödemeyecekler. Ticari koltuklu araçlarda ÖTV oranı yüzde 15. Panelvan araçlarda içinde koltuk olmayan araçlarda bu oran yüzde 4.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri