Maaş zammı emeklilere ve memurlara senede bir kez uygulanır. Özel sektörde ise durum değişebilir. Örneğin işveren ile yapılan görüşme neticesinde, yöneticinin inisiyatifine bağlı olarak performans iyiyse 6 ayda bir de zam yapılabilir.
Asgari ücrette yılda iki kez yapılan zamların, yeni yıldan itibaren yılda bir kez belirleneceği belirtiliyor. Ekonomik krizle birlikte başlayan asgari ücrete yılda iki kez zam uygulamasının, 2024'ten itibaren teke düşürüleceği belirtiliyor.
1 Temmuz itibarıyla maaş alınır, temmuz ayında çalışılır. Ancak özel sektörde tam tersi olur. Temmuz ayının sonuna gelinir ve buna karşılık zamlı maaşlar alınır. Bu ay da zamlı maaşlar alınacak.Özel sektörde bugüne kadar zam asgari ücrete göre belirlenmişti.
İşverenin zam yapma zorunluluğu bulunmuyor. Ancak devlet tarafından belirlenmiş olan asgari ücret sınırının altında maaşla işçi çalıştırmak yasalara aykırı.
İşverenin arttırmak zorunda olduğu tek ücret, asgari ücrettir. Asgari ücretle çalıştırılan işçilerin ücretleri mutlaka devletin belirlediği tutar üzerinden güncellenmelidir. Asgari ücretin üzerinde kalan diğer ücretler için, asgari ücretin altında kalmadığı sürece zam zorunluluğu yoktur.
İlgili 32 soru bulundu
Dolayısı ile işveren 1 sene dolmadan zam olayı yok dediyse o doğrudur. Bordrolu çalışan olduğun sürece zam oran ve tarihlerini hatta çalışma gün ve saatlerini gerek fiili gerek yasal olarak işveren ve genel siyasi-ekonomik şartlar belirler. Dolayısı ile işveren 1 sene dolmadan zam olayı yok dediyse o doğrudur.
Ev sahiplerinin kontrat süresi dolmadan kiraya zam yapma hakkı yok.
Maaş zammı emeklilere ve memurlara senede bir kez uygulanır.
Bu iki durum dışında işverenin eşit davranma borcu kapsamında aynı konuda ve performansta olan işçilere zam yaparken yalnızca bir veya bir kısım işçiye zam yapmaması halinde de bu durum işçi için haklı fesih sebebi doğurur.
Asgari ücret 2022 yılında yıllar sonra ilk kez yeniden yılda iki kez belirlendi.
Zamlı asgari ücret 1 Temmuz 2023 itibariyle geçerli olacak ancak ücret Ağustos ayında hesaplara yatacak.
2023 Ocak-Haziran dönemi için asgari ücreti ise 8.506,80 TL olarak belirlenmişti, 2023 Temmuz-Aralık dönemi için ise asgari ücret 11.402,32 TL olarak belirlendi. Böylece asgari ücret ara zam oranı %34 oldu. Konut, gıda, ulaşım ve sağlık gibi ihtiyaçların güncel fiyatları, asgari ücretin hesaplanmasında kullanılır.
Memur ve emekliler zamlı maaş ve aylıklarını 15 Temmuz'dan itibaren alacak. En düşük memur maaşı 22 bin liraya çıkarken, SSK, Bağ-Kur, memur emeklisine yılın ikinci yarısında uygulanacak zam oranı da refah payı eklenerek yüzde 25 olarak güncellendi.
Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun 2023 yılı asgari ücret ara zammını belirlemek için yürüttüğü çalışmaların ardından, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, 1 Temmuz'dan itibaren geçerli olacak asgari ücreti; yüzde 34 oranında artış ile 11 bin 402 TL olarak açıkladı.
Çalışanların ücretlerine zam uygulamasının nasıl yapılacağı da, eşit davranma yükümlülüğüne uymak koşuluyla, işverenin yönetim hakkı kapsamındadır. Burada dikkat edilmesi gereken husus; işveren tarafından bir çalışana zam yapılmaması sebebinin 5. maddede yer alan sebeplerden birinden kaynaklanmaması gerektiğidir.
Asgari ücret ne kadar oldu? 2023'te Asgari ücret 1 Temmuz 2023 itibarıyla brüt 13 bin 414 lira 50 kuruş, net 11 bin 402 lira 32 kuruşa yükseltildi. Asgari ücret 2023 temmuz zammı...
İşverenler ve çalışanlar arasında düzenlenen bireysel iş sözleşmelerinde ya da toplu iş sözleşmesi kapsamında bulunan iş yerlerinde söz konusu sözleşmede herhangi bir zam oranı ya da maktu bir tutar belirlenmemiş ise, işverenin çalışanlarına zam yapma zorunluluğu bulunmamaktadır.
Kiranızı yüzde 25 üzerinden zam yaparak yatırın diyen Bakan Kurum, “Evini fahiş fiyatlarla kiraya vermek isteyenler de var, tabii bunlar istisna. Sınırın üstündeki artışı kanunen yapamazlar. Ev sahibiniz sizden yüzde 25'ten fazla artış talep ederse bankadan kiranızı yüzde 25 zamlı olarak yatırın ve devam edin.
EN DÜŞÜK İŞÇİ ÜCRETİ 19 BİN LİRAYA KADAR ÇIKABİLECEK
Sonrasında tüm ücretlere birinci altı ay için yüzde 45 zam yapılacak. İkinci altı ay için yüzde 15 artı enflasyon, üçüncü altı ay yüzde 10 artı enflasyon, dördüncü altı ay yüzde 10 artı enflasyon kadar zam yapılacak. Zam 2023 yılından itibaren geçerli olacak.
Memur ve memur emeklileri temmuzda yüzde 10,90 enflasyon farkı, yüzde 6 da toplu sözleşme zammı alacak. Böylece memur ve memur emeklileri temmuzda toplam yüzde 17,55 zam almaya hak kazandı.
EN DÜŞÜK MEMUR MAAŞINA YÜZDE 86 ZAM
Burada en düşük memur maaşı Aralık 2022 tarihi itibarıyla 9 bin 105 lira iken, 2023 ocak tarihinde 11 bin 848 liraya, artış oranı ile beraber 2023 temmuzunda 22 bin 17 liraya çıkartılacaktır. Temmuz artış oranı bu şekli ile beraber toplam yüzde 86'yı bulmaktadır.
Şirkete kattığınız değer, kazandırdığınız para, müşteri memnuniyeti, geliştirdiğiniz ürün veya hizmetler, geliştirdiğiniz çözüm önerileri, gönüllü olarak çalıştığınız ekstra saatleri belirterek, zam istediğinizi gerekçelendirebilirsiniz. Başarılarınızdan bahsederken kısa ve öz olun, patronunuzu sıkmamaya gayret edin.
Evini fahiş fiyatlarla kiraya vermek isteyenler de var, tabii bunlar istisna. Sınırın üstündeki artışı kanunen yapamazlar. Ev sahibiniz sizden yüzde 25'ten fazla artış talep ederse bankadan kiranızı yüzde 25 olarak yatırın ve devam edin. Bu süreç geçici, piyasa oturacak.
FAHİŞ KİRAYA 3 YIL HAPİS CEZASI
Kira uyuşmazlıklarında diğer formüller de masada. Adalet Bakanlığı çalışmasını tamamladı. Buna göre Türk Ceza Kanunu'ndaki değişiklikle piyasa ortalamasının üzerinde fahiş kira artışıyla haksız kazanç sağlayanlara bir ila üç yıl hapis cezası verilmesi planlanıyor.
Bu düzenleme sayesinde kira zammında TÜFE artış oranına bağlı kalınmayarak 11 Haziran 2022 ile 1 Temmuz 2023 tarihleri arasında yenilenen kira sözleşmelerinde kiracıya %25'in üzerinde zam yapılamıyor. Eğer TÜFE değişim oranı %25'in altında ise yine genel uygulamaya göre artış yapmak mümkün.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri