Araçtaki hasarın onarım tutarı; aracın, kazanın gerçekleştiği zamanki piyasa değeriyle aynı veya daha yukarıda ise araca ağır hasar kaydı verilir. Örneğin araçtaki hasar 100 bin TL tutarındaysa ve aracın o anki piyasa değeri de 100 bin TL ise, ağır hasar kaydı sisteme işlenir.
Kaza sonrasında oluşturulan ekspertiz raporlarında aracın masrafları sıfır değerine yakın bir aralıkta yer alır ise ağır hasarlı olarak işlem görür. Bu konuda aracın yapım masraflarının %70 oranında ve üzerine çıkması durumunda hasar kaydının açılarak trafiğe çıkması tehlikeli olarak nitelendirilir.
Hasar Kaydında %70 ve Üzeri Ne Demektir? Kaza sonrası yapılan ekspertiz raporlarına göre aracın masrafları sıfır değerine yakın bir aralıkta olursa ağır hasarlı olarak işlem görür. Burada aracın yapım masraflarının %70 oranı ve üzerinde çıkması ağır hasar kaydının açılarak trafiğe çıkmasını tehlikeli hale getirir.
Hasar miktarı 12.001,00TL – 20.000,00TL arası ise araç değer kaybı 12.825,00TL olacaktır. Hasar miktarı 4.001,00TL – 12.000,00TL arası ise araç değer kaybı 8.550,00TL olacaktır. Hasar miktarı 2.001,00TL – 4.000,00TL arası ise araç değer kaybı 4.275,00 TL olacaktır.
Yani kazadan önce eğer araç 50.000 TL'de alıcı bulabiliyor fakat kaza sonrası yapılan tamire rağmen hasar kaydı nedeniyle oluşan kayıptan ötürü artık aracın fiyatı 45.000 TL'ye düşüyor ise aradaki 5.000 TL fark araçtaki değer kaybının miktarı oluyor.
İlgili 24 soru bulundu
Ağır Hasar Kayıtlı Araç Alınır mı? Ağır hasar kayıtlı otomobiller hurdaya değil perte çıkarılıp onarıldıktan sonra muayeneden geçtiğine ve yeniden trafiğe çıkmasında bir sakınca olmadığına göre elbette alınır.
Eğer bir araç kaskoda sigorta incelemeleri sonrasında ağır hasar kayıtlı olarak kaydedilmiş ise bu araç tehlike arz eden araçlar arasına girmiştir. Bu durumda satın aldığınız ikinci el araç sonraki dönemlerde tekrardan yapılması gereken sigorta işlemlerinde çok yüksek fiyatlar çıkarabilir.
Eğer bir araçta ağır hasar kaydı tespit edildiyse, araç öncelikle trafikten men edilir; ardından da sürücü, aracı eski haline getirmek ve yenilemek için gerekli masrafların yapılmasını, böylece aracın yeniden trafiğe katılmasını sağlar.
Günümüz araç fiyatlarına baktığımız zaman bir parçanın değişmesi 5,000 TL onarılması 1500-2000 TL aralığında hasar kaydına mal olmakta.
Ağır hasar, araçta meydana gelen büyük bir hasarı ifade ederken, pert ise aracın hasar oranına göre değer kaybederek tamir edilemeyecek durumda olmasıdır. Bir aracın pert olması, aracın tamamen kaybedilmesine ve sigorta şirketi tarafından tazminat ödenmesine neden olabilir.
Kayıtlara ağır hasarlı olarak geçen araçların kaydının silinmesi kolay bir işlem değildir. Söz konusu sildirme işlemi için öncelikle aracın ağır hasar kaydının yanlış bilgi işlenmesi gibi bir hatadan dolayı alınmış olması gerekmektedir.
Hava yastıklarının açılmasıyla birlikte araç artık ağır hasar kayıtlı oluyor. Araçların büyük kazaya karışması sonucunda, hurdaya kaldırılabiliyor. Araç sahipleri bazen de araçlarını tamir ettirerek, eski araçlarını ağır hasarlı olarak kullanmaya devam edebiliyor.
Aracın pert olması airbag lerin açılıp açılmamasına bağlı değildir.
Araç Değer Kaybı Hesaplama Örneği
Kaza yapan aracın piyasa fiyatı 100.000,00 TL, kilometresi 15.000 km ve altında, kazada kusur oranı %0 olduğu varsayıldığında araç değer kaybı hesaplaması şu şekilde olacaktır; Hasar giderme tutarı 20.001,00TL üzeri ise araç değer kaybı 15.390,00TL olur.
Ağır hasarlı araç sorgulama için TRAMER üzerinden, SMS ile veya e-Devlet portalı üzerinden işlem yapabilirsin. TRAMER hasar sorgulama adı verilen bu işlemle, hızlı ve eksiksiz bir şekilde hasar sorgulaması yapabilir, geriye dönük hasar kayıtlarına dahi anında ulaşabilirsin.
Bedelsiz ağır hasar kaydı konusunda dikkat edilmesi gereken bazı konular bulunmaktadır. Bedelsiz ağır hasar kaydı, Tramer kaydında gözükmeyebilmektedir. Ağır hasar kaydı olan aracın satılmak istenmesi durumunda ekspertiz raporunun alınması gerekebilmektedir.
5664 SMS sorgulama hizmeti ücretlidir. Ücretlendirmeler tüm operatörler için sorgulama başına 60,00 TL' dir. Plakayı yazın, TURKCELL, TÜRK TELEKOM, VODAFONE 5664'e gönderin. Aracın plakası değişmiş olsa bile, hasar geçmişi anında cebinize gelsin.
Ağır hasarlı bina sahiplerine 7269 Sayılı Yasa kapsamı ve şartlarında yeni konut yapılması mümkün olacaktır. Ağır hasarlı tespit edilen binalar hemen boşaltılarak, hasar tespit sürecinin tamamlanması sonrasında hemen yıkılacaktır.
Trafik kazası sonrası hangi araca işlem yapıldıysa hasar o aracın şase numarasına işlenir. Örneğin, kaza yaptığını ve kazada suçlu tarafın sen olduğunu varsayalım, senin aracın için 10 bin TL karşı tarafın aracı ise 15 bin TL hasar çıkmış olsun. Bu durumunda senin adına TRAMER'e işlenen hasar kaydı 25 bin TL değildir.
Değişensiz Hasar Kaydı: Bir aracın ağır hasar almasına karşın, herhangi bir parçasının değiştirmediği durumlarda verilen hasar kaydıdır. Örneğin; bir kaza sonucunda aracın bir parçası arızalandıysa, arızalanan parça değiştirilmek yerine tamir edilebilir.
Yüksek Mahkeme; piyasa değerinden ucuz alınan aracın 'pert olduğunun' bilindiği kanaatinin yanlış olduğuna, ağır hasarlı aracı herhangi bir bilgilendirme yapmadan vatandaşa satmanın yasal olmadığına hükmetti.
Aracın bütün hasar kayıtlarını mümkünse tramer resmini fotolara ekleyin. Hiçbir şey saklamayın, varsa hasarlı fotolarını da ekleyin. Satılır. ilana verirsiniz, açıklamaya da güzelce hasarını ve tramer kaydını yazarsınız. alan alır. ben ağır hasar kayıtlı insignia satmıştım.
Ağır hasar kayıtlı araca kasko sigortasının yapılabilmesi için aracın önceden pert işlemi görmüş olması ve onarımlarının da yapılmış olması şartı aranır. Ancak ilgili aracın kasko işlemlerinde normal kasko işlemlerine kıyasla çok daha yüksek ücret ödemek zorunda kalabilirsin.
Hava yastıkları açılmış araçların alım satımında herhangi bir engel bulunmamaktadır. Airbagleri açılmış araçlar alınadabilir satıladabilir.
Yani ERP çarpma raporu hasarlı aracın sigorta şirketi tarafından onarılmadığı anlamına gelir. Ancak ERP çarpma raporu her kaza veya hasar durumunda verilmez. Örneğin kaza esnasında kusurlu olan taraf sizseniz ERP çarpma raporu alamazsınız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri