Vefat etmeden önce odada bulunanlara, 'Ben ölünce bir elimi tabutun dışına atın. İnsanlar görsünler ki padişah olan Süleyman bu Dünyadan eli boş gitmiştir. ' demiş ve vefat etmiştir.
Kanuni'nin sevgili ^gözdesi Hürrem Sultan'a gönülden ve büyük bir bağlılığı olduğu şüphe götürmez. Muhibbi mahlası ile yazdığı aşağıdaki şiir bunun en mükemmel kanıtlarından birini teşkil etmek- tedir: Celis'i Halvetim, varım, habibim, mâhi tabanım! Enisi mahremim, varım, güzeller şahı sultamm!
Her Müslümanın ölmeden önceki son sözü: ' Eşhedü en lâ ilâhe illallah ve eşhedü enne Muhammeden abduhû ve rasûlühü' olur inşallah.
Kanuni Sultan Süleyman'ın 1566 ölmesi ile birlikte tahta II. Selim çıkmıştır. Osmanlı İmparatorluğu'nun 11. padişahı ve 90. İslam halifesi olan II. Selim, ilk seferini Batı'ya yapmıştır. Babasının ölümünden sonra fethedilen ilk yer Sakız Adası'dır.
72 yaşında son seferinde vefat etti
Zigetvar Kalesi kuşatılırken Kanuni'nin otağı da hakim bir tepeye kuruldu. Ömrünün son 15 yılında tedavisi olmayan gut (nikris) hastalığı iyice ilerlemesine rağmen savaş meydanından ayrılmayan Kanuni Sultan Süleyman Han, 7 Eylül 1566'da kalenin alınışını göremeden vefat etti.
İlgili 44 soru bulundu
Babasına karşı isyan etmekten dolayı yargılanmıştır; Nahcıvan Seferi'ne giden Osmanlı ordusunun Konya'da konakladığı sırada, padişahın otağında boğdurulmuştur. Katli, devlete isyan suçundan dolayıdır ancak deliller ve şahitler konusunda tartışma bulunmaktadır.
Kanuni Sultan Süleyman, Zigetvar Seferi'ni düzenleyerek bu söylentilere son vermek istemiş, hala güçlü ve sağlıklı olduğunu, yaşının yetmiş iki olmasına rağmen iktidarda önemli bir pozisyona sahip olduğunu kanıtlamayı hedeflemiştir.
İki oğul ve tam altı torun!
Osmanlının kudretli Padişahlarından Kanuni Sultan Süleyman'ın gözdesi Şehzade Mustafa'yı doğuran Mahidevran idi. Fakat Kanuni eşine sadık kalmamış, diğer cariyeler ile de birlikte olmaya devam etmiştir. Kanuni'nin hayatı kendisine sunulan 17 yaşındaki bir Rus kızı ile tanışınca değişti.
Mohaç zaferi sonrası kibrine yenik düşmek istemeyen Sultan Süleyman zafer gecesini mezarda geçirdi. Muhteşem Yüzyıl dizisinin 26. bölümünde Osmanlı tarihinin en önemli zaferlerinden biri olan Mohaç Meydan Muharebesi işlendi.
Tasavvufta ikilikten kurtulup birliğe ulaşmaya da “ölmeden önce ölmek” denmiştir. Bu tür bir ölümü gerçekleştiren “fena fillah”a ermiştir. Bu Hakk'ta fani olmaktır; yani ene/ben'i öldürmektir. Şairlerin çok değişik bağlamlarda kullandığı bu tem marifet sırrını elde etmenin, gerçek âşık olabilmenin de şartıdır.
Buradaki “ölünüz” ifadesiyle kastedilen; –Ecel gelip gayr-i irâdî olarak dünyaya vedâ etmeden evvel, nefsin meşrû olmayan isteklerini, süflî arzularını, tükenmek bilmeyen hırslarını, bugün kendi irâdemizle terk etmemizdir. –Son nefes gelip çatmadan evvel, tevbe ve istiğfâr ile hâlimizi ıslah etmemizdir.
Allah geride bıraktıklarına sabırlar versin. Başınız sağ olsun. Yattığı yer cennet olsun. Başınız sağ olsun.
Mohaç seferi sıralarında yazdığı bir mektupta Hürrem Sultan Kanuni'ye şu cümlelerle hitap etmektedir: “Benim Sultanım, Can-ı gönülden sevgili Şahım ve ruhu revanim”, “Ben cariyenizi hâkdan refi buyurdunuz”[23].
HÜRREM'İN YÜZÜĞÜ KAYBOLDU
Önce kolyeler ve mücevherler değişti. 19'uncu bölümde de Hürrem Sultan'ın meşhur yüzüğü kayboldu. Mahidevran Sultan ise onu buldu. Yani yapımcı firma TIMS, ticari olarak yollarını ayırdığı Boybeyi'nin Muhteşem Yüzyıl dizisindeki tasarımlarıyla da senaryo üzerinde kalem oynatarak vedalaşıyor.
Bu ne güzellik, bu ne yüz, bu ne kokudur. Aklım saçının kokusuyla doludur, Ansızın divane oldum Bu ne aşk, bu ne dert, bu ne huydur.
Ancak Hürrem için Mahidevran'ın korkunç bir planı vardır. Muhteşem Yüzyıl dizisi yeni bölümünde Hürrem ve Süleyman'ın birlikte geçirdiği gece istemedikleri bir şekilde sonuçlanır. Hürrem bilinmedik bir şekilde zehirlenir ve Kanuni Sultan Süleyman olaya el koyar.
Muhteşem Yüzyıl'da Hürrem Sultan, Hatice'yi öldüresiye dövdü. Dizinin dün akşam yayınlanan bölümünde; Kendini kaybetmiş bir şekilde sarayda yürüyen Hürrem, koridorda kendisine kara büyü yaptıran Hatice Sultan ile karşılaştı. Öfkesini kontrol edemeyen Hürrem, “bana ne yaptınız” diyerek Hatice'yi tokatlamaya başladı.
Geçtiği her yer ferah ve rahatlatıcı kokusu olan lavanta kokarmış. Hürrem Sultan bel bölgesine de gül yağı sürermiş.
Eğer Şehzade Mustafa yaşasaydı Osmanlı hanedanı hala sürecekti. Çünkü Şehzade Mustafa diğer kardeşlerine göre daha kendinden emin ve güçlü bir şehzade idi. Gelecekten ve yeni güncel haberlerden her zaman haberdardı ve bu yüzden eğer tahta çıkacaksa da bu onu 1-0 önde başlatmasına büyük bir sebeptir.
Hürrem Sultan 18 Nisan 1558 tarihinde eşi Kanuni Sultan Süleyman'dan 8 sene önce 52 yaşındayken öldü.
Padişah, yaşayan şehzadeleri içinde en çok Mehmet'i severdi. Mehmet'in annesi Hürrem Sultan'dı. Dönemin tarihini yazanlar bu sevgide onun etkili olduğunu söyleseler de Kanunî, şehzadesini gerçekten çok seviyordu.
Kanuni Sultan Süleyman batı da "Muhteşem" lakabı almış bir padişahtır. Doğu'da ise oldukça adaletli ve kanunlara uyduğu gerekçesi ile "Kanuni" lakabını almıştır.
KANUNİ LAKABI NE ZAMAN VERİLDİ? Feridun Emecen'in tespitine göre "Kanuni" unvanını, 18'inci yüzyılda Osmanlı tarihine dair bir eser kaleme alan Dimitri Kantemir kullanmıştı. Kantemir, onun kanun yapıcılığı üzerinde durarak bu vasfını ona lakap olarak verdi.
2. Selim Kütahya sancak beyi iken babası Kanuni Sultan Süleyman'ın vefatından sonra 30 Eylül 1566 yılında kırk iki yaşındayken tahta geçmiştir. Tam 8 yıl 2 ay ve 19 gün padişahlık yaptıktan sonra Sultan 2. Selim 15 Aralık 1574 yılında vefat etmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri