Trafo çeşitlerinden en sık kullanılanlarından birkaçı; kuru tip ve yağlı tip trafolar, akım trafoları, izolasyon trafoları, oto-trafolar, iç ihtiyaç gerilim trafoları.
Ölçme tipi akım trafolarında; IEC 61869-1 standardına göre 0.1, 0.2s, 0.2, 0.5, 0.5s, 1 ve 3 sınıfları kullanılır.
Akım Trafosu (CT), sekonder sargısında birincilinde ölçülen akımla orantılı bir alternatif akım üretmek için tasarlanmış bir ölçü trafosudur. Akım transformatörleri yüksek akım değerlerini istenilen değere getirir. Böylece sistemimiz için tehlikeli değerde olan akım değerleri güvenli değerlere getirilir.
İlgili 28 soru bulundu
Akım trafolarının, ölçme hassasiyetlerine göre sınıfları: 0,1 – 0,2 – 0,5 – 1 ve 3 olmak üzere sınıflara ayrılır. Koruma devrelerinde 3 sınıf, sayaçlarda 0,2 – 0,5 sınıf, ölçü aletlerinde 1 sınıf kullanılır. Akım trafolarının sekonder ucu kesinlikle topraklanmalıdır.
Akım transformatörü seçerken bu ayrımı etiket değerine bakarak yapabiliriz. Doğruluk sınıfı, ölçme için kullanılacak olanlarda; 0.1, 0.2, 0.5, 1, 3 gibi değerler ile ifade edilirken koruma için olanlarda 5P, 10P şeklinde ifade edilir. Kullanılacağı yerdeki hassasiyetin önemine göre doğruluk sınıfı seçimi yapılır.
Akım trafoları, primer devre akımını dönüştürme oranı dahilinde küçülterek sekonder devre elemanlarına aktarması ve bağlandıkları ölçü ve koruma cihazlarının yüksek gerilim sisteminden yalıtılmaları amacıyla tasarlanmıştır.
Ölçü aletlerinin sınırı dışında olan akımlarını ölçülebilir değerlere indirmesini sağlayan transformatörlerdir. 1- 3- 5'tir. Örnek olarak 100/5 akım trafosu 100 Amperlik akımı 20 kat oranında küçük olarak 5 Amper olarak ölçü aletlerine yansıtmaktadır.
Ölçü devrelerinde kullanılacak akım trafolarında doyma katsayısının n < 5 olması istenir. Çünkü oluşacak çok yüksek kısa devre akımlarında ölçü aletinin zarar görmemesi istenir. Bu yüzden doyma katsayısı n < 5 olmalıdır. Bu akım trafosunun etiketinde n ≤ 5 veya Fs ≤ 5 (Emniyet katsayısı) olarak ifade edilir.
kVA kilo-volt-amper ölçü biriminin kısaltmasıdır. Esas ölçü birimi volt-amperdir. 1000 anlamına gelen kilo öneki ile birleşerek 1000 volt-amper anlamında kullanılır. Volt-amper ise elektrik devresindeki aktif ve reaktif gücü bir arada ifade eden birimdir.
Biri Faz-Nötr ve diğeri Faz-Faz gerilimler için olmak üzere, iki tip farklı formda gerilim trafosu üretilmektedir.
b| İzolasyon Türü: Sıvı veya kuru tip trafo yalıtımı söz konusudur. Sıvı izolasyon madeni yağ, yanıcı olmayan veya düşük yanıcı sıvılar olabilir. Kuru tip, havalandırmalı, dökme bobin, kapalı havalandırmasız ve sızdırmaz gazla doldurulmuş türleri içerir.
Akım trafoları, primer devre akımını dönüştürme oranı dahilinde küçülterek sekonder devre elemanlarına aktarması ve bağlandıkları ölçü ve koruma cihazlarının yüksek gerilim sisteminden yalıtılmaları amacıyla tasarlanmıştır.
Akım trafoları orta ve yüksek gerilim ihtiva eden devrelerde çokça kullanılır. Primer sargılardaki akım manyetik bir kublajla küçültülür ve böylece sekonder sargı kısmında daha küçük bir akım elde edilir.
Yüksek ve alçak gerilim devresinde primerden geçen akım büyüdükçe sargısı, trafo nüvesinin ortasından geçen yuvarlak veya dikdörtgen kesitli bir hat barasıdır. Bu tip trafolara bara tipi akım trafosu denir.
100 KVA trafo kaç amper çeker gibi surular, bu sistemler alınmadan önce sıklıkla düşünülmektedir. 100 KVA, amper olarak 262,43'e denk gelmektedir.
Güç gereğinden büyük seçilirse, transformatör daha az doğrulukla çalışmasına rağmen daha pahalı olacaktır.Sayaçlar ve ölçü aletleri;%25 yükten az olan durumlarda daha fazla değer,%100 yükten fazla olan durumlarda ise eksik değer kaydedecektir.
Trafo Gücü, akım trafosu sekonder sargılar üzerinden bir ölçü aletine bağlanır. Trafonun toplam gücü, ölçü aletinin harcadığı güç, trafo ile ölçü aleti arasında kabloların toplam kayıp gücü, ve temas kayıplarının toplamı ile hesaplanır.
Bu sebepten dolayı bu devrelerde kullanılan akım transformatörlerinin sekonder anma akımının 10 katına kadar olan akımları primer akımı ile doğru orantılı olarak ölçü aletine iletmesi yani doyuma gitmemesi istenmektedir. IEC standartlarında koruma nüveleri için doyma katsayısı 5P ve 10P olarak beyan edilmektedir.
9.2: Trafonun gerilimlere göre sınıflandırılması.
0-1 kv alçak gerilim trafosu 1-35 kv orta gerilim trafosu 35-110 kv yüksek gerilim trafosu 110-400 kv çok yüksek gerilim trafosu.
Akım trafoları, primer devre akımını dönüştürme oranı dahilinde küçülterek sekonder devre elemanlarına aktarması ve bağlandıkları ölçü ve koruma cihazlarının yüksek gerilim sisteminden yalıtılmaları amacıyla tasarlanmıştır.
Sigma Elektrik toroidal akım transformatörlerinin içerisinden faz ve nötr iletkenleri geçer.
Eğer trafonun sekonder ucu topraklanmazsa, primer ve sekonder sargıları arasındaki kısa devrede primerdeki yüksek gerilim sekonder devresine bağlı olan tüm cihazları ve ölçü aletlerine zarar verir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri