Farklılıkların özeti: LAN ve WAN LAN, yerel alan ağı anlamına gelir. WAN, geniş alan ağı anlamına gelir. LAN'ler, coğrafi olarak yakın (aynı binada bulunan) kullanıcı ve uygulamaları birbirine bağlar. WAN'ler, coğrafi olarak dağınık konumlardaki (dünya genelinde) kullanıcı ve uygulamaları birbirine bağlar.
1- Bilgisayar Ağı Nedir? İki ya da daha fazla bilgisayarın bilgi paylaşımı veya iletişimi için bağlanmasıyla oluşan yapıya Bilgisayar Ağı denir. Bilgisayar ağları okul, hastane, banka, kütüphane gibi yerlerde kullanılmaktadır. Bu yerlerdeki kullanım amacı müzik, resim, video gibi dosyaların paylaşılmasıdır.
İlgili 22 soru bulundu
Ağ Aygıtları - Ağ Kartı, Repeater, Hub, Bridge, Switch, Router | Temel Ağ Eğitimi | 2.
İki ya da daha fazla bilgisayarın bilgi paylaşımı veya iletişimi için bağlanmasıyla oluşan yapıya bilgisayar ağı denir. Bilgisayar ağları okul, hastane, banka gibi yerlerde kullanılır . Bilgisayar ağlarında müzik-resim-video gibi farklı türlerde dosyaları paylaşabiliriz.
Geniş alan ağı (Wide Area Network, WAN), birden fazla cihazın birbiri ile iletişim kurmasını sağlayan fiziksel veya mantıksal büyük ağdır. En tanınmış geniş alan ağı İnternettir.
LAN (Local Area Network) - WAN (Wide Area Network)
Bilgisayarlar, hublar, ağ yazıcıları, switchler ve routerlar LAN networkte karşılaştığımız ağ cihazlarıdır. Coğrafi olarak birbirine uzak, geniş bir alanda kurulu networklere ise WAN denir.
İki ya da daha çok bilgisayarın bir birine bağlanmasına bilgisayar ağı (network) denir. Bilgisayarlar ağ ile birbirlerine bağlandıklarında sahip oldukları kaynakları paylaşmak üzere birbirleri ile iletişim kurar.
Ağ, temel olarak veri paylaşımı amacıyla çeşitli cihazları birbirine bağlayan teknolojidir. Bunun en güzel örneği ise internettir. Günümüzde sayısı oldukça çoğalan tüm cihazları birbirine bağlayan internet ağı veri paylaşımını, iletişimi sağlıyor.
Internet ilk olarak A.B.D.'de askeri amaçlı bir proje ile ortaya çıkmıştır. Amerikan savunma bakanlığı 70'li yılların başında askeri araştırma amaçlı bilimde ve teknolojide öne geçmek için kısa adı ARPANET olan ( lleri Araştırma Projeleri Yerel Ağı) bir bilgisayar ağı hazırlamıştır.
İki ya da daha fazla bilgisayarın birbirlerine bağlanmasına ağ bağlantısı(bilgisayar ağı) denir. Bilgisayar ağ bağlantısı sayesinde bilgi alışverişinde bulunabilirler.
PAN (Kişisel Alan Ağı): Bu bilgisayar ağları farklı cihazlar arasında kurulan küçük alan ağlarına verilen isimdir. PAN ağları 10 metrelik bir alanda yazıcı, mobil cihaz, bilgisayar arasında kablolu ya da kablosuz olacak şekilde kurulabilmektedir. LAN ( Yerel Alan Ağı): LAN ağları kısıtlı alanlarda kullanılır.
LAN (Local Area Network), birden fazla bilgisayarın oluşturduğu en küçük ağ yapısı için kullanılan terimdir.
Bilinen en büyük Geniş Alan Ağı, İNTERNET'tir. İnternet, birçok bilgisayar sisteminin birbirine bağlı olduğu, dünya çapında yaygın olan ve sürekli büyüyen bir iletişim ağıdır.
LAN (Local Area Network - Yerel Ağ Bağlantısı)
Bilgisayar, yazıcı, mobil aygıt gibi kişisel cihazlar ve bunları birbirine bağlayan anahtarlayıcı (switch) gibi cihazlardan oluşur. Yerel ağlarda Ethernet (10 Mbps), FastEthernet (100 Mbps), GigabitEthernet ve 10 Gigabit Ethernet olmak üzere 4 farklı ethernet hızı vardır.
HAN- Ev alan ağı (Home Area Network): Evde ortamında kullanılan bir nevi LAN ağıdır. Ancak çok daha küçük çaplıdır. CAN - Kampüs alan ağı (Campus Area Network): Bilimsel eğitim kurumlarında switch ve router'lar ile iletim ortamı olarak, CAT-5/6 tipi kablo kullanarak kurulan ağ çeşididir.
Siber kelimesinin ne anlama geldiğine bakalım. “Siber” kelimesi İngilizce “Cyber” kelimesinden uyarlanıp kullanılmaya başlayan bir kelime olup “Bilgisayar ağlarına ait olan”, “İnternete ait olan”, “Sanal Gerçeklik” manalarına gelmektedir.
Yerel Alan Ağı ev ve iş yerleri gibi alanlarda bilgisayarların ve çevre birimlerin birbirine bağlanmasını sağlayan bilgisayar ağlarına verilen isimdir. Yani LAN bağlantısı nedir sorusunun yanıtı en kısa şekilde birden fazla cihazın birbirine bağlanmasını sağlayan altyapı birimi olarak verilebilir.
İnternet, İnter (arasında) ve net (ağ) kelimelerinin birleşmesinden oluşur. Bu da “Ağlar arasında” anlamına geliyor. İnternet tüm kısıtlama ve sınırlardan bağımsız, merkezi kontrol dışında işlev gösteren ve bilgisayarların bir ağ dâhilinde birbiri ile bağlantıda olmasını sağlayan bir iletişim ağı olarak nitelendirilir.
Bilgisayar ağlarına şu sebeplerden dolayı ihtiyaç vardır: Dosya paylaşmak. Yazıcı, tarayıcı gibi donanımları paylaşmak. Birbirleriyle iletişim kuran yazılım, oyun vs. kullanmak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri