Cilt tipleri, cildin sahip olduğu özelliklere göre beş farklı kategoride değerlendirilir. Karma, hassas, yağlı, kuru ve normal cilt tipleri temel kategoriler olarak kabul edilir.
Beş çeşit cilt tipi vardır bunlar; hassas, yağlı, karma, normal ve kuru ciltlerdir. Bunun yanı sıra sivilceli ve lekeli ciltlerde bulunmaktadır. Karma cilt, dünyada en fazla rastlanılan cilt tipidir. Cildin hem yağlı hem de kuru olduğu kombine bir cilt tipidir.
Cilt Tipi 4:
Doğal saç rengi: kahverengi, koyu kahverengi. Güneşe verilen tepki: çillenme neredeyse hiç görülmez, nadiren güneş yanığı görülür, genellikle bronzlaşma görülür.
Yanak bölgesine peçete testi yaptığınızda peçete kuru, burun çevresi ve alın bölgesinde ise yağlı bir görünümdeyse karma cilt tipi, Peçete tüm yüz bölgesine uygulandığında oldukça yağlı ve nemli bir görünüme sahipse bu durum yağlı cilt tipi göstergesidir.
Cilt tipi tespiti için cildin yağ salgılama seviyesi (sebum miktarı), parlama seviyesi, nem seviyesi, gözenek miktarı, gözeneklerin yerleşimi, pullanma ve hassasiyet durumları gibi kriterlere bakarak karar verilir. Bu özellikler doğrultusunda cilt tipinizi anlayabilirsiniz.
İlgili 43 soru bulundu
Evde cilt tipi belirlemek için parmak uçlarınızı yüzünüzde hafifçe gezdirin. Eğer T bölgesinde parmaklarınız yağlanıyor ancak diğer bölgelerde herhangi bir yağ hissetmiyorsanız cildiniz karma demektir. Hiçbir şekilde yağ hissetmiyorsanız kuru, cildin her bölgesinde parmaklarınız yağlanıyorsa cildiniz yağlı demektir.
Karma Cilt Nasıl Anlaşılır? Karma ciltlerin en bilinen özelliği, ciltte hem yağlı hem kuru bölgelerin olmasıdır. Yanaklarda kuruluk sebebiyle pul pul deri dökülmesi oluşabilirken yağlı bölgelerde siyah noktaya yatkınlık, parlak görünüm ve genişleyen gözenekler sık görülen durumlardır.
Yağlı cilt tipi, ciltteki yağ üretiminin artmasından kaynaklanır. Bu nedenle, yağlı ciltler genellikle parlak, kalın ve gözenekli bir yapıya sahiptir. Yağlı ciltlerde siyah nokta, sivilce ve diğer cilt sorunları daha sık görülür. Ancak, yağlı cilt tipi olan kişiler, daha yavaş yaşlanma belirtileri gösterirler.
Cildinizin kuru veya yağlı olduğunu anlamak için elinizle masaj yapabilirsiniz. Yağlı ve kaygan bir his bırakan bölgeler çoğunlukta ise yağlı; kuru veya orta olan bir his kalıyorsa karma ya da kuru bir cildiniz olduğunu anlayabilirsiniz.
Hassas cilt; temelde tahrişe yatkın ve birçok etkene reaksiyon gösteren cilt anlamına gelir. Kuruluk, sertlik, kızarıklık, gerginlik, aniden çıkan sivilceler, kaşıntı, batma, yanma gibi semptomlar hassas cilt belirtileri arasında sayılabilir. Hatta, yağlı ciltler de hassas olabilir.
Yağlı Cilt
Ciltte yağ bezleri fazla çalıştığı için akneler oluşur. Yağlı cilt daha uzun süre diri kalır, daha az çizgiler oluşur yaş ilerledikçe daha da güzelleşir.
Cilt tipimiz zamanla değişir mi? Cilt tipiniz ve cildinizin durumu zamanla ve mevsime göre değişebilir; hormonal değişimler, hava kirliliği, hayat tarzınız (diyet, stres vb.) ve iklim değişiklikleri gibi dış etkenler buna sebep olabilir.
Zaman içinde, hormonlara, çevre koşullarına ve strese bağlı olarak cilt tiplerimiz değişebilir. Gençlik yaşlarında karma olan bir cilt, olgunlaştıkça normale dönebilir. Ya da normal bir cilt stresle beraber karma tipe dönüşebilir. Bunların arasında kesin bir çizgi yoktur.
Esnek, sıkı, nemli, pürüzsüz ve renk değişiklikleri az olan cilt 'güzel'dir.
Yağlı ciltteki sebum, özellikle aşırı miktarda olduğunda, bağışıklık tepkisini uyarabilen iltihaplı bir maddedir. İnce çizgiler gibi yaşlanma belirtileri gösteren cilt, genç cilde göre daha ince olma eğilimindedir ve bu da sorunu daha da kötüleştirebilir.
Cilt tipleri genetik olup temel olarak yağlı, karma, normal, kuru cilt olarak sınıflandırılmaktadır. Hormonsal değişiklikler olmadığı sürece cilt tiplerinin değişmesi beklenmez.
Ciltteki yağ ve sebum, cilt tipini belirleyen başlıca etkenlerdir. Bunlar dışında cinsiyet, yaş ve kalıtımsal faktörler de cilt tipininin belirlenmesinde rol oynayan diğer kriterlerdir. Ayrıca havanın nemi, sıcaklık, rüzgar gibi dış etmenler de cilt tipinin oluşmasında ve hatta zaman içerisinde değişmesinde etkilidir.
T Bölgesi Nedir? T bölgesi alın, burun ve çenenin bir araya gelerek oluşturduğu hayali bir çizgidir. Özellikle yağlı ve karma cilt tipine sahip kişilerde yağlanma nedeniyle ciltte parlama sorunları oluşabiliyor ve bu da günlük yaşamı olumsuz etkileyebiliyor.
"Normal", iyi dengelenmiş cilde atıfta bulunmak için yaygın olarak kullanılan terimdir. Bilimsel terim ödermiktir. Bu, T bölgesinin (alın, çene ve burun) biraz yağlı olabileceği anlamına gelir, ancak genel sebum ve nem dengelidir, bu nedenle cilt ne çok yağlı ne de çok kuru olur. Başka bir deyişle, "normal".
Aral, cildi yaşlandıran en önemli çevresel faktörün zararlı güneş ışınları olduğuna dikkat çekiyor. Yaz mevsiminde gereğinden fazla, özellikle de öğle saatlerinde güneş ışınlarına maruz kalan cildimizin güzelliği için çok riskli.
HANGİ CİLT TİPLERİ DAHA KOLAY KIRIŞIR? Bazı insanların yüz kırışıklıkları daha fazla olur. Bunda cilt tipinin etkisi vardır.Beyaz ve ince derili insanlarda deri çok kolay kırışır ve yaşlanır. Kalın derili, esmer kişilerde ise daha geç ve yavaş kırışma, yaşlanma gözlenir.
Sarkma ve cilt kırışıklığı, saçlarda beyazlama cilt yaşlanmasının işaretleridir. Genellikle 30 lu yaşlardan sonra başlar, menopoz ile birlikte hızlanır. Cilt değişiklikleri çevresel faktörler, genetik yapı, beslenme ve diğer bazı faktörlerlede ilişkilidir.
Tonik, yüz makyajdan arındırıldıktan sonra gözeneklerde birikmiş kir ve makyaj kalıntılarını derinlemesine temizleyen bir üründür. Yani bu ürün bir nevi gözle görülemeyen kir ve tozu yok eden etkili bir temizlik sağlar. Bundan dolayı cilt temizliği ve bakım rutininde mutlaka bulunması gerekir.
KARMA CİLTLER İÇİN FONDÖTEN SEÇİMİ
Eğer teninizde ıslak ve aydınlık bir görünüm tercih ediyorsanız o zaman kremsi yapıda ve nemlendirme özelliği olan ürünlere yönelebilirsiniz. Yağlanma sorununuzu dengelemek istiyorsanız mat ve pudralı bitişe sahip fondötenlerle daha doğal bir görünüm elde edebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri