Fiiller; iş, durum ve oluş fiilleri olmak üzere üç gruba ayrılır: yürümek, düşünmek, yazmak (iş fiili)
Özellikleri. Türkçede isim-fiil (mastar), sıfat-fiil (ortaç) ve zarf-fiil (ulaç) olmak üzere üç fiilimsi türü vardır.
yaklaşık 4600 fiil tespit edilmiştir. Buna göre 230 tane tek heceli fiil, 2068 kadar fiil kökü vardır.
Anlamlarına göre fiiller üç ana başlıkta toplanır. Öznenin bizzat yaptığı ya da sonucundan etkilendiği eylemlere iş ya da kılış fiilleri denir. Örneğin: ''Halil, bugün kütüphaneye gitti.'' Nesne almayan fiillere durum fiili, öznenin iradesi dışında gerçekleşen eylemlere ise oluş fiilleri denir.
Fiil ya da eylem, varlıkların yapmış olduğu işi, oluşu ya da hareketi, birbirinden farklı ekler alarak zamana ve şahsa bağlı şekilde anlatan kelimelerdir. Türkçe içerisinde fiiller; dilek ve haber kip ekleri ile birlikte tasarlama ve zaman anlamı kazanır.
İlgili 16 soru bulundu
Cümlenin yüklemi tespit edilir. Fiiller “-mek, -mak” mastar ekini alabilen sözcükler olduklarından cümlenin yüklemine bu mastar eklerinden uygun olanı getirilip yüklemin fiil olup olmadığı tespit edilir.
Durum Fiilleri
Durum fiillerini bulabilmek için fiilin önüne "onu" kelimesi getirilir. Eğer anlamsız oluyorsa o fiil durum fiilidir.
Basit yapılı fiil genel olarak, herhangi bir yapım eki almamış fiillerdir. Bu fiiller kök halinde kullanılabilir veya çekim eki alabilir. Bu fiiller; geçmiş, gelecek ve şimdiki zaman kipiyle çekimlenmiş fiillerdir.
İş (Kılış) Fiilleri: Öznenin iradesiyle, bir nesne üzerinde gerçekleşen, öznenin nesneyi etkilediğini ve o nesnenin de etkilendiğini gösteren fiillerdir. İş fiilleri “kimi” ve “neyi” sorularına cevap verir. İş bildiren kelimelerin önüne “ONU” kelimesini koyarak da bulabiliriz.
Sözcüğün köküne bakmıyoruz. Sözcüğün son halinin sonuna mastar eki getirip bakıyoruz. Örneğin yaz(mak) fiildir. Ancak yazmak dersek o zaman isim olur.
Zarf-fiiller, fiil kök ve gövdelerine getirilen eklerle geçici olarak zarf oluşturur ve çekim eki almaz. Çoğunlukla yükleme yöneltilen "nasıl" veya "ne zaman" sorularının yanıtıdır. Ancak çok çalışarak başarılı olabilirsin. Arkadaşın gelince misafir odasında çalışın.
Yüklem; cümlede özne tarafından gerçekleştirilen eylemi, oluşu, hareketi veya bir olguyu ya da yargıyı bildiren sözcük veya sözcük grubu. Özne ile birlikte cümlenin ana öğelerinden biridir. Yüklemler fiil veya isim soylu olabilir: Öğretmen sınav kâğıtlarını dağıttı.
Fiilimsi diğer adıyla eylemsi, fiillerden türemelerine karşın fiilin bütün özelliklerini göstermeyen sözcüklerdir. Cümle içerisinde isim soylu sözcükler gibi kullanılan fiil soylu sözcüklerde diyebiliriz. Türkçede üç fiilimsi türü vardır. İsim-fiil (mastar), sıfat-fiil (ortaç) ve zarf-fiil (ulaç) olarak sıralanır.
(Fiilimsiler, fiilden isim yapma eki aldıkları için türemiş bir sözcük olarak kabul edilirler.) Fiillere getirilen “-ma / -me, -mak / -mek, -ış / - iş / -uş / -üş” ekleriyle yapılır. Bu ekleri, aklımızda daha kolay kalması için “-iş, -me, -mek” veya “- ma, -ış, -mak” şeklinde kodlayabiliriz.
Nesne alamayan cümlelere geçişsiz fiil denir. Yani bu cümlelerde herhangi bir şekilde nesne bulunmaz ya da bulunamaz. Buna bir örnek vermek gerekirse şu cümleyi yazmak mümkün; ''Ben koşmak için dışarı çıktım.''
Eylem adıyla da bilinen fiiller, yapılarına göre üçe ayrılır. Yapım eki almamış olan eylemlere basit, bir ya da birden fazla yapım eki almış olan eylemlere ise türemiş fiil denir. Birleşik fiiller ise iki ya da daha fazla sayıda kelimenin birleşmesiyle oluşur.
Birleşik fiiller yapılarına göre üçe ayrılır: Kurallı birleşik fiiller. Yardımcı fiille yapılan birleşik fiiller. Anlamca kaynaşmış (deyimleşmiş) birleşik fiiller.
Kelimelerin sonuna yapım eki getirilerek cümlede yüklem olarak kullanılan sözcüklere türemiş fiil denir. Fiiller -er, -ar, -ıl, -at, -et, -iş, üş ekleriyle türetilir. Örneğin: Bölmek, bir şeyi parçalara ayırmak demektir. Bölüşmek ise paylaşmak anlamına gelir.
Bu nedenle neyi ve kimi sorularına cevap vererek cümle içerisinde iş fiillerini bulmak mümkündür. İş Fiili İle İlgili Örnek Cümleler Nelerdir? - Annem elindeki taşı suya attı. Bu cümledeki atmak sözcüğü iş fiili olmaktadır.
Fiiller; iş, durum ve oluş fiilleri olmak üzere üç gruba ayrılır: yürümek, düşünmek, yazmak (iş fiili) büyümek, eskimek (oluş fiili) uyumak, durmak (durum fiili)
Bu fiillerde öznenin yaptığı işten etkilenen bir nesne (varlık) vardır. Fiille sorduğumuz "ne, neyi, kimi?" sorularından birine cevap alabiliyorsak bu fiil, iş (kılış) fiilidir. Örneğin: kaldırmak, sıkıştırmak, kesmek, boyamak, budamak...
Ancak zarf fiil ekleri düşünüldüğü kadar zor değildir. Ezberlemenin zor olduğu zarf fiil ekleri: -ken, -madan, -ince, -ip, -arak, -e e, -dıkça, -maz, -casına, -meksizin, -dığında şeklindedir.
1. –mek/mak Mastar Ekini Alır.
Fiil türünden her sözcük ister kök halinde olsun isterse yapım eki alsın bunlardan sonra mutlaka -mak/-mek mastar ekini alır. Bu yöntemle sözcüğün türünü ayırt edebilirsiniz.
Etme, yapma bildiren eylemler geçişli fiildir. Belirtili nesne veya belirtisiz nesne alabilirler. Ne, kimi, neyi, ne sorularına yanıt verirler. Postalamak, elemek, sağmak, bölmek, bağlamak gibi örnekler üzerinden anlatmak mümkündür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri