Hibrit otomobillerin elektrikli bir otomobil olarak işlev görme derecesi; elektrik performanslarına, elektrikli menzillerine ve şarj sistemlerinin menziline bağlıdır. Hibrit otomobillerinse iki çeşidinden söz edebiliriz: Hafif hibrit (MHEV) ve plug-in hibrit (PHEV) otomobiller.
2.1.
Hibrit araçlar, klasik ve plug-in hibrit araçlar olmak üzere iki farklı türde üretiliyor. Klasik hibrit araçlar ise kendi içinde hafif hibrit, seri hibrit, paralel hibrit ve seri-paralel hibrit olmak üzere dörde ayrılıyor.
Hibrit araçlar biri benzinli ve biri elektrikli olmak üzere 2 motora sahiptir. 4x4'lerde biri benzinli ve ikisi elektrikli olmak üzere 3 motor vardır. Hibrit araçların kullanımı çok kolaydır.
Motor farkı: HEV motorlardan farklı olarak MHEV motorlu araçlar, içten yanmalı motora destek verir. Tam hibrit araçların benzinli ya da dizelli motora ihtiyacı olmaz. Hareketi tek başına sağlayabilir. Doğa dostu: Mild hybrid modeller çevreci olsa da tam hibrit araçlar daha doğa dostudur.
Kia'nın Niro, Sorento, Ceed, XCeed ve Sportage modelleri sürücülerin konfor ve performans anlamında tüm beklentilerini karşılayarak en iyi hybrid araçlar arasında gösteriliyor.
İlgili 44 soru bulundu
işçilik anlamında kesinlikle var,hız konusunda yanlış bilmiyor isem 50 km hıza kadar elektrikle çalışıyor sonra benzine geçiyor. Normalde 40-50 arası benzine geçiyor ama benimki yokuş aşağı 70'e kadar elektrikle gidebiliyor.
Yolun yarısını elektrik yarısını da fosil yakıttan elde ettiği enerjiyle kat eden hibrit otomobiller bütçe dostudur. Hibrit araçların benzinlilerden %36 daha az ve mazotlu araçlardan da %15 oranında daha az yakıt tükettiği araştırmalarla ortaya konulmuştur.
Full Hibrit: Bu teknolojiye sahip araçlar yalnızca elektrik motoru enerjisiyle çalışabilir ve hareket edebilir ve bunu yapabilmeleri için daha güçlü elektrik motorlarına ve daha büyük batarya kapasitelerine sahip olmaları gerekir.
LEXUS NX SUV “EN İYİ HİBRİT OTOMOBİL” SEÇİLDİ
Lexus NX, 2022 Auto Express Yeni Otomobil Ödülleri'nde sınıfında en iyi premium SUV seçilerek ödülün sahibi oldu.
Hibrit otomobiller, içten yanmalı motorun elektrik motoru ile tamamlandığı araçlardır. Böylece araç, herhangi bir dış güce ihtiyaç duymadan yüksek verimde çalışma prensibini yerine getirir. Hibrit teknolojisinin temelini oluşturan bu sistemde, elektrik motoru içten yanmalı motora seri ya da paralel bağlanır.
Hibrit otomobillerinse iki çeşidinden söz edebiliriz: Hafif hibrit (MHEV) ve plug-in hibrit (PHEV) otomobiller.
Seri Hibrit Araçlar: İçten yanmalı motor ile tekerler arasında fiziksel bağlantının bulunmadığı, aracın hareketini elektrik motorunun sağladığı hibrit arabalardır. İçten yanmalı motor, elektrik motoru için enerji sağlar.
Kullanım şeklinize göre oldukça değişmekle birlikte, Toyota Hybrid 100 km'de ortalama 5-5.3 litre civarı benzin tüketiyor.
Hibrit aküsünü, elektrikli araçlar gibi harici bir kaynaktan şarj etmenize gerek yoktur. Araç, her frenlemede, sahip olduğu “Rejeneratif (Üretken) Frenleme Sistemi” sayesinde elektrik üretir. Yani diğer bir deyişle araç kendi kendini şarj eder.
Plug-in hybrid araçlar, harici bir güç kaynağından şarj edilebilen, yüksek gerilimli bir bataryaya sahiptir. Batarya yalnızca elektrikli kısa bir sürüş menzili için yeterli şarja sahiptir. Ayrıca elektrikli motorun içten yanmalı motoru desteklediği hibrit sürüş için de kullanılır.
Yeni Renault Austral E-Tech full hybrid, yakıt tüketimini ve CO2 emisyonlarını azaltırken, daha iyi performans daha fazla sürüş keyfi sunuyor. Kendi kendini şarj eden tamamen yeni E-Tech “tam hibrit” güç-aktarma sistemi, 200 hp gücünde motorla kombine ediliyor.
● Hafif hibritler
Bu hibrit türünde elektrik motoru aracı kendi başına hareket ettiremez. Benzinli veya dizel motor işin büyük kısmını yapar. Elektrik motoruysa yakıt kullanımını azaltma, performansı artırma ya da her ikisinde benzinli motora yardımcı olur.
Buna göre elektrik motoru içten yanmalı motora paralel veya seri olarak bağlıdır. Hibrit motorlar genellikle araçların ilk çalışma anında devreye girer.
Benzinli ve dizel araçlar ise şehir dışında neredeyse hibrit araçlarla benzer yakıt tüketimine sahip. Ancak hibrit araçların kiralama fiyatlarına göre genellikle benzinli ve dizel araçlar çok daha uygun. Bu nedenle de şehirler arası yollarda seyahat edilecekse benzinli ve dizel araçlar daha avantajlı olabiliyor.
Toyota Hybrid'in batarya ömrü ne kadar? Toyota Hybrid'lerdeki öncü batarya teknolojisi, aracın tüm ömrü boyunca dayanacak şekilde geliştirilmiştir. Toyota Hybrid'lerin bataryası kendi kendine şarj olduğu için hiçbir zaman şarj etmek için prize takılması gerekmez.
“Hibrit SUV ne demek?” sorusu son zamanlarda pek çok kişi tarafından merak edilmekte. Hibrit SUV'lar,benzinli ya da dizel motor ile birlikte elektrikli motora sahip olan araçlar olarak tanımlanabilir. Kendi kendini şarj edebilme özelliği bulunan hibrit SUV modelleri, kullanıcılarına çeşitli avantajlar sunmaktadır.
Toyota RAV4 PHEV, adından da anlaşılacağı üzere şarj edilebilir hibrit sisteme sahip bir otomobil. 18 kWsa gibi küçük bir batarya ile normalde 70 kilometre civarında saf elektrikli sürüç menzili sunuyor.
Hybrid e lpg takmak her gazcıda yapılabilecek bir uygulama değildir ve uyumlu lpg kitleri sınırlı ve pahalıdır.
Şehir İçi Tüketim (100 km) 3.6 lt. Şehir Dışı Tüketim (100 km) 3.9 lt. Karma Tüketim (100 km) 3.8 lt.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri