İncir, dutgiller (Moraceae) familyasına ait olan incir cinsinin içerdiği yaklaşık 800 tür içinde ticari önemli meyve veren tek bitkidir. Dişi ve erkek olarak ağaçları ikiye ayrılır, aynı ağaç üstünde hem dişi hem de erkek nitelikli organlar bulunmaz.
Ülkemizde 270 in üzerinde dişi incir, 60'a yatın erkek incir çeşidi bulunmaktadır.
En iyi, kaliteli, olgun incir ise dağ inciri olarak bilinir. Aydın inciri nereden alınır? En iyi ve kaliteli incir Aydın bölgesinden alınır. Aydın'da organik olarak yetişen incirler daha tatlı, dayanıklı ve kalitelidir.
Bardacık incir farkı, bardacık incirinin diğerlerine oranla daha tatlı ve kalite olduğu, meyvenin iri bastırılmış ya da küre şeklinde olması ile kullanıcılarına bir yeme zevki sunar. Bardacık incir fidanı, hem kurutmalık olarak hem de sofralık olarak kullanılır.
İlgili 45 soru bulundu
Taze incir, kuru incire göre daha fazla C vitamini, A vitamini ve beta-karoten barındırır. Kuru incir de taze incir de faydaları ile öne çıkan besinlerdendir.
Meyve Verim ve Hasat: Yediveren incir ağaçları, olgunlaşma süreçleri ve yetiştiği bölgeye bağlı olarak değişen meyve verimine sahiptir. Genellikle olgunlaşan incir meyvesi, yumuşak dokulu ve tatlı bir iç kısma sahiptir. Olgunlaşan incirler, ağaçtan koparılarak kolayca toplanabilir.
Hint inciri (Opuntia ficus-indica), kaktüsgiller (Cactaceae) familyasında sınıflanan Opuntia cinsinin tipik türüdür. Türkçede bu kaktüs türü için frenk inciri, frenk yemişi, dikenli incir ya da halk ağzında kaynanadili adları da kullanılır.
Dikenli incirin orijini Amerika kıtasıdır. Günümüzde bu kıtanın haricinde Akdeniz Ülkelerinde de yaygın olarak yetiştirilmektedir. Cumhuriyeti, İspanya ve Yunanistan'dır.
Dikenli incir, Latince adı Opuntia Ficusindica olan bir kaktüs çeşidinin meyvesidir. Atlas çiçeğigiller familyasına ait olan yassı, dil şeklinde ve dikenleri olan 5-10 santimetre ebatlarında turuncu, kırmızı ve sarı renge sahip kabuklu sulu bir meyvedir.
İncirin en çok yetiştirildiği yerler Aydın'a bağlı Germencik ve İncirliova ilçeleridir. Bunun dışında Ege bölgesinde yer alan İzmir, Deniz, Afyon ve Denizli'de bir yıl içerisinde 50 bin tonun üzerinde incir yetiştiriliyor.
Ülkemizde incir üretiminde büyük rol oynayan iller Aydın ve İzmir'dir. Bu iki önemli ili takip eden Bursa da incir yetiştirme alanlarıyla ve üretim miktarıyla ön plana çıkar.
İncir üretimi bakımından Aydın, İzmir, Bursa ve Gaziantep önde gelen iller arasında yer almaktadır (4).
İncir kültürü Anadolu'da insanlık tarihi kadar eski devrelere dayanan kültür meyveleri içinde, en eski gelişme tarihine sahip meyvelerden biridir. İncirin anavatanı Türkiye olup, buradan Suriye, Filistin ve daha sonra da Ortadoğu üzerinden Çin ve Hindistan'a yayılmıştır.
Bu üretimin ortalama %27'si Türkiye'ye aittir. Son on yıllık ortalamaya göre Türkiye, 260 bin ton ile incir üretiminde ilk sırada yer almaktadır. Türkiye'yi Mısır, Cezayir, Fas, İran, Suriye, İspanya, ABD gibi ülkeler takip etmektedir.
Bizim için önemli olan ve asıl meyveleri oluşturan İyilop meyveleridir. Erkek incirlerde dişi incirler gibi bir yılda üç meyve verirler. Bunlarda Boğa, İlek ve Ebe meyveleridir. Erkek incir ağaçlarındaki ilek meyvelerinden çıkan sinekler dişi ağaçlardaki İyilop meyvelerini döller.
Kaktüsgiller familyasında yer alan frenk inciri yayvan şekle sahip, üzeri dikenli ve yaprakları etli bir bitkidir. Farklı kesimlerde Mısır inciri, Hint inciri, Firavun inciri, Lap inciri, Dikenli armut, Kaynanadili ve Kaynanayumruğu olarak bilinmektedir.
Dikenli incir kabukları soyulduktan ve temizlendikten sonra bir süre buzdolabında bekletilmelidir. Bu şekilde tüketimi hem daha ferah hem daha sağlıklı olmaktadır. Çekirdekleri çıkarılarak tüketilebileceği gibi, çekirdekleriyle birlikte de tüketilebilir. Bazı bölgelerde dikenli incir kurutularak da tüketilmektedir.
Ülkemiz Akdeniz sahil bölgelerinde kendiliğinden doğal olarak yetişen dikenli incir, devedikeni, kaynanadili, Frenk inciri yerel adları ile bilinen Opuntia ficus-india latince adlı bitki, antioksidan aktivite varlığı, antikanserojen ve antiinflamasyon etkileri ile bilinmektedir.
İncirin botanik ismi "Ficus carica" dır. Adını Ege Bölgesindeki antik yerleşim alanı "Caria"dan alan incir Anadolu ve Ege'de binlerce yıllık bir geçmişe sahiptir.
Dikenli incir, hem C vitamini hem besin lifi yüksek miktarda olan yiyeceklerden. Dolayısıyla vücut direncini artırırken aynı zamanda sindirim ve boşaltım sistemini de pek iyi geliyor. Kabızlık sorununu hop diye çözüveriyor.
Dikenli incirin dikiminden itibaren 3. Yıldan itibaren meyve alımı başlar. 8 yılda tam verime ulaşır. Ağacın meyve verme ömrü ise 20 yıl ve üzeridir. Ülkemizde meyve hasadı Temmuz ayında başlar, Ağustos, Eylül, Ekim ayında devam eder.
İncir Fidanı Kaç Yılda Meyve Verir? İncir fidanının meyve verebilmesi için 20 metrelik bir boya ulaşması gerekir. Bu nedenle incir ağacının meyve vermesi genellikle 2-3 yılı buluyor.
Bence Türkiye'nin en iyi inciri İstanbul ve Batı Karadeniz'de yetişen kavak inciri. Ege ve Akdeniz incirinin adı var, üretim kapasitesi yüksek ama lezzetsiz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri